Menu
Najnovije informacije možete pronaći na engleskoj inačici stranice.

Dijalog ESB‑a s mladima

Znamo da odluke koje donosimo mogu utjecati na vašu svakodnevicu. Zato dobivate obavijesti od nas i o nama. Osim toga, želimo vam omogućiti i da nam se obratite i razgovarate s nama.

Dijalog ESB‑a s mladima prilika je za takav razgovor. U cijeloj Europi, i na internetu, organiziramo događaje koji vas izravno povezuju s tvorcima politika ESB‑a, kojima možete iznijeti svoja mišljenja i postaviti pitanja.

Dijalozi ESB‑a s mladima o temama koje su povezane s nadzorom banaka

Pobjednici učeničkog natjecanja €urogeneracija postavljaju pitanja bivšem predsjedniku Draghiju

U osmom učeničkom natjecanju €urogeneracija, u kojem timovi učenika škola u europodručju predlažu rješenja za probleme europske monetarne politike, sudjelovalo je više od 5000 učenika iz deset država europodručja. ESB je pozvao uspješne timove u Frankfurt 8. svibnja 2019. kako bi im omogućio da prodube znanje o središnjem bankarstvu, sastanu se s bivšim predsjednikom Draghijem i postave mu pitanja.

Za vas smo izdvojili nekoliko zanimljivih odgovora Marija Draghija na učenička pitanja.

Što je rekao...

... o tome kako mladi mogu oblikovati budućnost Europe

Europa je uspješna ako udružimo snage, zato je potrebno da i vi date svoj doprinos. Želimo čuti ono što nam želite reći. Želimo da se uključite u rasprave i progovorite o svojim uvjerenjima. Jedan od načina da to učinite glasovanje je na izborima za Europski parlament. Svojim glasom možete utjecati na budućnost Europe.

... o komunikaciji središnjih banaka s javnošću

Središnje banke danas stalno ulažu napore kako bi povećale transparentnost i svoj rad objasnile široj javnosti. Mi smo stvorili stalan protok informacija konferencijama za novinare, priopćenjima za javnost, govorima i Dijalozima ESB‑a s mladima.

... o dovršetku ekonomske i monetarne unije

Naša monetarna unija nije još optimalna niti je dovršena. Zajednička jedinstvena valuta zahtijeva dublju integraciju Europske unije.

... o kriptovalutama

Kriptovalute nisu valute, već vrlo rizična imovina. Jedan euro danas jedan je euro i sutra. ESB jamči za euro, ali tko jamči za kriptovalute?

... o podršci euru

Podrška euru nikad nije bila veća: podržava ga 75 % građana europodručja. Ali istraživanje koje je objavila središnja banka Banque de France pokazuje da građani vjeruju da su od eura više koristi imale države u kojima oni ne žive. Takav stav vjerojatno se može objasniti krizom koju smo doživjeli i koja je bez presedana. Nadamo se da će, kako budu blijedjela sjećanja na krizu, nestati i taj osjećaj nezadovoljstva.

... o tome što mu se najviše urezalo u pamćenje iz razdoblja na čelu ESB‑a

U 2012. su mnogi mislili da je euro mrtav. Potom je održan sastanak Europskog vijeća na kojem je stvorena bankovna unija. Tržišta su već bila toliko obeshrabrena da su podcijenila važnost tog događaja. Ali bila je riječ o velikoj promjeni koja je donijela važne rezultate. Taj je sastanak Vijeća pokazao političku opredijeljenost naših čelnika za euro.

Pritisnite donju poveznicu želite li vidjeti sva pitanja timova koji su bili uspješni u učeničkom natjecanju €urogeneracija i Draghijeve odgovore.

Susret s predsjednikom Draghijem, pitanja i odgovori

Fotografije događaja

Protekli događaji

Benoît Cœuré u Dijalogu ESB-a s mladima, Milano, Italija, ožujak 2019.

Šesti Dijalog ESB-a s mladima održao se u suradnji sa sveučilištem Università Bocconi i mrežnom platformom Debating Europe, na kojoj mladi mogu s europskim čelnicima raspravljati o aktualnim pitanjima. Član Izvršnog odbora ESB-a Benoît Cœuré sastao se 13. ožujka 2019. sa studentima kako bi razgovarali o izazovima s kojima se u ovom trenutku suočavaju mladi Europljani. Prije tog događaja pozvali smo vas da Benoîtu Cœuréu pošaljete pitanje na Twitteru ili dopišete pitanja kao komentar naše objave na mrežnim stranicama Debating Europe. Odabrana pitanja uvrstili smo u debatu koja se izravno prenosila.

Za vas smo izdvojili nekoliko zanimljivih pitanja i odgovora.

... o važnosti obrazovanja

Moramo preusmjeriti javna sredstava prema obrazovanju u Europi. Obrazovanje mora mladima omogućiti da budu konkurentni na globalnom digitalnom tržištu rada.

... o inovacijama i digitalizaciji

Moramo ojačati inovativnost u Europi. Javna i privatna ulaganja trebala bi podupirati digitalizaciju u vodećim industrijama, a unija tržišta kapitala može odigrati ključnu ulogu u raspoređivanju kapitala onamo gdje je najpotrebniji.

... o ulozi mladih Europljana

Vi ćete utrti put koji će odrediti budućnost Europe.

... o talijanskom gospodarstvu

Stanje talijanskoga gospodarstva ne ugrožava europodručje. Najveći izazov koji Italija mora riješiti je pitanje dugoročnog povećanja produktivnosti.

... o rodnoj jednakosti

Rodna nejednakost ograničava rast. Što više žena u Europi bude radilo i bude jednako plaćeno, to će životni standard u Europi biti viši.

... o gotovini u digitalnom dobu

Gotovina je ključna za povjerenje u valutu. Sredstva plaćanja odgovor su na društvenu potražnju. Proučavamo digitalne valute, ali još uvijek vidimo snažnu potražnju za gotovinom u europodručju.

Pogledajte razmjenu pitanja i odgovora između Benoîta Cœuréa i studenata sveučilišta Università Bocconi o tim i drugim temama.

Mario Draghi u Dijalogu ESB-a s mladima #AskDraghi, siječanj 2018.

Treći Dijalog ESB-a s mladima održan je u suradnji s mrežnom platformom Debating Europe, na kojoj mladi mogu s europskim čelnicima raspravljati o aktualnim pitanjima.

Pozvali smo vas da u razdoblju od 17. do 23. siječnja na Twitteru i Facebooku pošaljete pitanja za predsjednika Draghija o jednoj od sljedećih tema:

  • europski gospodarski oporavak i nezaposlenost mladih
  • kriptovalute i tehnologija lanca blokova (engl. blockchain)
  • mogućnost nove globalne gospodarske krize.

Pogledajte odgovore predsjednika Draghija na neka primljena pitanja te raspravu na našim kanalima na društvenim mrežama.

Europski gospodarski oporavak i nezaposlenost mladih

Europsko gospodarstvo već nekoliko godina stalno raste i nezaposlenost nikad nije bila manja, ali moramo i dalje raditi na poboljšanju stanja i pobrinuti se da svi od toga imaju koristi.

Kada će se Europa potpuno oporaviti od recesije?

Zamislite da umjetna inteligencija i roboti dovedu do masovne nezaposlenosti (mladih). Kako bi ESB reagirao?

Tehnologija lanca blokova i kriptovalute

Tehnologija lanca blokova inovacija je koja bi mogla poboljšati učinkovitost. Razmatramo bi li se u budućnosti mogla upotrebljavati u našim uslugama. Kada je riječ o bitcoinu i povjerenju u njega, predsjednik Draghi savjetuje oprez jer za njega ne jamči nijedna središnja banka ni vlada. Napominje da ESB nije odgovoran za regulaciju bitcoina.

Kako bismo mogli iskoristiti tehnologiju lanca blokova kao potporu gospodarstvu?

Da ste mlad student, kao što sam to ja, biste li kupili određenu količinu bitcoina za budućnost?

Globalna gospodarska kriza

Posljednja kriza bila je teška, ali najgore je iza nas. Kada je kriza izbila, europske su države imale velike slabosti i nisu mogle reagirati na odgovarajući način. U međuvremenu je ostvaren znatan napredak u mnogim područjima, zbog čega smo spremniji za budućnost.

Mislite li da će se EU i ESB uspjeti dovoljno reformirati prije sljedeće velike gospodarske krize kako bi uspješno odgovorili na nju?

Više

Želite li saznati više o temama Dijaloga ESB-a s mladima? Pogledajte sljedeće stranice!

Mogućnost nove svjetske gospodarske krize
Kriptovalute i tehnologija lanca blokova
Europski gospodarski oporavak i nezaposlenost mladih
Mario Draghi u Dijalogu ESB-a s mladima, Dublin, Irska, rujan 2017.
Dijalog ESB-a s mladima, Dublin, 2017.

Predsjednik Mario Draghi susreo se s mladim Europljanima u petak, 22. rujna 2017., na sveučilištu Trinity College Dublin.

Događaj je organiziran u suradnji sa središnjom bankom Central Bank of Ireland i sveučilištem Trinity College Dublin.

Hoće li tehnologija lanca blokova biti važna u budućnosti? Jesu li mogući nekretninski baloni sve veći razlog za zabrinutost Upravnog vijeća? Smatraju li se smjernice buduće monetarne politike i jasna komunikacija ključnima za rad moderne središnje banke?

Pogledajte razmjenu pitanja i odgovora između predsjednika Draghija i studenata ekonomije sveučilišta Trinity College Dublin o tim i drugim temama.

Mario Draghi u Dijalogu ESB-a s mladima, Dublin, Irska, lipanj 2017.
Mladi, inovacije i proizvodnost u Europi, Lisabon 2017.

Predsjednik Mario Draghi bio je domaćin prvog Dijaloga ESB-a s mladima, koji je u Lisabonu organiziran u suradnji sa središnjom bankom Banco de Portugal i školom ISEG – Lisbon School of Economics and Management.

Pogledajte raspravu o važnosti inovacija i proizvodnosti za mlade.