European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće opisuje zadaće i aktivnosti Europskog sustava središnjih banaka (ESSB) i izvještava o monetarnoj politici Eurosustava. Obično se objavljuje u proljeće sljedeće godine i jedan od članova Izvršnog odbora ESB‑a izlaže ga zastupnicima u Europskom parlamentu u sklopu javnog saslušanja.

2021.

u brojkama

+3,5%

Gospodarski rast oslabio je

Gospodarstvo u europodručju u prvoj se polovici godine nastavilo oporavljati od pandemije, ali u drugoj je polovici godine znatno oslabjelo. Sveukupno gledano, BDP je porastao za 3,5 %.

Više o gospodarskom rastu
+250baznih bodova

ESB je počeo povećavati ključne kamatne stope monetarne politike

U srpnju 2022. Upravno vijeće prvi je put povećalo ključne kamatne stope ESB‑a u više od deset godina, čime je završilo razdoblje negativnih kamatnih stopa monetarne politike. Stope su porasle za 250 baznih bodova u drugom polugodištu 2022. kako bi se inflacija smanjila i približila srednjoročnom cilju od 2 %.

Naša monetarna politika
20godina

2022. obilježena je 20. godišnjica uvođenja eurogotovine

Uvođenje euronovčanica i eurokovanica u 2002. bilo je prekretnica u europskoj povijesti i stavilo je opipljiv znak europske integracije u naše džepove.

Više

Predstavljanje Europskom parlamentu

Pročitajte govor Luisa de Guindosa Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta prilikom predstavljanja Godišnjeg izvješća.

Govor

Cijelo izvješće

Prisjetite se aktivnosti ESB‑a i naše ocjene gospodarstva u protekloj godini.

Cijelo izvješće

Odgovor na rezoluciju Europskog parlamenta

Izjava, koju objavljujemo povodom predstavljanja Godišnjeg izvješća ESB‑a za 2022. u Europskom parlamentu, sadržava odgovore na pitanja i zahtjeve Europskog parlamenta iz njegove Rezolucije o Godišnjem izvješću ESB‑a za prethodnu godinu.

Cijeli odgovor

Godišnji financijski izvještaji

Godišnji financijski izvještaji prikazuju našu financijsku poziciju i rezultate našeg poslovanja. Dio su godišnjeg izvješća, ali se objavljuju ranije, u veljači. Pogledajte najnovija i prethodna priopćenja.

Godišnji financijski izvještaji
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Obveze izvješćivanja

ESB je neovisna institucija i ima diskrecijsko pravo upotrebljavati svoje instrumente onako kako je potrebno za obavljanje dužnosti i ispunjavanje glavne zadaće. Tu neovisnost neminovno prati odgovornost.

Odgovornost

Mrežni prijenosi

Redovito se održavaju saslušanja predsjednice ESB‑a i drugih članova Izvršnog odbora u Europskom parlamentu.

Saslušanja u Europskom parlamentu

Sve stranice u ovom odjeljku