Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Ετήσια Έκθεση

Η Ετήσια Έκθεση περιγράφει τα καθήκοντα και τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) και παρουσιάζει τη νομισματική πολιτική του Ευρωσυστήματος. Δημοσιεύεται συνήθως τον Απρίλιο του επόμενου έτους και ένα από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής την παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης.

Το 2020

σε αριθμούς

-6,6%

Η οικονομία συρρικνώθηκε λόγω της κρίσης του κορωνοϊού

Η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ αναπτύχθηκε ανομοιόμορφα το 2020 λόγω της πανδημίας. Συρρικνώθηκε απότομα το α΄ εξάμηνο του 2020 και ανέκαμψε εν μέρει το β΄ εξάμηνο. Συνολικά, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,6% σε σύγκριση με το 2019.

Περισσότερα
0,3%

Ο πληθωρισμός μειώθηκε το 2020

Οι εξελίξεις στις τιμές επηρεάστηκαν και αυτές έντονα από την πανδημία: ο μέσος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε σε 0,3% το 2020, από 1,2% το 2019.

Περισσότερα
2,2 τρισεκ. ευρώ

Η παροχή πρόσθετης ρευστότητας στήριξε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Η ρευστότητα κεντρικής τράπεζας στον τραπεζικό τομέα αυξήθηκε κατά 2,2 τρισεκ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ για να στηρίξει τις συνθήκες χρηματοδότησης στην οικονομία και να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Περισσότερα

Παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστε την ομιλία του Luis de Guindos ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης.

Διαβάστε την ομιλία

Πλήρης έκθεση

Διαβάστε την ανασκόπηση των δραστηριοτήτων της ΕΚΤ και την αξιολόγηση της οικονομίας για το περασμένο έτος.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεσης

Ετήσιοι λογαριασμοί

Οι ετήσιοι λογαριασμοί δείχνουν την οικονομική θέση μας και τα αποτελέσματα των πράξεών μας. Αποτελούν μέρος της Ετήσιας Έκθεσης, αλλά δημοσιεύονται νωρίτερα, τον Φεβρουάριο. Δείτε τη φετινή και προηγούμενες εκδόσεις.

Ετήσιοι λογαριασμοί
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάθετε περισσότερα για σχετικά θέματα

Υποχρέωση υποβολής εκθέσεων

Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητο θεσμικό όργανο και χρησιμοποιεί τα μέσα που διαθέτει κατά τη διακριτική ευχέρειά της και ανάλογα με τις ανάγκες για την εκπλήρωση των καθηκόντων και της εντολής της. Η λογοδοσία αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα της ανεξαρτησίας αυτής.

Λογοδοσία

Αναμεταδόσεις μέσω διαδικτύου

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ και άλλα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής παρίστανται τακτικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα