ECB Youth Dialogue

Tudjuk, hogy döntéseink kihatnak a fiatalok mindennapjaira. Ezért gondoskodni szeretnénk róla, hogy ne csak halljanak rólunk és a tevékenységünkről, hanem közvetlenül is beszélhessenek velünk.

Erre ad lehetőséget az EKB Youth Dialogue (Ifjúsági Párbeszéd) nevű programja. Európa-szerte – és az interneten is – sorra szervezünk olyan rendezvényeket, amelyeken a fiatalok közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek az EKB döntéshozóival, feltehetik kérdéseiket, megoszthatják velünk gondolataikat.

A Youth Dialogue bankfelügyeleti témájú beszélgetései

Az €urogeneráció diákvetélkedő győztesei egyenesen Draghi elnököt kérdezhetik

A nyolcadszorra megrendezett vetélkedőn az eurozóna tíz országából több mint 5000 diák vett rész. Az euroövezeti iskolák tanulóiból álló csapatoknak az volt a feladatuk, hogy megoldásokat javasoljanak az európai pénzpolitikai problémákra. Az EKB meghívta Frankfurtba 2019. május 8-ára a sikeres csapatokat, hogy még közelebbről megismerhessék a központi bankárok világát, és személyesen tehessék fel kérdéseiket Draghi elnöknek.

Íme kis ízelítő Mario Draghi válaszaiból.

A következőket mondta...

... arról, hogy a fiatalság hogyan alakíthatja Európa jövőjét

Európa akkor működik jól, ha együtt dolgozunk érte, és ehhez szükségünk van a fiatalokra. Kíváncsiak vagyunk a mondanivalójukra. Fontos nekünk, hogy bekapcsolódjanak a vitákba és szót emeljenek amellett, amiben hisznek. Ennek egyik módja az európai választásokban való részvétel. Szavazataikkal alakíthatják Európa jövőjét.

... arról, ahogy a központi bankok kommunikálnak a nyilvánossággal

A központi bankok manapság állandó jelleggel munkálkodnak az átláthatóságon és a nagyközönség kimerítő tájékoztatásán. A sajtótájékoztatók, a sajtóközlemények, a beszédek és az ifjúsági párbeszédek révén folyamatosan áramlik az információ.

... a gazdasági és monetáris unió kiteljesítéséről

Monetáris uniónk még nem valósult meg optimálisan, és nem is teljes. A közös valuta mélyebb integrációt kíván az Európai Unión belül.

... a kriptodevizákról

A kriptodevizák nem igazi fizetőeszközök, viszont nagyon kockázatosak. Ma egy euro holnap is egy eurót tesz. Mögötte ott áll az EKB, de ki áll a kriptodevizák mögött?

... az euro támogatottságáról

Az euro támogatottsága 75%-kal még soha nem volt ilyen jelentős az euroövezeti polgárok körében. Ugyanakkor a Banque de France által közzétett kutatások szerint az embereknek az a meggyőződésük, hogy az euro többet tett más országokért, mint a hazájukért. Ennek valószínűleg a példa nélkül álló válság az oka, amelyet átéltek. Ahogy halványul a válság emléke, reméljük, hogy a nyugtalanság is enyhül.

... arról, hogy mire fog legélesebben emlékezni az EKB élén eltöltött időszakból

2012-ben sokan gondolták úgy, hogy vége az eurónak. Aztán volt egy európai tanácsi értekezlet, amely létrehozta a bankuniót. A piacok annyira el voltak annakidején bizonytalanodva, hogy alábecsülték ennek a fontosságát. Ez nagy változás volt, fontos eredményeket hozott, és a tanácsülésből kiderült vezetőink politikai elköteleződése az euro iránt.

Az alábbi hivatkozásokra kattintva megtekinthető az €urogeneráció diákvetélkedő sikeres csapatai és a Draghi elnök közötti kérdezz-felelek.

Nézzük meg a Draghi elnökkel való kédezz-felelek találkozót

A rendezvényről készült fotók

Kérjük az EKB jövőbeni ismeretterjesztő és ifjúsági kezdeményezései iránt érdeklődőket, hogy iratkozzanak fel a levelezőlistánkra.

