European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Raportul anual

Raportul anual descrie misiunile și activitățile Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și oferă informații cu privire la politica monetară a Eurosistemului. Acesta se publică, de regulă, în luna aprilie a anului următor și este prezentat Parlamentului European de unul dintre membrii Comitetului executiv al BCE în cadrul unei audieri publice.

2021

Date importante

+5,3%

Economia s-a redresat

În urma contracției accentuate din 2020 cauzate de pandemie, PIB-ul real din zona euro a crescut cu 5,3% în 2021, pe măsură ce evoluția pandemiei s-a îmbunătățit și restricțiile au fost relaxate treptat.

Mai mult
2%

BCE a introdus o țintă simetrică a inflației de 2%

După revizuirea strategiei sale, BCE și-a reformulat obiectivul privind stabilitatea prețurilor sub forma unei ținte simetrice a inflației de 2% pe termen mediu.

Mai mult
7,6%

O strategie investițională sustenabilă și responsabilă în portofoliile BCE care nu au legătură cu politica monetară

Ponderea titlurilor de valoare ecologice în portofoliul de fonduri proprii al BCE s-a dublat în 2021, ajungând la 7,6%. În fondurile de pensii ale personalului său, nivelurile de referință privind capitalul propriu și obligațiunile corporative au fost înlocuite cu echivalentele acestora cu emisii reduse de dioxid de carbon, reducând semnificativ amprenta de carbon a fondurilor.

Mai mult

Prezentarea în fața Parlamentului European

Consultă discursul susținut de Luis de Guindos în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European cu ocazia prezentării Raportului anual.

Consultă discursul

Raportul integral

Analizează retrospectiv activitatea BCE, precum și evaluarea pe care am realizat-o pentru evoluțiile economice din anul precedent.

Consultă raportul integral

Conturile anuale

Conturile anuale prezintă situația noastră financiară și rezultatele operațiunilor noastre. Acestea fac parte din Raportul anual, dar sunt publicate mai devreme, în luna februarie. Aruncă o privire pe ultima ediție și pe cele anterioare.

Conturile anuale
INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

Obligații de raportare

BCE este o instituție independentă, care dispune de prerogative discreționare în ceea ce privește utilizarea instrumentelor sale astfel cum consideră necesar pentru îndeplinirea atribuțiilor și a mandatului său. Asumarea responsabilității reprezintă contraponderea necesară a acestei independențe.

Asumarea responsabilității

Transmisiuni via internet

Președinta BCE și alți membri ai Comitetului executiv se prezintă periodic în fața Parlamentului European.

Audieri la Parlamentul European

Toate paginile din această secțiune