European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Makroekonomske projekcije

Namen makroekonomskih projekcij je predvideti in razumeti splošno stanje gospodarstva v prihodnosti. Vključujejo informacije o gospodarski rasti, inflaciji, plačah, brezposelnosti in trgovinski menjavi.

Makroekonomske projekcije pripravljajo strokovnjaki Eurosistema in ECB, kažejo pa obete za gospodarstvo v euroobmočju in na svetovni ravni. Prispevajo k ocenam Sveta ECB o gospodarskih gibanjih in tveganjih za stabilnost cen.

Makroekonomske projekcije se objavljajo štirikrat letno (marca, junija, septembra in decembra).

Marec 2022

na kratko

Inflacijski obeti

Vojna v Ukrajini je povzročila nadaljnji skokovit porast cen energentov, zaradi česar bo skupna inflacija v prihodnjih mesecih zelo visoka. Zatem se bo inflacija po projekcijah zopet znižala in približala ciljni ravni. Inflacija naj bi v povprečju znašala 5,1% v letu 2022, 2,1% v letu 2023 in 1,9% v letu 2024.

Več
Obeti za bruto domači proizvod

Gospodarski obeti so se poslabšali in postali bolj negotovi, saj vojna potiska cene energentov navzgor, zmanjšuje zaupanje in zavira trgovinsko menjavo. Vseeno naj bi gospodarstvo ob nadaljnjem odpiranju po pandemiji še naprej raslo. Realni BDP se bo po projekcijah povečal za 3,7% v letu 2022, za 2,8% v letu 2023 in za 1,6% v letu 2024.

Več

Celotno poročilo

Obeti za gospodarsko aktivnost in inflacijo v euroobmočju so zaradi ruske vojne v Ukrajini postali izjemno negotovi. Vseeno naj bi gospodarstvo v letu 2022 še naprej močno raslo, ko bodo zaviralni dejavniki zaradi pandemije in ozkih grl v dobavnih verigah postopoma izzveneli.

Poročilo

Sedanje in pretekle projekcije

Primerjajte pretekle projekcije inflacije in gospodarske rasti. Pretekle projekcije za euroobmočje in države euroobmočja so vam na voljo za prenos.

Vse makroekonomske projekcije

Vse strani v tem razdelku