European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Makrogazdasági prognózis

A makrogazdasági prognózisok célja, hogy a gazdaság jövőbeli állapotát átfogóan előrejelezzék, és hogy segítsenek értelmezésükben. Tájékoztatnak a gazdasági növekedésről, az inflációról, a bérekről, a munkanélküliségről és a kereskedelemről.

Az eurorendszer és az Európai Központi Bank szakértői által készített makrogazdasági prognózisok tudósítanak az euroövezet és a tágabb világgazdaság kilátásairól is. Ezzel hozzájárulnak az EKB Kormányzótanácsának a gazdasági folyamatokra és az árstabilitást veszélyeztető kockázatokra vonatkozó értékeléséhez.

A prognózisokat évente négyszer publikáljuk: márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben.

2023. március
Összefoglaló

A várható infláció

Az infláció 2023-ban tovább csökken, amit az energiainfláció visszaesése vezérel. Ahogy enyhül a költségoldali nyomás, az EKB monetáris politikai intézkedései fokozatosan érvényesülnek, és 2025 második felére az infláció várhatóan visszatér a 2%-os célhoz.

Bővebben
A várható GDP

Az infláció visszaesésével párhuzamosan a háztartások jövedelmi helyzete helyreáll, a külső kereslet megerősödik, és a növekedés fellendül az elkövetkező negyedévekben. A szigorodó finanszírozási feltételek ellenére az euroövezet gazdasága 2023-ban előreláthatólag 1,0%-kal, 2024-ben és 2025-ben pedig 1,6%-kal nő.

Bővebben

Teljes jelentés

A teljes jelentésben elolvashatjuk az euroövezeti gazdaság kilátásairól szóló részletes értékelést.

Itt olvasható a jelentés

Aktuális és korábbi prognózisok

Érdemes összevetni egymással az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó régebbi prognózisainkat. Az euroövezetre és a tagországaira vonatkozó korábbi prognózisokat le lehet tölteni.

Az összes makrogazdasági prognózis

Az eredmények elemzése

Ebben a szekcióban található oldalak