Menu

Dialog ECB z mladimi

Zavedamo se, da naše odločitve lahko pomembno vplivajo na vaše vsakodnevno življenje. Zato želimo, da se z nami lahko tudi neposredno pogovarjate, namesto da bi zgolj prejemali novice o nas in o našem delu.

Prav to vam omogoča dialog ECB z mladimi. Po vsej Evropi – in tudi na spletu – organiziramo dogodke, na katerih lahko našim najvišjim predstavnikom neposredno zastavljate vprašanja in nam poveste svoje mnenje.

Dialog ECB z mladimi o temah v zvezi z bančnim nadzorom

Pogovor s Christine Lagarde na Evropski prireditvi za mlade, maj 2020

Mladi Evropejci in Evropejke so predsednico Christine Lagarde v spletnem dialogu z mladimi spraševali o odzivu ECB na izredne razmere zaradi pandemije koronavirusa. Dogodek, ki je potekal 27. maja 2020, je ECB organizirala skupaj z Evropskim parlamentom v okviru Evropske prireditve za mlade 2020.

Udeleženci so poslali tudi vprašanja o negotovih obetih glede zaposlitev, o prihodnosti Evrope, digitalizaciji in podnebnih spremembah. Predstavljamo nekaj poudarkov z razprave.

Kaj meni predsednica Lagarde:

O posledicah pandemije koronavirusa za gospodarstvo

Virusi ne poznajo meja, zato smo prizadeti vsi. Kljub temu bodo posledice različne, odvisno od tega, v kakšnem stanju je bila država pred pandemijo in kakšne narave je njeno gospodarstvo. Naša skupna dolžnost je, da iz krize pridemo čim bolj uravnoteženo.

O povečanju zadolženosti držav

Vlagamo v to, kar je zares pomembno. Preoblikovati moramo naše gospodarstvo, povečati njegovo učinkovitost in produktivnost ter zagotoviti, da se odziva na resnične potrebe ljudi. Prav tako moramo spodbujati uporabo dolga za naložbe, s katerimi upočasnjujemo podnebne spremembe in pospešujemo vzdržno gospodarsko rast.

O skupnem delovanju evropskih institucij

Oblikovalci politik v EU so v teh kriznih razmerah ves čas v stiku, da lahko primerjajo najboljše prakse in se usklajeno odzivajo na pandemijo. Na krizo se moramo odzvati kolektivno. S pravimi ukrepi imamo možnost, da jo s skupnimi močmi premagamo.

O podnebnih spremembah

Proti podnebnim spremembam se moramo boriti kolektivno. Ni jih mogoče reševati brez sodelovanja. ECB je članica mreže za ozelenitev finančnega sistema (NGFS), v kateri sodeluje skoraj 50 nacionalnih centralnih bank in nadzornih organov, ki skupaj preučujejo možne odgovore na siloviti izziv, ki ga prinašajo podnebne spremembe.

O prihodnosti mladih

Mladi v Evropi se morate pripraviti na spremembe. Vsi se bomo morali redno usposabljati ter pridobivati nova znanja in nove veščine. V prihodnosti bomo drugačni in na to se moramo enostavno pripraviti.

Oglej si celoten dogodek

Fotografije

Pretekli dogodki

Zmagovalke in zmagovalci dijaškega tekmovanja Generacija €uro so tedanjemu predsedniku Mariu Draghiju zastavili svoja vprašanja, Frankfurt, maj 2019

Več kot 5000 dijakinj in dijakov iz desetih držav euroobmočja je sodelovalo na osmem dijaškem tekmovanju Generacija €uro. To je tekmovanje, v katerem ekipe dijakinj in dijakov iz šol v euroobmočju predlagajo rešitve za različna vprašanja s področja evropske denarne politike. Zmagovalne ekipe je ECB 8. maja 2019 povabila v Frankfurt, kjer so dijakinje in dijaki izvedeli še več o centralnem bančništvu in se srečali s takratnim predsednikom Mariom Draghijem, ki je odgovarjal na njihova vprašanja.

Spodaj predstavljamo nekaj njegovih odgovorov.

Kaj je Mario Draghi povedal o naslednjih temah:

Vpliv mladih na prihodnost Evrope

Evropa deluje, če sodelujemo, in za to potrebujemo vas. Želimo slišati, kaj nam želite povedati. Pomembno je, da se vključite v razprave in se borite za to, v kar verjamete. To med drugim lahko storite tako, da se udeležite evropskih volitev. S svojo volilno izbiro lahko oblikujete prihodnost Evrope.

