European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće opisuje zadaće i aktivnosti Europskog sustava središnjih banaka (ESSB) i izvještava o monetarnoj politici Eurosustava. Obično se objavljuje u travnju sljedeće godine i jedan od članova Izvršnog odbora ESB‑a izlaže ga zastupnicima u Europskom parlamentu u sklopu javnog saslušanja.

2021.

Ključni podatci

+5,3 %

Gospodarstvo se oporavlja

Nakon snažnog pada uzrokovanog pandemijom u 2020., realni BDP europodručja porastao je za 5,3 % u 2021. usporedno s poboljšavanjem pandemijske situacije i postupnim ublažavanjem ograničenja.

Više
%

ESB uveo simetričan inflacijski cilj od 2 %

Nakon što je preispitao svoju strategiju, ESB je preoblikovao svoj cilj stabilnosti cijena u simetričan inflacijski cilj od 2 % u srednjoročnom razdoblju.

Više
7,6 %

Strategija održivog i odgovornog ulaganja u portfeljima ESB-a koji se ne drže za potrebe monetarne politike

Udio zelenih vrijednosnih papira u portfelju vlastitih sredstava ESB-a u 2021. udvostručio se i dosegnuo 7,6 %. U mirovinskom fondu za zaposlenike ESB-a referentne vrijednosti za vlasničke vrijednosne papire i korporativne obveznice zamijenjene su niskougljičnim ekvivalentima, čime je znatno smanjen njegov ugljični otisak.

Više

Predstavljanje Europskom parlamentu

Pročitajte govor Luisa de Guindosa Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta prilikom predstavljanja Godišnjeg izvješća.

Govor

Cijelo izvješće

Prisjetite se aktivnosti ESB‑a i naše ocjene gospodarstva u protekloj godini.

Cijelo izvješće

Godišnji financijski izvještaji

Godišnji financijski izvještaji prikazuju našu financijsku poziciju i rezultate našeg poslovanja. Dio su godišnjeg izvješća, ali se objavljuju ranije, u veljači. Pogledajte najnovija i prethodna priopćenja.

Godišnji financijski izvještaji
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Obveze izvješćivanja

ESB je neovisna institucija i ima diskrecijsko pravo upotrebljavati svoje instrumente onako kako je potrebno za obavljanje dužnosti i ispunjavanje glavne zadaće. Tu neovisnost neminovno prati odgovornost.

Odgovornost

Mrežni prijenosi

Redovito se održavaju saslušanja predsjednice ESB‑a i drugih članova Izvršnog odbora u Europskom parlamentu.

Saslušanja u Europskom parlamentu

Sve stranice u ovom odjeljku