European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Raportul anual

Raportul anual descrie misiunile și activitățile Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și oferă informații cu privire la politica monetară a Eurosistemului. Acesta se publică, de regulă, în primăvara anului următor și este prezentat Parlamentului European de unul dintre membrii Comitetului executiv al BCE în cadrul unei audieri publice.

2022

Date importante

+3,5%

Creșterea economică s-a redus

Economia zonei euro a continuat să se redreseze de pe urma pandemiei în prima jumătate a anului, dar activitatea economică s-a redus substanțial în a doua jumătate. În ansamblu, PIB a crescut cu 3,5%.

Mai mult despre creșterea economică
+250de puncte de bază

BCE a început să majoreze ratele dobânzilor reprezentative

În luna iulie, Consiliul guvernatorilor a majorat ratele dobânzilor reprezentative ale BCE în premieră în ultimii peste 10 ani, încheind epoca ratelor dobânzilor negative. Ratele dobânzilor au fost majorate cu 250 puncte de bază pe parcursul semestrului II 2022 pentru a asigura revenirea inflației către nivelul țintei de 2% pe termen mediu.

Politica noastră monetară
20de ani

Anul 2022 a marcat cea de-a 20-a aniversare a numerarului în euro

Introducerea bancnotelor și monedelor euro în 2022 a reprezentat un moment de referință în istoria Europei, punându-ne în buzunare un semn concret al integrării europene.

Mai mult

Prezentarea în fața Parlamentului European

Consultă discursul susținut de Luis de Guindos în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European cu ocazia prezentării Raportului anual.

Consultă discursul

Raportul integral

Analizează retrospectiv activitatea BCE, precum și evaluarea pe care am realizat-o pentru evoluțiile economice din anul precedent.

Consultă raportul integral

Feedback

Publicat cu ocazia prezentării Raportului anual 2022 al BCE în fața Parlamentului European, acest feedback oferă răspunsuri la aspectele ridicate și solicitările formulate de Parlamentul European în cadrul rezoluției sale referitoare la raportul anual din anul precedent.

Consultă textul integral

Conturile anuale

Conturile anuale prezintă situația noastră financiară și rezultatele operațiunilor noastre. Acestea fac parte din Raportul anual, dar sunt publicate mai devreme, în luna februarie. Aruncă o privire pe ultima ediție și pe cele anterioare.

Conturile anuale
INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

Obligații de raportare

BCE este o instituție independentă, care dispune de prerogative discreționare în ceea ce privește utilizarea instrumentelor sale astfel cum consideră necesar pentru îndeplinirea atribuțiilor și a mandatului său. Asumarea responsabilității reprezintă contraponderea necesară a acestei independențe.

Asumarea responsabilității

Transmisiuni via internet

Președinta BCE și alți membri ai Comitetului executiv se prezintă periodic în fața Parlamentului European.

Audieri la Parlamentul European

Toate paginile din această secțiune