Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Raportul anual

Raportul anual descrie misiunile și activitățile Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și oferă informații cu privire la politica monetară a Eurosistemului. Acesta se publică, de regulă, în luna aprilie a anului următor și este prezentat Parlamentului European de unul dintre membrii Comitetului executiv al BCE în cadrul unei audieri publice.

2020

Date importante

-6,6 %

Economia s-a contractat ca urmare a crizei generate de pandemia de coronavirus

Activitatea economică din zona euro a avut o evoluție neuniformă în 2020, ca urmare a pandemiei, contractându-se puternic în prima jumătate a anului și redresându-se parțial în a doua jumătate. Pe ansamblu, PIB a scăzut cu 6,6% comparativ cu 2019.

Mai mult
0,3 %

Inflația s-a redus în anul 2020

Evoluția prețurilor a fost, de asemenea, puternic afectată de pandemie: inflația medie în zona euro a coborât la 0,3% în 2020 de la 1,2% în 2019.

Mai mult
2 200 mld. EUR

Lichiditatea suplimentară a sprijinit firmele și populația

Lichiditatea furnizată de banca centrală în sistemul bancar s-a majorat cu 2 200 de miliarde EUR. Această creștere este rezultatul măsurilor BCE de sprijinire a condițiilor de finanțare în economie și de asigurare a stabilității prețurilor pe termen mediu.

Mai mult

Prezentarea în fața Parlamentului European

Consultă discursul susținut de Luis de Guindos în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European cu ocazia prezentării Raportului anual.

Consultă discursul

Raportul integral

Analizează retrospectiv activitatea BCE, precum și evaluarea pe care am realizat-o pentru evoluțiile economice din anul precedent.

Consultă raportul integral

Conturile anuale

Conturile anuale prezintă situația noastră financiară și rezultatele operațiunilor noastre. Acestea fac parte din Raportul anual, dar sunt publicate mai devreme, în luna februarie. Aruncă o privire pe ultima ediție și pe cele anterioare.

Conturile anuale
INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

Obligații de raportare

BCE este o instituție independentă, care dispune de prerogative discreționare în ceea ce privește utilizarea instrumentelor sale astfel cum consideră necesar pentru îndeplinirea atribuțiilor și a mandatului său. Asumarea responsabilității reprezintă contraponderea necesară a acestei independențe.

Asumarea responsabilității

Transmisiuni via internet

Președinta BCE și alți membri ai Comitetului executiv se prezintă periodic în fața Parlamentului European.

Audieri la Parlamentul European

Toate paginile din această secțiune