European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Makroekonomske projekcije

Makroekonomske projekcije pokušaj su predviđanja i razumijevanja budućeg stanja gospodarstva u općim crtama. Sadržavaju informacije o gospodarskom rastu, inflaciji, plaćama, nezaposlenosti i trgovini.

Stručnjaci Eurosustava i ESB‑a izrađuju makroekonomske projekcije koje obuhvaćaju gospodarstvo europodručja, ali i globalno gospodarstvo. Njima podupiru Upravno vijeće ESB‑a u procjeni gospodarskih kretanja i rizika za stabilnost cijena.

Objavljuju se četiri puta godišnje: u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu.

rujan 2023.
Ukratko

Inflacijski izgledi

Inflacija bi se trebala nastaviti smanjivati tijekom sljedećih godina kako troškovni pritisci budu slabjeli i kako se mjere monetarne politike ESB‑a postupno budu prenosile na gospodarstvo. Očekuje se da će se stopa ukupne inflacije smanjiti s 5,6 % u 2023. na 3,2 % u 2024. odnosno 2,1 % u 2025. godini.

Više
Budući bruto domaći proizvod

Očekuje se da će rast BDP‑a biti usporen u ostatku 2023. s obzirom na pooštrene uvjete financiranja i slabu inozemnu potražnju. Kako se inflacija bude smanjivala, dohodak kućanstava bude oporavljao i inozemna potražnja bude jačala, gospodarstvo europodručja trebalo bi porasti za 0,7 % u 2023., za 1,0 % u 2024. i za 1,5 % u 2025.

Više

Cijelo izvješće

Izvješće sadržava detaljnu procjenu izgleda za gospodarstvo europodručja.

Izvješće

Aktualne i prethodne projekcije

Usporedite naše prošle projekcije inflacije i gospodarskog rasta. Prošle projekcije za europodručje i države europodručja dostupne su za preuzimanje.

Sve naše makroekonomske projekcije

Sve stranice u ovom odjeljku