European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Éves jelentés

Az Éves jelentésben a Központi Bankok Európai Rendszerének (KBER) feladatait és tevékenységeit ismertetjük, és az eurorendszer monetáris politikájáról számolunk be. Rendszerint a tárgyévet követő áprilisban tesszük közzé, és az EKB valamelyik igazgatósági tagja nyilvános meghallgatáson mutatja be az Európai Parlamentnek.

2021

A főbb számok tükrében

+5.3%

Regenerálódott a gazdaság

Az euroövezet reál-GDP-je a pandémia miatt 2020-ban bekövetkezett hirtelen csökkenés után a pandémiás helyzet javulásának és a korlátozások fokozatos enyhítésének köszönhetően 2021-ben 5,3%-kal nőtt.

Bővebben
2%

Szimmetrikus 2%-os inflációs célt vezetett be az EKB

Az EKB stratégiai felülvizsgálata nyomán középtávon szimmetrikus 2%-os inflációs célként fogalmazta újra árstabilitási célját.

Bővebben
7.6%

Fenntartható és felelős befektetési stratégia az EKB nem monetáris politikai portfólióiban

A zöld értékpapírok részaránya az EKB saját vagyonalap-portfóliójában megduplázódott, és 2021-ben elérte a 7,6%-ot. A dolgozók nyugdíjalapjában a részvény- és vállalatikötvény-referenciaértékeket alacsony szén-dioxid-kibocsátású egyenértékekkel helyettesítettük, ami jelentősen csökkentette az alap karbonlábnyomát.

Bővebben

Beszámoló az Európai Parlamentnek

Olvassa el Luis de Guindosnak az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt az Éves jelentés bemutatása kapcsán mondott beszédét.

Olvassa el a beszédet

Teljes jelentés

Tekintse át az EKB által hozott intézkedéseket és a gazdaság tavalyi évére vonatkozó értékelésünket.

Olvassa el a teljes jelentést

Éves beszámoló

Az éves beszámolóban bemutatjuk pénzügyi helyzetünket és műveleteink eredményeit. A beszámoló része az Éves jelentésnek, de már korábban, februárban közzétesszük. Tekintse meg a legutóbbi és a korábbi beszámolókat.

Éves beszámoló
LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

Adatszolgáltatási kötelezettségek

Az EKB független intézmény, amely saját hatáskörben dönti el, hogy feladatai ellátásához és megbízatásának teljesítéséhez milyen eszközöket alkalmaz. Az elszámoltathatóság a függetlenség szükségszerű velejárója.

Elszámoltathatóság

Webes közvetítések

Az EKB elnöke és más igazgatósági tagok rendszeresen megjelennek az Európai Parlament előtt.

Meghallgatások az Európai Parlamentben

Ebben a szekcióban található oldalak