European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Makrogazdasági prognózis

A makrogazdasági prognózis célja a gazdaság jövőbeli állapotának átfogó jellegű előrejelzése és értelmezése. Ide tartoznak a gazdasági növekedéssel, az inflációval, a bérekkel, a munkanélküliséggel és a kereskedelemmel kapcsolatos információk.

Az eurorendszer és az EKB szakértői olyan makrogazdasági prognózist készítenek, amely lefedi az euroövezet és a tágabb világgazdaság kilátásait. Ezzel hozzájárulnak az EKB Kormányzótanácsának a gazdasági folyamatokra és az árstabilitást fenyegető kockázatokra vonatkozó értékeléséhez.

A prognózis évente négyszer jelenik meg (márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben).

2022. március

Áttekintés

Inflációs kilátások

Az Ukrajnában folyó háború az energiaárak további emelkedéséhez vezetett, ami az elkövetkező hónapokban igen magas szinten fogja tartani a teljes HICP-inflációt. Ezt követően az infláció várhatóan mérséklődni fog a célunk irányában. 2022-ben 5,1%-os, 2023-ban 2,1%-os, 2024-ben pedig 1,9%-os átlagos rátára számítunk.

Bővebben
A bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó kilátások

A növekedési kilátások gyengültek és bizonytalanabbá váltak, mivel a háború megdrágítja az energiaárakat, csorbítja a bizalmat és kihat a kereskedelemre. Ennek ellenére a gazdaság növekedésére lehet számítani az újranyitás következtében. A reál-GDP az előrejelzések szerint 2022-ben 3,7%-kal, 2023-ban 2,8%-kal, 2024-ben pedig 1,6%-kal nő.

Bővebben

Teljes jelentés

Az euroövezeti gazdasági teljesítményre és inflációra vonatkozó kilátások Oroszország ukrajnai háborúja miatt igen bizonytalanná váltak. Ennek ellenére a pandémia és a szűk kínálati keresztmetszet fokozatos megszűnésével 2022-ben mégis erőteljes gazdasági növekedés várható.

Itt elolvasható a jelentés

Aktuális és korábbi prognózisok

Hasonlítsa össze az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó múltbeli prognózisainkat. Letölthetőek az euroövezetre és az euroövezet országaira vonatkozó korábbi prognózisok.

Az összes makrogazdasági prognózis

Az eredmények elemzése

Ebben a szekcióban található oldalak