European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Proiecții macroeconomice

Proiecțiile macroeconomice vizează anticiparea și înțelegerea stării viitoare a economiei pe scară largă. Acestea includ informații legate de creșterea economică, inflație, câștigurile salariale, șomaj și schimburile comerciale.

Experții din cadrul Eurosistemului și al BCE elaborează proiecții macroeconomice care includ perspectivele economiei zonei euro și ale celei mondiale în sens mai larg. Acestea contribuie la evaluarea realizată de Consiliul guvernatorilor BCE cu privire la evoluțiile economice și riscurile la adresa stabilității prețurilor.

Proiecțiile sunt publicate de patru ori pe an (în lunile martie, iunie, septembrie și decembrie).

Martie 2022

Pe scurt

Perspectivele inflației

Războiul din Ucraina a condus la noi salturi ale prețurilor produselor energetice, ceea ce va menține inflația totală la niveluri foarte ridicate în lunile următoare. Ulterior, inflația este proiectată să se reducă treptat în direcția țintei. Inflația se va situa, în medie, la 5,1% în 2022, la 2,1% în 2023 și la 1,9% în 2024.

Mai mult
Perspectivele produsului intern brut

Perspectivele creșterii economice s-au deteriorat și au devenit mai incerte, în condițiile în care războiul alimentează majorarea prețurilor produselor energetice, reduce încrederea și afectează schimburile comerciale. Cu toate acestea, creșterea economică ar trebui să persiste, pe fondul redeschiderii în continuare a economiei. Se proiectează o majorare a PIB real cu 3,7% în 2022, cu 2,8% în 2023 și cu 1,6% în 2024.

Mai mult

Raportul integral

Perspectivele activității economice și ale inflației în zona euro au devenit foarte incerte ca urmare a războiului ruso-ucrainean. Totuși, economia ar trebui să înregistreze în continuare o creștere robustă în 2022, pe măsură ce influențele nefavorabile generate de pandemie și blocajele la nivelul ofertei se disipează treptat.

Consultă raportul

Proiecții actuale și anterioare

Compară proiecțiile noastre istorice privind inflația și creșterea economică. Proiecțiile anterioare pentru zona euro și țările din zona euro sunt disponibile pentru a fi descărcate.

Toate proiecțiile noastre macroeconomice

Analizează rezultatele

Toate paginile din această secțiune