Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Éves jelentés

Az Éves jelentésben a Központi Bankok Európai Rendszerének (KBER) feladatait és tevékenységeit ismertetjük, és az eurorendszer monetáris politikájáról számolunk be. Rendszerint a tárgyévet követő áprilisban tesszük közzé, és az EKB valamelyik igazgatósági tagja nyilvános meghallgatáson mutatja be az Európai Parlamentnek.

2020

A főbb számok tükrében

-6,6%

A gazdaság a koronavírus-válság következtében zsugorodott

Az euroövezet gazdasági teljesítménye 2020-ban a világjárvány miatt egyenetlenül alakult. 2020 első felében jelentősen visszaesett, majd az év második felében részben magára talált. A GDP 2019-cel összehasonlítva összességében 6,6%-ot esett.

Bővebben
0,3%

Az infláció csökkent 2020-ban

A világjárvány az árdinamikát is jelentősen befolyásolta: az euroövezet átlagos inflációja a 2019-es 1,2%-ról 2020-ra 0,3%-ra esett vissza.

Bővebben
2,2billió

Pótlólagos likviditás segítette a vállalkozásokat és a háztartásokat

A bankrendszerben levő jegybanki likviditás 2,2 billió euróval bővült, köszönhetően az EKB gazdaságbeli finanszírozási feltételeket támogató és az árstabilitást középtávon biztosító intézkedéseinek.

Bővebben

Beszámoló az Európai Parlamentnek

Olvassa el Luis de Guindosnak az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt az Éves jelentés bemutatása kapcsán mondott beszédét.

Olvassa el a beszédet

Teljes jelentés

Tekintse át az EKB által hozott intézkedéseket és a gazdaság tavalyi évére vonatkozó értékelésünket.

Olvassa el a teljes jelentést

Éves beszámoló

Az éves beszámolóban bemutatjuk pénzügyi helyzetünket és műveleteink eredményeit. A beszámoló része az Éves jelentésnek, de már korábban, februárban közzétesszük. Tekintse meg a legutóbbi és a korábbi beszámolókat.

Éves beszámoló
LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

Adatszolgáltatási kötelezettségek

Az EKB független intézmény, amely saját hatáskörben dönti el, hogy feladatai ellátásához és megbízatásának teljesítéséhez milyen eszközöket alkalmaz. Az elszámoltathatóság a függetlenség szükségszerű velejárója.

Elszámoltathatóság

Webes közvetítések

Az EKB elnöke és más igazgatósági tagok rendszeresen megjelennek az Európai Parlament előtt.

Meghallgatások az Európai Parlamentben

Ebben a szekcióban található oldalak