European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Macro-economische projecties

Macro-economische projecties zijn bedoeld om inzicht te krijgen in hoe de economische situatie zich in de toekomst ontwikkelt. Daarbij wordt gekeken naar economische grootheden als groei, inflatie, lonen, werkloosheid en handel.

In de macro-economische projecties van de medewerkers van het Eurosysteem en de ECB wordt ingegaan op de vooruitzichten voor de economie van het eurogebied en de gehele wereldeconomie. De Raad van Bestuur van de ECB gebruikt deze projecties bij zijn beoordeling van de economische ontwikkelingen en de risico’s voor de prijsstabiliteit.

De macro-economische projecties worden vier maal per jaar gepubliceerd (in maart, juni, september en december).

Juni 2022

In een oogopslag

Inflatie: vooruitzichten

De inflatie stijgt en wordt hardnekkiger door snel stijgende energie- en voedselprijzen, wereldwijde tekorten aan de aanbodkant en de gevolgen van het heropstarten van de economie. Ze bedraagt in 2022 gemiddeld 6,8%, daalt in 2023 naar 3,5% en bereikt in 2024 het inflatiedoel van de ECB.

Meer info
Bruto binnenlands product: vooruitzichten

De oorlog in Oekraïne schaadt het vertrouwen, verergert de knelpunten in de toeleveringsketens en drijft de grondstoffenprijzen op, waardoor de koopkracht afneemt. Deze negatieve effecten drukken de groei op korte termijn, die door het heropstarten van de economie juist wordt gestimuleerd. Met het verdwijnen van deze negatieve factoren neemt de groei naar verwachting toe.

Meer info

Volledig verslag

Het volledige verslag bevat een uitgebreide beoordeling van de economische vooruitzichten van het eurogebied.

Lees het verslag

Actuele en eerdere projecties

Vergelijk onze historische projecties van de inflatie en de economische groei. Eerdere projecties voor het eurogebied en de landen binnen het eurogebied kunnen worden gedownload.

Al onze macro-economische projecties

De uitkomsten analyseren

Alle pagina's in dit deel