European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Macro-economische projecties

Macro-economische projecties zijn bedoeld om inzicht te krijgen in hoe de economische situatie zich in de toekomst ontwikkelt. Daarbij wordt gekeken naar economische grootheden als groei, inflatie, lonen, werkloosheid en handel.

In de macro-economische projecties van de medewerkers van het Eurosysteem en de ECB wordt ingegaan op de vooruitzichten voor de economie van het eurogebied en de gehele wereldeconomie. De Raad van Bestuur van de ECB gebruikt deze projecties bij zijn beoordeling van de economische ontwikkelingen en de risico’s voor de prijsstabiliteit.

De macro-economische projecties worden vier maal per jaar gepubliceerd (in maart, juni, september en december).

September 2022
In een oogopslag

Inflatie: vooruitzichten

De inflatie blijft op korte termijn hoog door snel stijgende energie- en voedselprijzen, wereldwijde aanbodtekorten en de gevolgen van het weer op gang komen van de economie. Wanneer deze factoren wegebben blijven de hogere lonen en de zwakkere euro de inflatie ondersteunen maar daalt deze van 8,1% in 2022 naar 2,3% in 2024.

Meer info
Bruto binnenlands product: vooruitzichten

De toenemende negatieve effecten van verstoringen in de gasvoorziening en oplopende energieprijzen impliceren stagnerende bedrijvigheid in de komende winter. De economische groei daalt van 3,1% in 2022 naar 0,9% in 2023 om in 2024 weer naar 2,3% te stijgen wanneer de gasmarkten zich herstellen en de inflatie en de onzekerheid afnemen.

Meer info

Volledig verslag

Het volledige verslag bevat een uitgebreide beoordeling van de economische vooruitzichten van het eurogebied.

Lees het verslag

Actuele en eerdere projecties

Vergelijk onze historische projecties van de inflatie en de economische groei. Eerdere projecties voor het eurogebied en de landen binnen het eurogebied kunnen worden gedownload.

Al onze macro-economische projecties

De uitkomsten analyseren

Alle pagina's in dit deel