Régebbi rendezvények

Youth Dialogue Benoît Cœurével, Milánó, Olaszország, 2019. március

Az EKB hatodszor rendezte meg az Ifjúsági Párbeszédet, közös szervezésben a Bocconi Egyetemmel és a Debating Europe (Vita Európáról) elnevezésű online platformmal, ahol a fiatalok aktuális kérdéseket vitathatnak meg Európa vezetőivel. 2019. március 13-án a kormányzótanácstag Benoît Cœuré egyetemi hallgatókkal találkozott, hogy megvitassa velük azokat a kihívásokat, amelyekkel az európai fiatalság manapság szembesül. A rendezvény előtt arra kértük az érdeklődőket, hogy küldjék el a kérdéseiket Benoît Cœurének a Twitteren vagy hozzászólásként a Debating Europe platformon. Az élő vita során ezek közül választottuk ki a kérdéseket.

Ízelítő a beszélgetésből:

...az oktatás fontosságáról

Európában át kell csoportosítanunk a közkiadásokat az oktatás felé. A fiatal diákokat úgy kell tanítani, hogy sikerrel szállhassanak versenybe a világ digitális munkaerőpiacán.

...az innovációról és a digitalizációról

Meg kell erősítenünk Európa innovációs képességét. Az állami és magánberuházásoknak támogatniuk kell a vezető iparágak digitalizációját, a tőkepiaci uniónak pedig döntő szerepe lehet abban, hogy a tőke oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá.

... az európai fiatalság szerepéről

Önök jelölik ki az irányt, amerre a történelem hullámai Európát a jövőben elviszik.

...az olasz gazdaságról

Olaszország gazdasági helyzete nem veszélyezteti az euroövezetet. Az ország előtt álló legnagyobb kihívás, hogy hosszabb távon fokozza a termelékenységet.

...a nemek egyenlőségéről

A nemek közötti egyenlőtlenség korlátozza a növekedést. Ha több nő dolgozik és kap egyenlő fizetést, megemelkedik Európában az életszínvonal.

...a készpénzről a digitális korban

A készpénz nélkülözhetetlen eleme a fizetőeszköz iránti bizalomnak. A fizetési módokat a társadalmi igények kell, hogy alakítsák. Jelenleg is tanulmányozzuk a digitális fizetőeszközöket, de az euroövezetben még mindig erős készpénzkeresletet érzékelünk.

Alább megtekinthető az ezekkel és egyéb témákkal kapcsolatos eszmecsere Benoît Cœuré és a Bocconi Egyetem hallgatói között.

Youth Dialogue Mario Draghival: #AskDraghi, 2018. január

Harmadízben rendeztük meg az Ifjúsági Párbeszédet a Debating Europe (Vita Európáról) elnevezésű online platformmal közös szervezésben, ahol a fiatalok aktuális kérdéseket beszélhetnek meg Európa vezetőivel.

Draghi elnök 2018. január 17. és 23. között várta Twitteren és Facebookon a következő témakörökhöz kapcsolódó kérdéseket:

  • az európai gazdasági fellendülés, fiatalkori munkanélküliség;
  • kriptodevizák, blokklánc;
  • egy újabb világgazdasági válság lehetősége.

Nézzük meg, hogyan válaszolt Draghi elnök néhány kérdésre, és pillantsunk bele az EKB közösségi médiacsatornáin folyó vitába.

az európai gazdasági fellendülés, fiatalkori munkanélküliség;

Az európai gazdaság az elmúlt években folyamatosan bővült, a foglalkoztatás magasabb, mint bármikor. De tovább kell fejlődnünk, és el kell érnünk, hogy mindenki profitáljon az eredményekből.

Mikor épül fel teljesen Európa a recesszióból?

Képzeljük el, hogy a mesterséges intelligencia és a robotok óriási munkanélküliséget okoznak (a fiatalok között). Hogyan fog erre az EKB reagálni?

