Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće opisuje zadaće i aktivnosti Europskog sustava središnjih banaka (ESSB) i izvještava o monetarnoj politici Eurosustava. Obično se objavljuje u travnju sljedeće godine i jedan od članova Izvršnog odbora ESB‑a izlaže ga zastupnicima u Europskom parlamentu u sklopu javnog saslušanja.

2020.

Ključni podatci

–6,6 %

Gospodarska aktivnost smanjila se zbog krize prouzročene koronavirusom

Gospodarska aktivnost u europodručju u 2020. kretala se neujednačeno zbog pandemije. Nakon snažne kontrakcije u prvoj polovici 2020. godine djelomično se oporavila u drugoj polovici godine. Cjelokupno gledano, BDP je pao za 6,6 % u odnosu na 2019.

Više
0,3 %

Inflacija se smanjila u 2020.

Pandemija je snažno utjecala i na kretanja cijena: prosječna stopa inflacije u europodručju pala je s 1,2 % u 2019. na 0,3 % u 2020.

Više
2,2 bilijuna EUR

Dodatnom likvidnošću poduprta su poduzeća i kućanstva

Likvidnost središnje banke unutar bankovnog sustava porasla je za 2,2 bilijuna EUR. To je rezultat ESB‑ovih mjera za podupiranje uvjeta financiranja u gospodarstvu te održavanje srednjoročne cjenovne stabilnosti.

Više

Predstavljanje Europskom parlamentu

Pročitajte govor Luisa de Guindosa Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta prilikom predstavljanja Godišnjeg izvješća.

Govor

Cijelo izvješće

Prisjetite se aktivnosti ESB‑a i naše ocjene gospodarstva u protekloj godini.

Cijelo izvješće

Godišnji financijski izvještaji

Godišnji financijski izvještaji prikazuju našu financijsku poziciju i rezultate našeg poslovanja. Dio su godišnjeg izvješća, ali se objavljuju ranije, u veljači. Pogledajte najnovija i prethodna priopćenja.

Godišnji financijski izvještaji
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Obveze izvješćivanja

ESB je neovisna institucija i ima diskrecijsko pravo upotrebljavati svoje instrumente onako kako je potrebno za obavljanje dužnosti i ispunjavanje glavne zadaće. Tu neovisnost neminovno prati odgovornost.

Odgovornost

Mrežni prijenosi

Redovito se održavaju saslušanja predsjednice ESB‑a i drugih članova Izvršnog odbora u Europskom parlamentu.

Saslušanja u Europskom parlamentu

Sve stranice u ovom odjeljku