Najnovije informacije možete pronaći na engleskoj inačici stranice.

Dijalog ESB‑a s mladima

Znamo da odluke koje donosimo mogu utjecati na vašu svakodnevicu. Zato dobivate obavijesti od nas i o nama. Osim toga, želimo vam omogućiti i da nam se obratite i razgovarate s nama.

Dijalog ESB‑a s mladima prilika je za takav razgovor. U cijeloj Europi, i na internetu, organiziramo događaje koji vas izravno povezuju s tvorcima politika ESB‑a, kojima možete iznijeti svoja mišljenja i postaviti pitanja.

Dijalozi ESB‑a s mladima o temama koje su povezane s nadzorom banaka

Benoît Cœuré u Dijalogu ESB-a s mladima: €urogeneracija ‑ što Europa može učiniti za vas?

Šesti Dijalog ESB-a s mladima održan je u suradnji sa sveučilištem Università Bocconi i mrežnom platformom Debating Europe, na kojoj mladi mogu s europskim čelnicima raspravljati o aktualnim pitanjima. Član Izvršnog odbora ESB‑a Benoît Cœuré sastao se 13. ožujka 2019. sa studentima kako bi s njima razgovarao o izazovima s kojima se u ovom trenutku suočavaju mladi Europljani. Prije tog događaja pozvali smo vas da Benoîtu Cœuréu pošaljete pitanja na Twitteru ili dopišite pitanja kao komentar naše objave na mrežnim stranicama Debating Europe. Odabrana pitanja uvrstili smo u debatu koju ste mogli uživo pratiti.

Za vas smo izdvojili nekoliko zanimljivih pitanja i odgovora.

O važnosti obrazovanja

Moramo preusmjeriti javna sredstava prema obrazovanju u Europi. Obrazovanje bi mladima trebalo omogućiti da budu konkurentni na globalnom digitalnom tržištu rada.

O inovacijama i digitalizaciji

Moramo ojačati inovativnost u Europi. Javna i privatna ulaganja trebala bi podupirati digitalizaciju u vodećim industrijama, a unija tržišta kapitala može odigrati ključnu ulogu u raspoređivanju kapitala kamo je najpotrebniji.

O ulozi mladih Europljana

Vi ćete utrti put koji će odrediti budućnosti Europe.

O talijanskom gospodarstvu

Stanje talijanskog gospodarstva ne ugrožava europodručje. Najvažnije je da Italija pronađe način da dugoročno poveća produktivnost.

O rodnoj jednakosti

Rodna nejednakost ograničava rast. Što više žena u Europi bude radilo i bude jednako plaćeno, to će životni standard u Europi biti viši.

O gotovini u digitalnom dobu

Gotovina je ključna za povjerenje u valutu. Sredstva plaćanja odgovor su na potrebe u društvu. Proučavamo digitalne valute, ali još uvijek vidimo snažnu potražnju za gotovinom u europodručju.

Pogledajte razmjenu pitanja i odgovora između Benoîta Cœuréa i studenata sveučilišta Università Bocconi o tim i drugim temama.

Želite li primati obavijesti o budućim projektima ESB-a koji se tiču obrazovanja i uključivanja mladih, dodajte svoju adresu našem popisu e-adresa.

Protekli događaji

Mario Draghi u Dijalogu ESB-a s mladima #AskDraghi, siječanj 2018.

Treći Dijalog ESB-a s mladima održan je u suradnji s mrežnom platformom Debating Europe, na kojoj mladi mogu s europskim čelnicima raspravljati o aktualnim pitanjima.

Pozvali smo vas da u razdoblju od 17. do 23. siječnja na Twitteru i Facebooku pošaljete pitanja za predsjednika Draghija o jednoj od sljedećih tema:

  • europski gospodarski oporavak i nezaposlenost mladih
  • kriptovalute i tehnologija lanca blokova (eng. blockchain)
  • mogućnost nove globalne gospodarske krize.

Pogledajte odgovore predsjednika Draghija na neka primljena pitanja te raspravu na našim kanalima na društvenim mrežama.

Europski gospodarski oporavak i nezaposlenost mladih

Europsko gospodarstvo već nekoliko godina stalno raste i nezaposlenost nikad nije bila manja, ali moramo i dalje raditi na poboljšanju stanja i pobrinuti se da svi od toga imaju koristi.

Kada će se Europa potpuno oporaviti od recesije?

Zamislite da umjetna inteligencija i roboti dovedu do masovne nezaposlenosti (mladih). Kako bi ESB reagirao?

Tehnologija lanca blokova i kriptovalute

Tehnologija lanca blokova inovacija je koja bi mogla poboljšati učinkovitost. Razmatramo bi li se u budućnosti mogla upotrebljavati u našim uslugama. Kada je riječ o bitcoinu i povjerenju u njega, predsjednik Draghi savjetuje oprez jer za njega ne jamči nijedna središnja banka ni vlada. Napominje da ESB nije odgovoran za regulaciju bitcoina.

Kako bismo mogli iskoristiti tehnologiju lanca blokova kao potporu gospodarstvu?

Da ste mlad student, kao što sam to ja, biste li kupili određenu količinu bitcoina za budućnost?

Globalna gospodarska kriza

Posljednja kriza bila je teška, ali najgore je iza nas. Kada je kriza izbila, europske su države imale velike slabosti i nisu mogle reagirati na odgovarajući način. U međuvremenu je ostvaren znatan napredak u mnogim područjima, zbog čega smo spremniji za budućnost.

Mislite li da će se EU i ESB uspjeti dovoljno reformirati prije sljedeće velike gospodarske krize kako bi uspješno odgovorili na nju?

Više

Želite li saznati više o temama Dijaloga ESB-a s mladima? Pogledajte sljedeće stranice!

Mogućnost nove svjetske gospodarske krize
Kriptovalute i lanac blokova
Europski gospodarski oporavak i nezaposlenost mladih
Mario Draghi u Dijalogu ESB-a s mladima, Dublin, Irska, rujan 2017.
Dijalog ESB-a s mladima, Dublin, 2017.

Predsjednik Mario Draghi susreo se s mladim Europljanima u petak, 22. rujna 2017., na sveučilištu Trinity College Dublin.

Događaj je organiziran u suradnji sa središnjom bankom Central Bank of Ireland i sveučilištem Trinity College Dublin.

Hoće li tehnologija lanca blokova biti važna u budućnosti? Jesu li mogući nekretninski baloni sve veći razlog za zabrinutost Upravnog vijeća? Smatraju li se smjernice buduće monetarne politike i jasna komunikacija ključnima za rad moderne središnje banke?

Pogledajte razmjenu pitanja i odgovora između predsjednika Draghija i studenata ekonomije sveučilišta Trinity College Dublin o tim i drugim temama.

Mario Draghi u Dijalogu ESB-a s mladima, Dublin, Irska, lipanj 2017.
Mladi, inovacije i proizvodnost u Europi, Lisabon 2017.

Predsjednik Mario Draghi bio je domaćin prvog Dijaloga ESB-a s mladima, koji je u Lisabonu organiziran u suradnji sa središnjom bankom Banco de Portugal i školom ISEG – Lisbon School of Economics and Management.

Pogledajte raspravu o važnosti inovacija i proizvodnosti za mlade.