European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Makroekonomske projekcije

Makroekonomske projekcije pokušaj su predviđanja i razumijevanja budućeg stanja gospodarstva u općim crtama. Sadržavaju informacije o gospodarskom rastu, inflaciji, plaćama, nezaposlenosti i trgovini.

Stručnjaci Eurosustava i ESB‑a izrađuju makroekonomske projekcije koje obuhvaćaju gospodarstvo europodručja, ali i globalno gospodarstvo. Njima podupiru Upravno vijeće ESB‑a u procjeni gospodarskih kretanja i rizika za stabilnost cijena.

Objavljuju se četiri puta godišnje: u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu.

Prosinac 2022.
Ukratko

Inflacijski izgledi

Inflacija će ostati visoka u kratkoročnom razdoblju, ali će pasti na 3,6 % do kraja 2023. Zahvaljujući slabljenju pritisaka koji proizlaze iz cijena energije i drugih troškova te mjerama monetarne politike ESB‑a inflacija bi se trebala vratiti na inflacijski cilj od 2 % do druge polovice 2025. godine.

Više
Budući bruto domaći proizvod

Zbog visoke inflacije, neizvjesnosti i slabog pouzdanja potrošača i poduzeća gospodarski rast usporit će se s 3,4 % u 2022. na 0,5 % u 2023. Kako se bude ponovno uspostavljala ravnoteža na tržištu energenata, rješavao problem uskih grla u opskrbnim lancima i kako bude jačala inozemna potražnja, rast će se povećati na 1,9 % u 2024. i 1,8 % u 2025.

Više

Cijelo izvješće

Izvješće sadržava detaljnu procjenu izgleda za gospodarstvo u europodručju.

Izvješće

Aktualne i prethodne projekcije

Usporedite naše prošle projekcije inflacije i gospodarskog rasta. Prošle projekcije za europodručje i države europodručja dostupne su za preuzimanje.

Sve naše makroekonomske projekcije

Sve stranice u ovom odjeljku