Menu

Πρωτοβουλία ECB Youth Dialogue

Καθώς οι αποφάσεις που παίρνουμε μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι, αντί απλώς να ενημερώνεστε για μας και τις δραστηριότητές μας, έχετε και την ευκαιρία να μιλάτε απευθείας μαζί μας.

Αυτήν ακριβώς την ευκαιρία σας δίνει η πρωτοβουλία ECB Youth Dialogue (Διάλογος με τους νέους). Μέσω εκδηλώσεων που διοργανώνουμε σε όλη την Ευρώπη – και διαδικτυακά – σας φέρνουμε σε άμεση επαφή με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έτσι ώστε να μπορείτε να θέσετε τα ερωτήματά σας και να μοιραστείτε τις απόψεις σας με μας.

Διάλογοι με τους νέους για θέματα που αφορούν την τραπεζική εποπτεία

Υποβολή ερωτήσεων στην Christine Lagarde στο πλαίσιο της εκδήλωσης European Youth Event, Μάιος 2020

Νέοι Ευρωπαίοι υπέβαλαν στην Πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde τις ερωτήσεις τους σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στο πλαίσιο διαδικτυακού διαλόγου με νέους. Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 2020, διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της εκδήλωσης «European Youth Event 2020».

Οι συμμετέχοντες υπέβαλαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με τις ανησυχίες τους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, το μέλλον της Ευρώπης, την ψηφιοποίηση και την κλιματική αλλαγή. Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από τη συζήτηση.

Οι σκέψεις της Προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde...

...σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού

Οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα, άρα μας επηρεάζουν όλους. Όμως, οι συνέπειες θα είναι διαφορετικές για κάθε χώρα εξαιτίας παραγόντων όπως η κατάσταση της κάθε χώρας πριν από την πανδημία και ο χαρακτήρας της οικονομίας της. Είναι συλλογικό μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα.

...σχετικά με την αύξηση του χρέους των χωρών

Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι τι επενδύσεις κάνουμε. Θα πρέπει να μετασχηματίσουμε τις οικονομίες μας ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές και πιο παραγωγικές και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των ανθρώπων. Θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε την προσφυγή σε χρέος για επενδύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής και για την τόνωση της αειφόρου ανάπτυξης.

...σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών ιδρυμάτων

Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ βρίσκονται σε συνεχή επαφή μεταξύ τους σε αυτήν την κρίση προκειμένου να συγκρίνουν βέλτιστες πρακτικές και να λάβουν συντονισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η απάντησή μας πρέπει να είναι συλλογική. Η λήψη των σωστών μέτρων θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε από κοινού αυτήν την κρίση.

...σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μεμονωμένες ενέργειες. Η ΕΚΤ είναι μέλος του Δικτύου για την ενσωμάτωση της οικολογικής διάστασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (Network for Greening the Financial System - NGFS), το οποίο φέρνει σε επαφή σχεδόν 50 εθνικές κεντρικές τράπεζες και εποπτικές αρχές με σκοπό τη διερεύνηση πιθανών μέτρων για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς πρόκλησης που θέτει η κλιματική αλλαγή.

...σχετικά με το μέλλον των νέων

Οι νέοι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για αλλαγές. Θα συμμετέχουμε συνεχώς σε προγράμματα κατάρτισης και θα αποκτούμε νέες δεξιότητες και νέα εργαλεία. Θα μεταμορφωνόμαστε και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση

Φωτογραφίες

Προηγούμενες εκδηλώσεις

Νικητές του μαθητικού διαγωνισμού Generation €uro υποβάλλουν ερωτήσεις στον πρώην Πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi, Φρανκφούρτη, Μάιος 2019

Πάνω από 5.000 μαθητές, από δέκα διαφορετικές χώρες της ζώνης του ευρώ, συμμετείχαν στην όγδοη έκδοση του μαθητικού διαγωνισμού Generation €uroενός διαγωνισμού που καλεί ομάδες μαθητών από σχολεία της ζώνης του ευρώ να προτείνουν λύσεις για θέματα ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ προσκάλεσε τις νικήτριες ομάδες στη Φρανκφούρτη στις 8 Μαΐου 2019 για να μάθουν ακόμη περισσότερα σχετικά με τις δραστηριότητες των κεντρικών τραπεζών, να συναντήσουν τον πρώην Πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi και να του θέσουν τις ερωτήσεις τους.

Εδώ θα βρείτε ένα δείγμα των απαντήσεων που έδωσε ο Mario Draghi στις ερωτήσεις των μαθητών.

Διαβάστε τι είπε...

... σχετικά με το πώς οι νέοι μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης

Η Ευρώπη έχει νόημα μόνο αν δουλεύουμε όλοι μαζί και γι’ αυτό σας χρειαζόμαστε. Θέλουμε να ακούσουμε όσα έχετε να πείτε. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή και τις προσωπικές απόψεις σας στις διάφορες συζητήσεις. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να συμμετέχετε στις ευρωεκλογές. Με την ψήφο σας μπορείτε να διαμορφώσετε το μέλλον της Ευρώπης.

... σχετικά με την επικοινωνία των κεντρικών τραπεζών με το κοινό

Οι κεντρικές τράπεζες σήμερα καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να λειτουργούν με διαφάνεια και να εξηγούν τις ενέργειές τους στο ευρύ κοινό. Διασφαλίζουμε συνεχή ροή πληροφοριών μέσω συνεντεύξεων Τύπου, δηλώσεων, ομιλιών και διαλόγων με τους νέους.

... σχετικά με την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης

Η νομισματική μας ένωση δεν λειτουργεί ακόμη κατά τον καλύτερο τρόπο ούτε έχει ολοκληρωθεί. Η χρήση κοινού νομίσματος προϋποθέτει μια βαθύτερη ενοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

... σχετικά με τα κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νομίσματα αλλά στοιχεία ενεργητικού με πολύ υψηλό βαθμό κινδύνου. Ένα ευρώ σήμερα είναι ένα ευρώ αύριο. Η ΕΚΤ είναι ο ιθύνων νους του ευρώ, ποιος όμως κρύβεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα;

... σχετικά με την υποστήριξη στο ευρώ

Το ποσοστό υποστήριξης στο ευρώ μεταξύ των πολιτών της ζώνης του ευρώ έχει αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο στα χρονικά (75%). Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε η Banque de France, οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι το ευρώ έχει προσφέρει περισσότερα στις άλλες χώρες από ό,τι στη δική τους. Αυτό οφείλεται πιθανώς στην πρωτοφανή κρίση που έχουμε βιώσει. Όσο εξασθενεί η ανάμνηση της κρίσης, ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να νιώθουν έτσι.

... σχετικά με το γεγονός που τον σημάδεψε περισσότερο στη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της ΕΚΤ

Το 2012 πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι το ευρώ είχε πεθάνει. Τότε πραγματοποιήθηκε σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την οποία δημιουργήθηκε η τραπεζική ένωση. Οι αγορές ήταν τόσο αποθαρρυμένες εκείνη την εποχή που υποτίμησαν τη σημασία της. Ήταν όμως μια μεγάλη ευκαιρία και είχε σημαντικά αποτελέσματα. Αυτό που στην ουσία έδειξε αυτή η σύνοδος ήταν η πολιτική δέσμευση των ηγετών μας σε σχέση με το ευρώ.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση μεταξύ του Mario Draghi και των νικητριών ομάδων του μαθητικού διαγωνισμού Generation €uro μέσω των παρακάτω συνδέσεων.

Παρακολουθήστε την τελετή βράβευσης των νικητών του μαθητικού διαγωνισμού Generation €uro

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

Διάλογος νέων με τον Benoît Cœuré, Μιλάνο, Ιταλία, Μάρτιος 2019

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ECB Youth Dialogue, η ΕΚΤ πραγματοποίησε τον έκτο διάλογο με τους νέους σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Bocconi και την ηλεκτρονική πλατφόρμα Debating Europe μέσω της οποίας δίνεται στους νέους η δυνατότητα να συζητούν θέματα της επικαιρότητας με Ευρωπαίους ηγέτες. Στις 13 Μαρτίου 2019 ο Benoît Cœuré, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, συναντήθηκε με φοιτητές για να συζητήσει τις προκλήσεις που απασχολούν τους νέους Ευρωπαίους σήμερα. Πριν από την εκδήλωση, σας είχαμε ζητήσει να υποβάλετε ερωτήσεις στον Benoît Cœuré μέσω Twitter ή να σχολιάσετε απευθείας στην πλατφόρμα Debating Europe. Επιλέξαμε κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις τις οποίες θέσαμε στη ζωντανή συζήτηση.

Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από τη συζήτηση.

... σχετικά με τη σημασία της εκπαίδευσης

Θα πρέπει να διοχετεύσουμε τις δημόσιες δαπάνες προς τον τομέα της εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να λαμβάνουν τη μόρφωση που είναι απαραίτητη προκειμένου να συναγωνίζονται επιτυχώς στην παγκόσμια ψηφιακή αγορά εργασίας.

...σχετικά με την καινοτομία και την ψηφιοποίηση

Πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί. Οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα πρέπει να στηρίζουν την ψηφιοποίηση στις κορυφαίες βιομηχανίες, ενώ η ένωση κεφαλαιαγορών μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην κατανομή του κεφαλαίου εκεί όπου είναι περισσότερο απαραίτητο.

...σχετικά με τον ρόλο των νέων Ευρωπαίων

Εσείς είστε αυτοί που θα χαράξετε τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης.

...σχετικά με την ιταλική οικονομία

Η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας δεν αποτελεί απειλή για τη ζώνη του ευρώ. Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ιταλία είναι η αύξηση της παραγωγικότητας μακροπρόθεσμα.

...σχετικά με την ισότητα των φύλων

Η ανισότητα των φύλων περιορίζει την ανάπτυξη. Εάν εργάζονταν περισσότερες γυναίκες και λάμβαναν την ίδια αμοιβή με τους άνδρες, τότε το βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη θα ήταν υψηλότερο.

... σχετικά με τα μετρητά στην ψηφιακή εποχή

Τα μετρητά αποτελούν βασικό παράγοντα της εμπιστοσύνης στο νόμισμα. Τα μέσα πληρωμής πρέπει να καθοδηγούνται από τη ζήτηση εντός της κοινωνίας. Μελετούμε τα ψηφιακά νομίσματα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή ζήτηση για μετρητά στη ζώνη του ευρώ.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση για αυτά και άλλα θέματα μεταξύ του Benoît Cœuré και φοιτητών που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Bocconi.

Διάλογος νέων με τον Mario Draghi: #AskDraghi, Ιανουάριος 2018

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ECB Youth Dialogue, η ΕΚΤ πραγματοποίησε τον τρίτο διάλογο με τους νέους σε συνεργασία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Debating Europe μέσω της οποίας δίνεται στους νέους η δυνατότητα να συζητούν θέματα της επικαιρότητας με Ευρωπαίους ηγέτες.

Από τις 17 έως τις 23 Ιανουαρίου 2018 σας είχαμε ζητήσει να στείλετε ερωτήσεις στον Mario Draghi, Πρόεδρο της ΕΚΤ, μέσω Twitter και Facebook, για ένα από τα παρακάτω θέματα:

  • την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και την ανεργία των νέων
  • τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain
  • το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

Δείτε τις απαντήσεις που έδωσε ο Mario Draghi σε ορισμένες από τις ερωτήσεις που έλαβε και παρακολουθήστε τη συζήτηση που ακολούθησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΕΚΤ.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και η ανεργία των νέων

Η ευρωπαϊκή οικονομία επεκτείνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και το επίπεδο της απασχόλησης είναι πιο υψηλό από ποτέ. Η βελτίωση αυτή όμως πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να διασφαλιστεί ότι ωφελούνται όλοι.

