European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Proiecții macroeconomice

Proiecțiile macroeconomice vizează anticiparea și înțelegerea stării viitoare a economiei pe scară largă. Acestea includ informații legate de creșterea economică, inflație, câștigurile salariale, șomaj și schimburile comerciale.

Experții din cadrul Eurosistemului și al BCE elaborează proiecții macroeconomice care includ perspectivele economiei zonei euro și ale celei mondiale în sens mai larg. Acestea contribuie la evaluarea realizată de Consiliul guvernatorilor BCE cu privire la evoluțiile economice și riscurile la adresa stabilității prețurilor.

Proiecțiile sunt publicate de patru ori pe an (în lunile martie, iunie, septembrie și decembrie).

Decembrie 2022
Pe scurt

Perspectivele inflației

Inflația va rămâne ridicată pe termen scurt, dar se va reduce accentuat la 3,6% până la sfârșitul anului 2023. Diminuarea presiunilor din partea prețurilor produselor energetice și a altor costuri, alături de măsurile de politică monetară ale BCE, ar trebuie să asigure revenirea inflației la nivelul țintei de 2% până în semestrul II 2025.

Mai mult
Perspectivele produsului intern brut

Inflația ridicată, incertitudinile și nivelul scăzut al încrederii consumatorilor și a sectorului corporativ vor determina încetinirea creșterii economice de la 3,4% în 2022 la 0,5% în 2023. Pe fondul reechilibrării piețelor energiei, al soluționării blocajelor la nivelul ofertei și al consolidării cererii externe, creșterea se va redresa la 1,9% în 2024 și la 1,8% în 2025.

Mai mult

Raportul integral

Raportul integral conține o evaluare detaliată a perspectivelor privind economia zonei euro.

Consultă raportul

Proiecții actuale și anterioare

Compară datele istorice din proiecțiile noastre privind inflația și creșterea economică. Proiecțiile anterioare pentru zona euro și țările din zona euro sunt disponibile pentru a fi descărcate.

Toate proiecțiile noastre macroeconomice

Analizează rezultatele

Toate paginile din această secțiune