Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
  • ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ЕЦБ номинира Андреа Енрия за председател на Надзорния съвет

7 ноември 2018 г.

  • Управителният съвет представи на Европейския парламент предложението си за нов ръководител на банковия надзор в ЕЦБ
  • След гласуването в Парламента е необходимо окончателно одобрение от Съвета на Европейския съюз

Днес Управителният съвет на Европейската централна банка номинира Андреа Енрия за нов председател на Надзорния съвет. Той бе избран от краткия списък на кандидатите, съставен от Управителния съвет на 26 септември.

Днес ЕЦБ уведоми за решението си председателя на Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) на Европейския парламент Роберто Гуалтиери, в съответствие с Междуинституционалното споразумение между ЕЦБ и Европейския парламент. ЕЦБ уведоми също така председателя на Съвета по икономически и финансови въпроси Хартвиг Льогер.

Г-н Енрия ще бъде поканен от Комисията ECON на публично изслушване. В момента Андреа Енрия (57) изпълнява длъжността председател на Европейския банков орган.

Ако кандидатурата му бъде одобрена от Парламента и потвърдена от Съвета на Европейския съюз, на 1 януари 2019 г. г-н Енрия ще замени Даниел Нуи на поста председател на Надзорния съвет. Председателят се назначава за петгодишен мандат, който не подлежи на подновяване.

Медиите могат да се обръщат за информация към Петер Ерлих на телефон: +49 69 1344 8320.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите