Menu

Dialog ECB z mladimi

Zavedamo se, da odločitve, ki jih sprejemamo, lahko vplivajo na vaše vsakodnevno življenje. Zato si prizadevamo, da ne samo slišite informacije od nas oziroma o nas, ampak imate tudi priložnost, da se z nami neposredno pogovorite.

Takšno priložnost ponuja ravno dialog ECB z mladimi. Po vsej Evropi – in tudi na spletu – organiziramo dogodke, ki vam omogočajo neposreden stik z nosilkami in nosilci politik v ECB, saj jim lahko zastavite vprašanja ali poveste svoje mnenje.

Dialog ECB z mladimi o bančnem nadzoru

Zmagovalke in zmagovalci dijaškega tekmovanja Generacija €uro so tedanjemu predsedniku Mariu Draghiju zastavili svoja vprašanja

Več kot 5000 dijakinj in dijakov iz desetih držav euroobmočja je sodelovalo na osmem dijaškem tekmovanju Generacija €uro. To je tekmovanje, ki spodbuja ekipe iz šol v euroobmočju, da predlagajo rešitve v zvezi s problemi evropske denarne politike. ECB je 8. maja 2019 povabila uspešne ekipe v Frankfurt, da izvejo še več o centralnem bančništvu ter da se srečajo s tedanjim predsednikom Mariom Draghijem in mu zastavijo svoja vprašanja.

Tukaj je nekaj njegovih odgovorov.

Govoril je o naslednjih temah.

Vpliv mladih na prihodnost Evrope

Evropa deluje, če sodelujemo, in za to ste zelo pomembni vi. Želimo slišati, kaj imate povedati. Pomembno je, da se vključite v debate in spregovorite o tem, kaj vas zanima. Eden od načinov je, da se udeležite evropskih volitev. S svojim glasom lahko oblikujete prihodnost Evrope.

Komuniciranje centralnih bank z javnostjo

Dandanes se centralne banke ves čas trudijo, da delujejo transparentno in da pojasnjujejo svoje delo širši javnosti. Ustvarjamo neprekinjen tok informacij preko tiskovnih konferenc, izjav za medije, govorov in dialogov z mladimi.

Dokončanje ekonomske in monetarne unije

Naša monetarna unija še ni optimalna in še ni dokončana. Skupna valuta zahteva večjo povezanost v Evropski uniji.

Kriptovalute

Kriptovalute niso valute, ampak zelo tvegana imetja. En euro danes je tudi jutri en euro. Za eurom stoji ECB, kdo pa stoji za kriptovalutami?

Podpora euru

Podpora euru je na rekordno visoki ravni, saj ga podpira 75% državljank in državljanov euroobmočja. A raziskava, ki jo je objavila Banque de France, kaže, da so ljudje prepričani, da je euro naredil več za druge države kot za njihovo. To je verjetno zaradi največje krize, ki smo jo doslej izkusili. S tem ko spomin na krizo bledi, upamo, da bo izginila tudi negotovost.

Kaj si bo kot predsednik ECB najbolj zapomnil

Leta 2012 je dosti ljudi mislilo, da bo euro propadel. Potem pa je sledilo zasedanje Evropskega sveta, na katerem je bila vzpostavljena bančna unija. Trgi so bili tedaj tako negotovi, da so podcenjevali njeno pomembnost. A to je bila velika sprememba, ki je privedla do pomembnih rezultatov, zasedanje sveta pa je pokazalo tudi politično zavezanost naših voditeljic in voditeljev euru.

Na spodnjih povezavah si lahko ogledaš pogovor med predsednikom Mariom Draghijem in uspešnimi ekipami dijaškega tekmovanja Generacija €uro.

Pogovor s predsednikom Mariom Draghijem

Slike z dogodka

Pretekli dogodki

Benoît Cœuré v dialogu z mladimi, Milano, Italija, marec 2019

Organizirali smo že šesti dialog ECB z mladimi v sodelovanju z univerzo Bocconi in spletno platformo Debating Europe, kjer lahko mladi razpravljajo z evropskimi voditeljicami in voditelji o aktualnih temah. Član Izvršilnega odbora Benoît Cœuré se je 13. marca 2019 srečal s študentkami in študenti, da bi razpravljal o izzivih, s katerimi se dandanes spopadajo mlade Evropejke in Evropejci. Pred dogodkom smo vas prosili, da Benoîtu Cœuréju pošljete svoja vprašanja preko Twitterja ali s komentarjem na spletnem mestu Debating Europe. Izbrali smo nekaj od teh vprašanj za debato v živo.

Razprava se je med drugim dotaknila naslednjih tem.

O pomembnosti izobraževanja

V Evropi moramo javno porabo preusmeriti v izobraževanje. Mladi bi morali dobiti izobrazbo, ki jo potrebujejo, da lahko uspešno tekmujejo na svetovnem digitalnem trgu dela.

O inovaciji in digitalizaciji

Okrepiti moramo evropske inovacijske zmogljivosti. Javne in zasebne naložbe bi morale spodbujati digitalizacijo v vodilnih panogah, unija kapitalskih trgov pa lahko igra ključno vlogo pri razporejanju kapitala tja, kjer je najbolj potreben.

