European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Makroekonomske projekcije

Makroekonomske projekcije pokušaj su predviđanja i razumijevanja budućeg stanja gospodarstva u općim crtama. Sadržavaju informacije o gospodarskom rastu, inflaciji, plaćama, nezaposlenosti i trgovini.

Stručnjaci Eurosustava i ESB‑a izrađuju makroekonomske projekcije kojima su obuhvaćeni gospodarstvo europodručja, ali i globalno gospodarstvo. Njima podupiru Upravno vijeće ESB‑a u procjeni gospodarskih kretanja i rizika za stabilnost cijena.

Objavljuju se četiri puta godišnje: u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu.

ožujak 2022.

Ukratko

Inflacijski izgledi

Rat u Ukrajini prouzročio je nova povećanja cijena energije, zbog čega će ukupna inflacija ostati vrlo visoka u sljedećim mjesecima. Predviđa se da će se potom smanjiti i približiti ciljnoj razini. Inflacija bi trebala prosječno iznositi 5.1 % u 2022., 2,1 % u 2023. i 1,9 % u 2024.

Više
Budući bruto domaći proizvod

Izgledi za rast oslabjeli su i postali nesigurniji jer rat potiče rast cijena energije, smanjuje pouzdanje i nepovoljno utječe na trgovinu. Bez obzira na to, očekuje se nastavak gospodarskog rasta u uvjetima ponovnog otvaranja gospodarstva. Realni BDP trebao bi se porasti za 3,7 % u 2022. za 2,8 % u 2023. te za 1,6 % u 2024.

Više

Cijelo izvješće

Gospodarski i inflacijski izgledi europodručja postali su vrlo neizvjesni zbog invazije Rusije na Ukrajinu. Bez obzira na to, očekuje se snažan gospodarski rast u 2022. zbog postupnog slabljenja negativnog utjecaja pandemije i uskih grla u opskrbnim lancima.

Pročitajte izvješće

Aktualne i prethodne projekcije

Usporedite naše prošle projekcije inflacije i gospodarskog rasta. Prošle projekcije za europodručje i države europodručja dostupne su za preuzimanje.

Sve naše makroekonomske projekcije

Sve stranice u ovom odjeljku