Hakuehdot
Home Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisu Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:ss
Ehdotukset
Lajitteluperuste

Vuosikertomus

Vuosikertomuksessa kerrotaan Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) tehtävistä ja toiminnasta sekä eurojärjestelmän rahapolitiikasta. Vuosikertomus julkaistaan yleensä tarkasteltavaa vuotta seuraavan vuoden huhtikuussa, ja EKP:n johtokunnan jäsenet esittelevät sen Euroopan parlamentille kuulemistilaisuudessa.

2020

Tärkeitä lukuja

-6,6 %

Talous supistui koronaviruskriisin seurauksena

Pandemian vuoksi talouskehitys oli euroalueella vaihtelevaa vuonna 2020. Taloudellinen toiminta supistui rajusti vuoden alkupuoliskolla ja elpyi osittain jälkipuoliskolla. Kaiken kaikkiaan BKT supistui 6,6 % edellisvuodesta.

Lue lisää
0,3 %

Inflaatio hidastui vuonna 2020

Pandemia vaikutti voimakkaasti myös hintakehitykseen: vuonna 2020 inflaatiovauhti oli euroalueella keskimäärin 0,3 % (1,2 % vuonna 2019).

Lue lisää
2 200 miljardia euroa

Yrityksiä ja kotitalouksia tuettiin jakamalla lisälikviditeettiä

Keskuspankkirahoituksen määrä pankkijärjestelmässä kasvoi 2 200 miljardilla eurolla. EKP:n toimilla tuettiin rahoitusoloja taloudessa ja ylläpidettiin keskipitkän aikavälin hintavakautta.

Lue lisää

Vuosikertomus esitellään Euroopan parlamentissa

Varapääjohtaja Luis de Guindos esitteli vuoden 2020 vuosikertomuksen Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnalle.

Lue Luis de Guindosin puhe

Tuorein vuosikertomus

Vuosikertomuksessa luodaan katsaus EKP:n toimiin ja esitetään arvio edellisvuoden talouskehityksestä.

Tutustu vuosikertomukseen

Tilinpäätös

Tilinpäätöksestä käyvät ilmi EKP:n taloudellinen tilanne ja toiminnan tulos. Tilinpäätös julkaistaan jo helmikuussa, mutta se on silti osa vuosikertomusta. Kaikki tilinpäätökset ovat luettavissa näillä verkkosivuilla.

Tilinpäätös
KATSO MYÖS

Lisätietoa aiheesta

Raportointivelvoitteet

EKP on toiminnassaan riippumaton ja päättää oman harkintansa mukaan, miten se hyödyntää käytettävissään olevia välineitä tehtävänsä täyttämiseksi. Riippumattomuuden vastapainona EKP:llä on velvollisuus tehdä toiminnastaan tiliä.

Tilivelvollisuus

Webcast-lähetykset

EKP:n pääjohtaja ja johtokunnan jäsenet käyvät säännöllisesti kertomassa EKP:n toiminnasta Euroopan parlamentille. Voit seurata kuulemisia webcast-lähetysten kautta.

Johtokunnan jäsenet Euroopan parlamentin kuultavina

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut