Menu

Épületleírás

A három épületrész

Az EKB új székházának épületegyüttese három részből áll: a Frankfurt nagybani piacának egykor helyet adó Großmarkthalléból – beleértve az új belső szerkezeti elemeket –, az átriummal összekötött kettős irodatoronyból, valamint a Sonnemannstraße felőli főbejárat szerepét betöltő bejárati épületből, amely vizuális kapcsolatot teremt a másik két épületelem között.


Großmartkhalle

A teljes körűen restaurált és felújított Großmarkthalle az új EKB-székház szerves részét képezi. Galéria

Relikvia a ‘20-as évekből

A csarnokot 1926-tól 1928-ig építették Frankfurt akkori főépítésze, Martin Elsaesser tervei alapján. Az épület 1972 óta műemlékvédelem alatt áll, és egészen 2004. június 4-ig a helyi nagybani zöldség-gyümölcs piacnak adott otthont.

Új rendeltetés

A vásárcsarnok nagyszabású felújítása és restaurációja 2014-ben ért véget. Ebben a megújult épületrészben kaptak helyet az EKB nyilvánosság számára is nyitva álló helyiségei (előtér, kiállítótermek, kávézó, látogatóközpont, dolgozói étkezde, konferenciatermek). A konferenciatermeket a „ház a házban” koncepció jegyében különálló épületegységekként foglalták be a csarnok terébe. A csarnok a bejárati épület alatt, a főbejáraton keresztül közelíthető meg.

Néhány adat a Großmarkthalléról
Bruttó alapterület kb. 12 500 m²
Belmagasság kb. 23 m
Hossz 220 m
Szélesség 50 m
A melléképületek magassága 32,50 m
A melléképületek alapterülete kb. 975 m²

Toronyház

A 185 m magas, különleges formájú irodatorony kelet felé tágítja a város látképét. Galéria

A toronyház két sokszögletű toronyból áll, amelyeket egy átrium kapcsol össze egymással. Az északi torony 45, a déli 43 emeletes.

Város a magasban

A két tornyot összekötő üvegcsarnok szervezőelve a „város a magasban” elképzelés: az áthidaló szintek és a hidak egy város utcáinak és tereinek képzetét keltik. Az áthidaló szintek a csarnokot három különböző magasságú (45–60 m-es) részre osztják.

Alakíthatóság

A toronyházban található az EKB irodáinak és belső tárgyalóinak túlnyomó része. A döntéshozó testületeknek fenntartott nagy tárgyalót, valamint a tagok irodáit a felső szinteken helyezték el. Valamennyi emelet többféle irodahelyiség kialakítására is alkalmas.

Néhány adat a toronyházról
Bruttó alapterület kb. 110 000 m²
Alapterület (tornyonként és emeletenként) 700 m²–1200 m²
Az északi torony magassága 185 m (45 emelet)
A déli torony magassága 165 m (43 emelet)

Bejárati épület

A bejárati épület jelzi az EKB-székház Sonnemannstraße felőli főbejáratát. Galéria

Vizuális kapcsolat

A bejárati épület vizuális kapcsolatot teremt a toronyház és a Großmarkthalle között. Aszimmetrikus formájával, ferde homlokzatával és hatalmas ablakfelületeivel mintegy felvezeti a háttérben magasodó felhőkarcoló látványát.

Sajtóközpont

A bejárati épületben helyezték el a sajtóközpontot, innen közvetítik az EKB sajtókonferenciáit. A sajtóközpontba előtér vezet; e fölött találhatók a sajtó képviselőinek kialakított munkaállomások, amelyek a sajtókonferenciák alatt vehetők igénybe. A nagy konferenciaterem mellett egy második előadóterem is található.

Néhány adat a bejárati épületről
Bruttó alapterület kb. 3000 m²
Belmagasság 27,50 m