European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Makroekonomske projekcije

Namen makroekonomskih projekcij je predvideti in razumeti splošno stanje gospodarstva v prihodnosti. Vključujejo informacije o gospodarski rasti, inflaciji, plačah, brezposelnosti in trgovinski menjavi.

Makroekonomske projekcije pripravljajo strokovnjaki Eurosistema in ECB, kažejo pa obete za gospodarstvo v euroobmočju in na svetovni ravni. Prispevajo k ocenam Sveta ECB o gospodarskih gibanjih in tveganjih za stabilnost cen.

Makroekonomske projekcije se objavljajo štirikrat letno (marca, junija, septembra in decembra).

December 2022
na kratko

Obeti za inflacijo

Inflacija bo kratkoročno ostala visoka, do konca leta 2023 pa bo strmo upadla na 3,6%. Zaradi popuščanja pritiskov s strani cen energentov in drugih stroškov ter ukrepov denarne politike ECB bi se inflacija do druge polovice leta 2025 morala vrniti na ciljno raven 2%.

Več
Obeti za bruto domači proizvod

Ob visoki inflaciji, negotovosti in nizkem zaupanju potrošnikov in podjetij se bo gospodarska rast upočasnila s 3,4% v letu 2022 na 0,5% v letu 2023. Ko se bodo energetski trgi ponovno uravnotežili, ozka grla v dobavnih verigah sprostila in zunanje povpraševanje okrepilo, bo rast okrevala na 1,9% v letu 2024 in 1,8% v letu 2025.

Več

Celotno poročilo

Celotno poročilo vsebuje podrobno oceno obetov za gospodarstvo euroobmočja.

Poročilo

Sedanje in pretekle projekcije

Primerjajte pretekle projekcije inflacije in gospodarske rasti. Pretekle projekcije za euroobmočje in države euroobmočja so vam na voljo za prenos.

Vse makroekonomske projekcije

Vse strani v tem razdelku