Menu

Beskrivning av byggnaden

Tre byggnadselement

ECB:s nya kontor består av tre byggnadselement: Grossmarkthalle (Frankfurts gamla saluhall), som har fått en ny intern planlösning), en skyskrapa med två torn som binds samman av ett atrium, och entrébyggnaden, som skapar en visuell koppling mellan Grossmarkthalle och skyskrapan och utgör huvudentrén till ECB på Sonnemannsstrasse.


Grossmarkthalle

Grossmarkthalle har genomgått en helrenovering och ingår som en väsentlig del i ECB:s nya lokaler. Bildgalleri

Minnesmärke från 1920-talet

Grossmarkthalle byggdes mellan 1926 och 1928 och ritades av Martin Elsaesser. Han var då direktör för stadsbyggnadskontoret i Frankfurt am Main. Byggnaden har varit kulturmärkt sedan 1972 och användes som en grossistmarknad för frukt och grönsaker fram till den 4 juni 2004.

En ny funktion

Efter omfattande renoverings- och restaureringsarbeten, som avslutades 2014, hyser Grossmarkthalle nu ECB:s mer offentliga lokaler: lobby, utställningsområden och cafeteria, liksom ett besökscentrum, en personalrestaurang och konferensrum. De sistnämnda utgör separata byggnader som är ”inbyggda” i saluhallen enligt ett ”hus-i-hus”-koncept. Man kommer in i saluhallen via huvudentrén under entrébyggnaden.

Information om Grossmarkthalle
Saluhallens bruttogolvyta ca 12 500 m²
Saluhallens höjd ca 23 m
Saluhallens längd 220 m
Saluhallens bredd 50 m
Flygelbyggnadernas höjd 32,50 m
Flygelbyggnadernas yta ca 975 m²

Skyskrapan

Skyskrapan är 185 m hög och dess särpräglade silhuett förlänger Frankfurts skyline österut. Bildgalleri

Skyskrapan består av två polygona torn som binds samman av ett atrium. Det norra tornet har 45 våningar och det södra 43.

Vertikal stad

Idén med ett inglasat atrium mellan de två tornen är att skapa en ”vertikal stad” med sammanlänkande plattformar och broar som ska ge en känsla av gator och torg. Plattformarna delar atriumet i tre sektioner med olika höjd (mellan 45 och 60 m).

Flexibilitet

I skyskrapan finns merparten av ECB:s arbetsplatser och rum för interna sammanträden. ECB-rådets sammanträdesrum och kontoren för ledamöterna i ECB:s beslutande organ ligger på de översta våningarna. På alla våningar finns stora möjligheter till flexibilitet när det gäller kontorsplanlösningen.

Information om skyskrapan
Bruttoarea ca 110 000 m²
Golvyta (per våning och per torn) 700 m² till 1 200 m²
Det norra tornets höjd 185 m (45 våningar)
Det södra tornets höjd 165 m (43 våningar)

Entrébyggnaden

Entrébyggnaden hyser huvudentrén till ECB på Sonnemannstrasse. Bildgalleri

Visuell koppling

Entrébyggnaden skapar en visuell koppling mellan skyskrapan och Grossmarkthalle. Med sin asymmetriska design, sina lutande fasader och generösa fönster fungerar entrén som en introduktion till designen i den bakomliggande skyskrapan.

Presscenter

I entrébyggnaden ligger presscentret, varifrån ECB:s presskonferenser direktsänds. Presscentret nås via en lobby ovanför vilken det finns arbetsstationer som kan användas av journalister under presskonferenserna. Det finns också en annan hörsal bredvid det stora presskonferensrummet.

Information om entrébyggnaden
Bruttoarea ca 3 000 m²
Höjd 27,50 m