European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Makroekonomske projekcije

Namen makroekonomskih projekcij je predvideti in razumeti splošno stanje gospodarstva v prihodnosti. Vključujejo informacije o gospodarski rasti, inflaciji, plačah, brezposelnosti in trgovinski menjavi.

Makroekonomske projekcije pripravljajo strokovnjaki Eurosistema in ECB, kažejo pa obete za gospodarstvo v euroobmočju in na svetovni ravni. Prispevajo k ocenam Sveta ECB o gospodarskih gibanjih in tveganjih za stabilnost cen.

Makroekonomske projekcije se objavljajo štirikrat letno (marca, junija, septembra in decembra).

September 2023
na kratko

Inflacija

Inflacija naj bi se v naslednjih nekaj letih še naprej zniževala, ko se bodo stroškovni pritiski umirili in ukrepi denarne politike ECB postopoma prenesli v gospodarstvo. Skupna inflacija bo predvidoma upadla s 5,6% v letošnjem letu na 3,2% v letu 2024 in na 2,1% v letu 2025.

Več
Bruto domači proizvod

Rast bo v preostanku leta 2023 šibka zaradi strožjih pogojev financiranja in šibkega zunanjega povpraševanja. Ko se bo inflacija znižala, dohodki gospodinjstev okrevali in zunanje povpraševanje okrepilo, naj bi gospodarstvo v euroobmočju poraslo za 0,7% v letu 2023, 1,0% v letu 2024 in 1,5% v letu 2025.

Več

Celotno poročilo

Celotno poročilo vsebuje podrobno oceno obetov za gospodarstvo v euroobmočju.

Poročilo

Sedanje in pretekle projekcije

Primerjajte pretekle projekcije inflacije in gospodarske rasti. Pretekle projekcije za euroobmočje in države euroobmočja so vam na voljo za prenos.

Vse makroekonomske projekcije

Vse strani v tem razdelku