European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Makrogazdasági prognózis

A makrogazdasági prognózisok célja, hogy a gazdaság jövőbeli állapotát átfogóan előrejelezzék és értelmezzék. Tájékoztatnak a gazdasági növekedésről, az inflációról, a bérekről, a munkanélküliségről és a kereskedelemről.

Az eurorendszer és az Európai Központi Bank szakértői által készített makrogazdasági prognózisok tudósítanak az euroövezet és a tágabb világgazdaság kilátásairól. Ezzel hozzájárulnak az EKB Kormányzótanácsának a gazdasági folyamatokra és az árstabilitást veszélyeztető kockázatokra vonatkozó értékeléséhez.

Prognózisokat évente négyszer publikálunk: márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben.

2022. december
Áttekintés

A várható infláció

Az infláció rövid távon magas marad, de 2023 végére erőteljesen visszaesik, 3,6%-ra. Az energiaárak és egyéb költségek oldaláról származó nyomás fokozatos megszűnése az EKB monetáris politikai intézkedéseivel karöltve 2025 második felére várhatóan visszatéríti az inflációt a 2%-on kitűzött inflációs célhoz.

Bővebben
A várható GDP

A magas infláció, a nagy bizonytalanság és a gyenge fogyasztói és üzleti bizalom a 2022-ben 3,4%-os gazdasági növekedést 2023-ban 0,5%-ra lassítja le. Ahogy az energiapiacok visszanyerik az egyensúlyukat, az ellátás szűk keresztmetszetei feloldódnak, és a külső kereslet megerősödik, a növekedés is újra élénkül, 2024-ben 1,9%-ra, 2025-ben pedig 1,8%-ra.

Bővebben

Teljes jelentés

A teljes jelentésben olvashatjuk az euroövezeti gazdaság kilátásairól szóló részletes értékelést.

Itt olvasható a jelentés

Aktuális és korábbi prognózisok

Érdemes összevetni egymással az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó régebbi prognózisainkat. Az euroövezetre és az euroövezet országaira vonatkozó korábbi prognózisok letölthetők.

Az összes makrogazdasági prognózis

Az eredmények elemzése

Ebben a szekcióban található oldalak