Menu

Het gebouw

Drie elementen

Drie elementen bepalen het geheel waaruit het nieuwe kantoorgebouw van de ECB is samengesteld: de van binnen volledig vernieuwde Großmarkthalle (Frankfurts voormalige groothandelsmarkt voor groente en fruit), hoogbouw bestaand uit twee kantoortorens die door een atrium met elkaar zijn verbonden, plus een entreegebouw dat de visuele verbinding tussen de Großmarkthalle en de hoogbouw vormt en de hoofdingang aan de Sonnemannstraße markeert.


Großmarkthalle

De volledig gerenoveerde en herstelde Großmarkthalle vormt een integrerend onderdeel van het nieuwe ECB-gebouw. Beeldengalerij

Souvenir uit de jaren twintig

De hal is tussen 1926 en 1928 gebouwd naar een ontwerp van Martin Elsaesser, de toenmalige stadsbouwmeester van Frankfurt. Het is sinds 1972 een monument en was tot 4 juni 2004 de locatie van de groothandelsmarkt voor groente en fruit.

Een nieuwe bestemming

Na een uitgebreide renovatie en restauratie die in 2014 is afgerond, zijn in de Großmarkthalle nu de semi-publieke ruimtes van de ECB gehuisvest, zoals de centrale hal, tentoonstellingsruimten, een cafetaria, een bezoekerscentrum, het bedrijfsrestaurant en de vergaderzalen. Die laatste twee zijn volgens een "gebouw-in-gebouw"-concept als afzonderlijke bouwelementen in de Großmarkthalle geïntegreerd. De markthal is toegankelijk via de hoofdingang onder het entreegebouw.

Cijfers over de Großmarkthalle
Totaal vloeroppervlak van de hal: ± 12.500 m²
Hoogte van de hal: ± 23 m
Lengte van de hal: 220 m
Breedte van de hal: 50 m
Hoogte van de vleugelgebouwen: 32,5 m
Vloeroppervlak van elk van de vleugelgebouwen: ± 975 m²

Hoogbouw

De 185 m hoge toren met zijn kenmerkende silhouet verbreedt de skyline van Frankfurt naar het oosten. Beeldengalerij

De hoogbouw bestaat uit twee veelhoekige, middels een atrium met elkaar verbonden kantoortorens. De noordtoren telt 45, de zuidtoren 43 verdiepingen.

De verticale stad

Het concept achter het glazen atrium tussen de twee kantoortorens is dat van een "verticale stad", met bruggen en overstap- en verbindingsplatformen die aan de straten en pleinen van een stad doen denken. De overstapplatformen verdelen het atrium in drie delen van verschillende hoogte (tussen de 45 en 60 meter).

Aanpasbaar

Het leeuwendeel van de werkplekken en interne vergaderzalen van de ECB bevindt zich in de hoogbouw. De grote vergaderzaal van de Raad van Bestuur en de kantoren van de besluitvormende lichamen van de ECB liggen op de bovenste verdiepingen. De verdiepingen zijn op vele manieren aan te passen, waardoor allerlei kantoorindelingen mogelijk zijn.

Cijfers over de hoogbouw
Totaal vloeroppervlak: ± 110.000 m²
Vloeroppervlak (per verdieping en per toren) 700 tot 1200 m²
Hoogte noordtoren 185 m (45 verdiepingen)
Hoogte zuidtoren 165 m (43 verdiepingen)

Entreegebouw

Het entreegebouw markeert de hoofdingang van de ECB aan de Sonnemannstraße. Beeldengalerij

Visuele verbinding

Het entreegebouw vormt een visuele verbinding tussen de hoogbouw en de Großmarkthalle. Met zijn asymmetrische ontwerp, schuine gevels en ruim bemeten ramen vormt het entreegebouw de opmaat naar de hoogbouw erachter.

Perscentrum

In het entreegebouw is het perscentrum gevestigd, vanwaar de persconferenties van de ECB worden uitgezonden. Het perscentrum is toegankelijk via een lobby. Daarboven bevinden zich werkplekken die journalisten tijdens de persconferenties kunnen gebruiken. Naast de grote zaal voor de persconferenties bevindt zich een tweede gehoorzaal.

Cijfers over het entreegebouw
Totaal vloeroppervlak: ± 3000 m²
Hoogte 27,5 m