Komuniciranje centralnih bank z javnostjo

V sodobnih časih se centralne banke ves čas trudijo, da bi delovale transparentno in svoje delo pojasnile širši javnosti. Zato vzdržujemo neprekinjen tok informacij, ki poteka v obliki tiskovnih konferenc, izjav za medije, govorov in dialoga z mladimi.

Dokončanje ekonomske in monetarne unije

Naša monetarna unija še ni optimalna in še ni dokončana. Za skupno valuto je potrebna tesnejša notranja povezanost Evropske unije.

Kriptovalute

Kriptovalute niso valute, ampak zelo tvegane vrste premoženja. En euro danes je en euro jutri. Za eurom stoji ECB. Kdo pa stoji za kriptovalutami?

Podpora euru

Podpora euru je na rekordno visoki ravni, saj ga podpira kar 75% državljank in državljanov euroobmočja. Kljub temu je raziskava, ki jo je objavila Banque de France, pokazala, da so ljudje prepričani, da je euro naredil več za druge države kot za njihovo. To je verjetno zaradi hude krize, ki smo jo prestali. Upamo, da bo hkrati s tem, ko bo zbledel spomin na krizo, izginilo tudi to nelagodje.

Kaj mu bo iz časa, ko je bil predsednik ECB, najbolj ostalo v spominu

Leta 2012 so bili mnogi prepričani, da je euro mrtev. Potem pa je bila na zasedanju Evropskega sveta vzpostavljena bančna unija. Trgi so bili takrat tako polni dvomov, da niso sprevideli, kako pomembna je. A bila je velika sprememba, ki je privedla do pomembnih rezultatov, poleg tega pa so na zasedanju Sveta naši voditelji in voditeljice izrazili jasno politično zavezanost euru.

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate pogovor med predsednikom Mariom Draghijem in zmagovalnimi ekipami dijaškega tekmovanja Generacija €uro.

Podelitvena slovesnost dijaškega tekmovanja Generacija €uro

Fotografije z dogodka

Benoît Cœuré v dialogu z mladimi, Milano, Italija, marec 2019

Šesti dialog z mladimi je ECB organizirala v sodelovanju z univerzo Bocconi in spletno platformo Debating Europe, kjer lahko mladi razpravljajo z evropskimi voditeljicami in voditelji o aktualnih temah. Član Izvršilnega odbora Benoît Cœuré se je 13. marca 2019 srečal s študentkami in študenti, s katerimi je razpravljal o izzivih, s katerimi se dandanes spopadajo mlade Evropejke in Evropejci. Pred dogodkom smo vas prosili, da Benoîtu Cœuréju pošljete svoja vprašanja preko Twitterja ali na spletnem mestu Debating Europe. Nekaj teh vprašanj smo dodali debati v živo.

Razprava se je med drugim dotaknila naslednjih tem:

O pomembnosti izobraževanja

V Evropi moramo javno porabo preusmeriti v izobraževanje. Mladi morajo dobiti izobrazbo, ki jo potrebujejo, da bi lahko uspešno tekmovali na svetovnem digitalnem trgu dela.

O pospeševanju inovacij in digitalizacije

Okrepiti moramo inovacijske zmogljivosti v Evropi. Javne in zasebne naložbe bi morale spodbujati digitalizacijo v vodilnih panogah, unija kapitalskih trgov pa lahko igra ključno vlogo pri razporejanju kapitala tja, kjer je najbolj potreben.

O vlogi mladih v Evropi

Vi boste začrtali pot, ki bo določila, kam bo tok zgodovine v prihodnosti ponesel Evropo.

O italijanskem gospodarstvu

Gospodarske razmere v Italiji ne predstavljajo grožnje za euroobmočje. Glavni izziv Italije je, da na dolgi rok poveča produktivnost.

O enakosti spolov

Neenakost spolov omejuje rast. Če več žensk dela in dobi enako plačo, se bo dvignil življenjski standard v Evropi.

O gotovini v digitalni dobi

Gotovina je izjemnega pomena za zaupanje v valuto. Načine plačevanja morajo določati potrebe v družbi. Preučujemo digitalne valute, vendar je povpraševanje po gotovini v euroobmočju še vedno veliko.

Oglejte si izmenjavo vprašanj in odgovorov na te in druge teme med Benoîtom Cœuréjem in študenti univerze Bocconi.

Mario Draghi v dialogu z mladimi: #AskDraghi, januar 2018

Tretji dialog ECB z mladimi je potekal v sodelovanju s spletno platformo Debating Europe, kjer lahko mladi razpravljajo z evropskimi voditeljicami in voditelji o aktualnih temah.

Prosili smo vas, da od 17. do 23. januarja 2018 predsedniku ECB Mariu Draghiju pošljete vprašanja preko Twitterja ali Facebooka v zvezi z eno od naslednjih tem:

  • gospodarsko okrevanje v Evropi in brezposelnost mladih
  • kriptovalute in veriženje podatkovnih blokov
  • možnost nove svetovne gospodarske krize

Oglejte si, kaj je predsednik Mario Draghi odgovoril na nekatera od prejetih vprašanj, ter spremljajte razpravo na naših družbenih omrežjih.

Gospodarsko okrevanje v Evropi in brezposelnost mladih

Evropsko gospodarstvo zdaj neprekinjeno raste že več let, zaposlenost pa je višja kot kdajkoli prej. Vseeno moramo razmere še naprej izboljševati in zagotoviti, da gospodarska rast koristi vsem.

Kdaj si bo Evropa popolnoma opomogla od recesije?

Predstavljajmo si, da umetna inteligenca in roboti povzročijo množično brezposelnost (mladih). Kako se bo odzvala ECB?

Veriženje podatkovnih blokov in kriptovalute

Veriženje podatkovnih blokov je inovativna tehnologija, ki bi lahko izboljšala učinkovitost. Sedaj ocenjujemo, ali bi jo lahko v prihodnosti uporabljali tudi pri naših storitvah. Kar zadeva bitcoin oziroma zaupanje vanj, predsednik ECB Draghi svetuje previdnost, saj za njim ne stoji nobena centralna banka ali vlada, ter dodaja, da ni naloga ECB, da ga regulira.

Kako bi lahko tehnologijo veriženja podatkovnih blokov uporabljali v podporo gospodarstvu?

Če bi bili vi zdaj mlad študent, kot sem jaz, ali bi kupili bitcoine in jih hranili za slabe čase?

Svetovna gospodarska kriza

Zadnja kriza je bila huda, vendar je najhujše že za nami. Evropske države so v krizo vstopile z veliki pomanjkljivostmi in se niso bile sposobne ustrezno odzvati. Doslej smo na številnih področjih dosegli precejšen napredek, tako da smo bolje pripravljeni na prihodnost.

Ali menite, da bosta EU in ECB zmogli pravočasno izvesti reforme, ki so potrebne, da bosta lahko kljubovali novi večji gospodarski krizi?

Več

Želiš podrobneje spoznati teme tokratnega dialoga ECB z mladimi? Oglej si spodnje spletne strani.

Morebitna nova svetovna gospodarska kriza
Kriptovalute in veriženje podatkovnih blokov
Gospodarsko okrevanje v Evropi in brezposelnost mladih
Mario Draghi v dialogu z mladimi, Dublin, Irska, september 2017
Dialog ECB z mladimi, Dublin 2017

Predsednik Mario Draghi se je v petek, 22. septembra 2017, na univerzi Trinity College v Dublinu srečal z mladimi Evropejkami in Evropejci.

Dogodek je bil organiziran v sodelovanju s centralno banko Irske in Trinity College v Dublinu.

Bo imelo veriženje podatkovnih blokov pomembno vlogo v prihodnosti? Ali morebitni cenovni baloni na stanovanjskem trgu vse bolj zaposlujejo Svet ECB? V kolikšni meri veljata prihodnja usmeritev denarne politike in obveščanje javnosti za ključno komponento sodobne centralne banke?

Oglej si izmenjavo vprašanj in odgovorov na te in sorodne teme med predsednikom Draghijem in študentkami in študenti ekonomije na Trinity College v Dublinu.

Mario Draghi v dialogu z mladimi, Lizbona, Portugalska, junij 2017
Mladi, inovacije in produktivnost v Evropi, Lizbona 2017

Predsednik Mario Draghi je gostil prvi dialog ECB z mladimi v Lizboni, organiziran pa je bil v sodelovanju s centralno banko Portugalske in z lizbonsko fakulteto za ekonomijo in menedžment ISEG.

Oglej si razpravo o pomenu, ki ga imajo inovacije in produktivnost za mlade.