Πότε θα ανακάμψει πλήρως η Ευρώπη από την ύφεση;

Φανταστείτε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ προκαλούν μαζική ανεργία (των νέων). Ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΚΤ;

Η τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα

Η τεχνολογία blockchain είναι μια καινοτόμος τεχνολογία που μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα. Επί του παρόντος αξιολογούμε κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις υπηρεσίες μας στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά το bitcoin και κατά πόσον μπορεί κάποιος να το εμπιστευτεί, ο Mario Draghi συνιστά προσοχή, καθώς το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα δεν υποστηρίζεται από κάποια κεντρική τράπεζα ή κυβέρνηση. Προσθέτει επίσης ότι η κανονιστική του ρύθμιση δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΚΤ.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία blockchain για να στηρίξουμε την οικονομία;

Εάν ήσασταν νέος φοιτητής όπως εγώ, θα αγοράζατε bitcoin για να τα έχετε σε περίπτωση ανάγκης;

Η παγκόσμια οικονομική κρίση

Η τελευταία κρίση ήταν παρά πολύ σοβαρή, αλλά τα χειρότερα έχουν περάσει. Οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσίαζαν σημαντικές αδυναμίες όταν επλήγησαν από την κρίση και δεν ήταν σε θέση να λάβουν κατάλληλα μέτρα. Σήμερα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς και άρα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για το μέλλον.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ και η ΕΚΤ με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επόμενη μεγάλη οικονομική κρίση, προτού ακόμη συμβεί;

Μάθετε περισσότερα

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα θέματα που συζητήθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ECB Youth Dialogue; Ρίξτε μια ματιά στις ακόλουθες σελίδες.

Το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης
  • Economic recovery and the new phase of monetary policy (Ομιλία του Vítor Constâncio, Αντιπροέδρου της ΕΚΤ, στο Εναρκτήριο Συνέδριο της εκδήλωσης 20th Euro Finance Week, Φρανκφούρτη, 13 Νοεμβρίου 2017)
  • Sustaining openness in a dynamic global economy (Ομιλία του Mario Draghi, Προέδρου της ΕΚΤ, στο Συμπόσιο για την Οικονομική Πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας, Jackson Hole, 25 Αυγούστου 2017)
Τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία blockchain
Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και η ανεργία των νέων
  • Youth unemployment in the euro area (Κεντρική ομιλία του Mario Draghi, Προέδρου της ΕΚΤ, στην εκδήλωση Grattan Lecture Series στο Trinity College, Δουβλίνο, 22 Σεπτεμβρίου 2017)
  • Accompanying the economic recovery (Ομιλία του Mario Draghi, Προέδρου της ΕΚΤ, στο Φόρουμ της ΕΚΤ με θέμα τις δραστηριότητες των κεντρικών τραπεζών, Σίντρα, 27 Ιουνίου 2017)
Διάλογος νέων με τον Mario Draghi, Δουβλίνο, Ιρλανδία, Σεπτέμβριος 2017
Πρωτοβουλία ECB Youth Dialogue, Δουβλίνο 2017

Ο Mario Draghi, Πρόεδρος της ΕΚΤ, συναντήθηκε με νέους Ευρωπαίους την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 στο Trinity College του Δουβλίνου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας (Banc Ceannais na hÉireann/Central Bank of Ireland) και το Trinity College.

Θα διαδραματίσει η τεχνολογία blockchain κάποιον ρόλο στο μέλλον; Δημιουργείται μεγαλύτερος προβληματισμός στο Διοικητικό Συμβούλιο από το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν φούσκες στις τιμές των κατοικιών; Σε τι βαθμό οι ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και η σαφής επικοινωνία θεωρούνται βασικό στοιχείο των σύγχρονων κεντρικών τραπεζών;

Παρακολουθήστε τη συζήτηση για αυτά και άλλα θέματα μεταξύ του Mario Draghi και φοιτητών που σπουδάζουν οικονομικά στο Trinity College του Δουβλίνου.

Διάλογος νέων με τον Mario Draghi, Λισαβόνα, Πορτογαλία, Ιούνιος 2017
Νέοι, καινοτομία και παραγωγικότητα στην Ευρώπη, Λισαβόνα 2017

Ο Mario Draghi, Πρόεδρος της ΕΚΤ, φιλοξένησε στη Λισαβόνα τον πρώτο διάλογο με τους νέους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ECB Youth Dialogue, ο οποίος διοργανώθηκε σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας (Banco de Portugal) και τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης της Λισαβόνας (Instituto Superior de Economia e Gestão - ISEG).

Μάθετε περισσότερα για τη συζήτηση σχετικά με τη σημασία της καινοτομίας και της παραγωγικότητας για τους νέους.