O vlogi mladih Evropejk in Evropejcev

Vi ste tiste oz. tisti, ki boste začrtali pot, ki odloča, kam bo tok zgodovine ponesel Evropo v prihodnje.

O italijanskem gospodarstvu

Gospodarske razmere v Italiji ne predstavljajo nevarnosti za euroobmočje. Glavni izziv Italije je, da na dolgi rok poveča produktivnost.

O enakosti spolov

Neenakost spolov omejuje rast. Če več žensk dela in dobi enako plačo, se bo dvignil življenjski standard v Evropi.

O gotovini v digitalni dobi

Gotovina je temelj zaupanja v valuto. Načine plačevanja morajo določati potrebe v družbi. Preučujemo digitalne valute, ampak povpraševanje po gotovini v euroobmočju je še vedno veliko.

Oglej si izmenjavo vprašanj in odgovorov na te in sorodne teme med Benoîtom Cœuréjem ter študentkami in študenti na univerzi Bocconi.

Mario Draghi v dialogu z mladimi: #AskDraghi, januar 2018

Tretji dialog ECB z mladimi je potekal v sodelovanju s spletno platformo Debating Europe, kjer lahko mladi razpravljajo z evropskimi voditeljicami in voditelji o aktualnih temah.

Prosili smo vas, da od 17. do 23. januarja 2018 predsedniku ECB Mariu Draghiju pošljete vprašanja preko Twitterja ali Facebooka v zvezi z eno od teh tem:

  • gospodarsko okrevanje v Evropi in brezposelnost mladih
  • kriptovalute in veriženje podatkovnih blokov
  • morebitna nova svetovna gospodarska kriza

Oglejte si, kako je predsednik Mario Draghi odgovoril na nekatera od prejetih vprašanj, ter spremljajte razpravo na naših družbenih omrežjih.

Gospodarsko okrevanje v Evropi in brezposelnost mladih

Evropsko gospodarstvo nepretrgoma raste že več let zaporedoma, zaposlenost pa je višja kot kdajkoli prej, vendar moramo razmere še naprej izboljševati in zagotoviti, da bodo sadove uživali vsi.

Kdaj si bo Evropa popolnoma opomogla od recesije?

Predstavljajmo si, da umetna inteligenca in roboti povzročijo množično brezposelnost (mladih). Kako se bo odzvala ECB?

Veriženje podatkovnih blokov in kriptovalute

Veriženje podatkovnih blokov je inovativna tehnologija, ki bi lahko izboljšala učinkovitost. Sedaj ocenjujemo, ali bi jo lahko v prihodnosti uporabljali tudi pri svojih storitvah. Kar zadeva bitcoin oziroma zaupanje vanj, predsednik ECB Draghi svetuje previdnost, saj za njim ne stoji nobena centralna banka ali vlada, ter dodaja, da ni naloga ECB, da ga regulira.

Kako bi lahko tehnologijo veriženja podatkovnih blokov izkoriščali v podporo gospodarstvu?

Če bi bili še študent, kot sem sam, ali bi kupili bitcoine in jih hranili za slabe čase?

Svetovna gospodarska kriza

Zadnja kriza je bila resna, vendar je najhujše že za nami. Evropske države so v krizo vstopile zelo šibke in se niso bile sposobne ustrezno odzvati. Doslej smo na številnih področjih dosegli precejšen napredek, tako da smo bolje pripravljeni na prihodnost.

Ali menite, da se bosta EU in ECB zmogli pravočasno prilagoditi, da bosta lahko kljubovali novi večji gospodarski krizi?

Več

Želiš podrobneje spoznati teme tokratnega dialoga ECB z mladimi? Oglej si spodnje spletne strani.

Morebitna nova svetovna gospodarska kriza
Kriptovalute in veriženje podatkovnih blokov
Gospodarsko okrevanje v Evropi in brezposelnost mladih
Mario Draghi v dialogu z mladimi, Dublin, Irska, september 2017
Dialog ECB z mladimi, Dublin 2017

Predsednik Mario Draghi se je v petek, 22. septembra 2017, srečal z mladimi Evropejkami in Evropejci na Trinity College v Dublinu.

Dogodek je bil organiziran v sodelovanju s centralno banko Irske in Trinity College v Dublinu.

Bo imelo veriženje podatkovnih blokov pomembno vlogo v prihodnosti? Ali morebitni cenovni baloni na stanovanjskem trgu vse bolj zaposlujejo Svet ECB? V kolikšni meri veljata prihodnja usmeritev denarne politike in obveščanje javnosti za ključno komponento sodobne centralne banke?

Oglej si izmenjavo vprašanj in odgovorov na te in sorodne teme med predsednikom Draghijem in študentkami in študenti ekonomije na Trinity College v Dublinu.

Mario Draghi v dialogu z mladimi, Lizbona, Portugalska, junij 2017
Mladi, inovacije in produktivnost v Evropi, Lizbona 2017

Predsednik Mario Draghi je gostil prvi dialog ECB z mladimi v Lizboni, organiziran pa je bil v sodelovanju s centralno banko Portugalske in z lizbonsko fakulteto za ekonomijo in menedžment ISEG.

Oglej si razpravo o pomenu, ki ga imajo inovacije in produktivnost za mlade.