European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Macro-economische projecties

Macro-economische projecties zijn bedoeld om inzicht te krijgen in hoe de economische situatie zich in de toekomst ontwikkelt. Daarbij wordt gekeken naar economische grootheden als groei, inflatie, lonen, werkloosheid en handel.

In de macro-economische projecties van de medewerkers van het Eurosysteem en de ECB wordt ingegaan op de vooruitzichten voor de economie van het eurogebied en de gehele wereldeconomie. De Raad van Bestuur van de ECB gebruikt deze projecties bij zijn beoordeling van de economische ontwikkelingen en de risico’s voor de prijsstabiliteit.

De macro-economische projecties worden vier maal per jaar gepubliceerd (in maart, juni, september en december).

Maart 2023
In een oogopslag

Inflatievooruitzichten

Naar verwachting daalt de inflatie in 2023 verder vanwege de afname van de energie-inflatie. Naarmate de druk op de kosten vermindert en de monetairbeleidsmaatregelen van de ECB geleidelijk aan effect beginnen te sorteren, zou de inflatie in de tweede helft van 2025 weer op het doel van 2% moeten uitkomen.

Meer info
Vooruitzichten bruto binnenlands product

Naarmate de inflatie daalt, het inkomen van huishoudens zich herstelt en de buitenlandse vraag toeneemt, zal de groei in de komende kwartalen aantrekken. Ondanks krappere financieringsvoorwaarden, is de verwachting dat de economie van het eurogebied in 2023 groeit met 1,0%, en in 2024 en 2025 met 1,6%.

Meer info

Volledig verslag

Het volledige verslag bevat een uitgebreide beoordeling van de economische vooruitzichten van het eurogebied.

Lees het verslag

Actuele en eerdere projecties

Vergelijk onze historische projecties van de inflatie en de economische groei. Eerdere projecties voor het eurogebied en de landen binnen het eurogebied kunnen worden gedownload.

Al onze macro-economische projecties

De uitkomsten analyseren

Alle pagina's in dit deel