Blokklánc, kriptodevizák

A blokklánc elnevezésű innovatív technológiával fokozható lehet a hatékonyság. Folyamatban van a felmérése, hogy vajon mi is alkalmazni tudjuk-e majd a jövőben a saját szolgáltatásainkhoz. A bitcoinnal és megbízhatóságával kapcsolatban Draghi elnök óvatosságra int, mivel nem áll mögötte egyetlen központi bank vagy kormány sem; hozzáteszi, hogy nem az EKB feladata ennek szabályozása.

Hogyan tudjuk kiaknázni a blokklánc technológiában rejlő előnyöket a gazdaság támogatására?

Ha Ön is hozzám hasonló fiatal egyetemista lenne, vásárolna-e bitcoint biztonsági tartalékul?

Gazdasági világválság

A legutóbbi válság igen súlyos volt, de túl vagyunk a nehezén. Az európai országoknak komoly gyengeségeik voltak, amikor elérte őket a válság, ezért nem tudtak megfelelően reagálni. Mára sok területen jelentős előrelépést tettünk, és a jövőben jobban fel leszünk vértezve.

Mi a véleménye, sikerülni fog-e az EU-nak és az EKB-nak elegendő reformot megvalósítania ahhoz, hogy megbirkózzon egy újabb gazdasági válsággal, még mielőtt az bekövetkezik?

Bővebben

Szeretne többet megtudni az EKB aktuális Ifjúsági Párbeszédének témáiról? Ha igen, nézze meg a következő oldalakat.

Újabb világgazdasági válság lehetősége
  • Economic recovery and the new phase of monetary policy (Gazdasági fellendülés és a monetáris politika új szakasza – Vítor Constânciónak, az EKB alelnökének beszéde a 20. Euro Finance Week [euro pénzügyi hét] megnyitóján, Frankfurt am Main, 2017. november 13.)
  • Sustaining openness in a dynamic global economy (A nyitottság feltételeinek megteremtése egy dinamikus világgazdaságban – Mario Draghinak, az EKB elnökének beszéde a Kansas City Federal Reserve Bank gazdaságpolitikai szimpóziumán, Jackson Hole, 2017. augusztus 25.)
Kriptodevizák, blokklánc
Az európai gazdasági fellendülés, fiatalkori munkanélküliség
  • Youth unemployment in the euro area (A fiatalkori munkanélküliség az euroövezetben – Mario Draghinak, az EKB elnökének vitaindító beszéde a Henry Grattan előadássorozat alkalmából, Trinity College, Dublin, 2017. szeptember 22.)
  • Accompanying the economic recovery (A gazdasági fellendülés kísérése – Mario Draghinak, az EKB elnökének beszéde az EKB központi banki fórumán, Sintra, 2017. június 27.)
Youth Dialogue Mario Draghival, Dublin, Írország, 2017. szeptember
ECB Youth Dialogue, Dublin, 2017.

Mario Draghi elnök 2017. szeptember 22-én, pénteken európai fiatalokkal találkozott a dublini Trinity College egyetemen.

A rendezvényt az EKB, a Central Bank of Ireland és a Trinity College Dublin közösen szervezte.

Lesz-e a blokkláncnak szerepe a jövőben? Erősödik-e a Kormányzótanács azzal kapcsolatos aggodalma, hogy esetleg lakásárbuborékok alakulnak ki? Mennyiben tekinthető az előretekintő iránymutatás és a világos tájékoztatás a modern jegybank alapvető jellemzőjének?

Alább megtekinthető az ezekkel és egyéb témákkal kapcsolatos eszmecsere Draghi elnök és a dublini Trinity College közgazdász hallgatói között.

Youth Dialogue Mario Draghival, Lisszabon, Portugália, 2017. június
Ifjúság, innováció, termelékenység Európában, Lisszabon, 2017.

Az EKB első Ifjúsági Párbeszédének házigazdája Mario Draghi elnök volt; a rendezvényre a Banco de Portugal és a lisszaboni ISEG közgazdasági és menedzsment főiskola közös szervezésében került sor.

Alább megtekinthető a beszélgetés arról, hogy mit jelent a fiatalok számára az innováció és a termelékenység.