Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ЕЦБ поставя ново произведение на изкуството пред своята главна сграда

4 септември 2015 г.
  • Творба на италианския автор Джузепе Пеноне ще бъде поставена на 4 септември 2015 г.
  • „Тежест и растеж“ („Gravity and Growth“) е 17-метрово дърво, изработено главно от бронз и гранит.
  • То е един от трите проекта, избрани от жури след международен конкурс, проведен през 2014 г.

Скулптура на Джузепе Пеноне, един от водещите представители на движението „арте повера“ (ит., бедно изкуство), ще бъде поставена до централния вход на главната сграда на Европейската централна банка (ЕЦБ) на 4 септември 2015 г. Скулптурата, наречена „Тежест и растеж“, е висока 17,5 м и представлява дърво, изработено от бронз и гранит, с позлатени листа.

„Дървото на Джузепе Пеноне внушава стабилност и растеж, то се корени в хуманистичните ценности на Европа по най-прекрасния начин“, заяви Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и председател на журито за изобразително изкуство, избрало творбата.

През 2014 г. ЕЦБ организира международен художествен конкурс в търсене на три произведения за различни пространства в своята нова главна сграда. За участие в конкурса с общ бюджет от 1,25 млн. евро бяха предложени 59 творци от 28 държави от ЕС. Накрая като „представители на най-доброто от европейското изкуство“ бяха избрани: скулптура на българския автор Недко Солаков, инсталация на британеца Лиъм Гилик и дървото на Джузепе Пеноне; първите две произведения се помещават в главната сграда. Сега дървото на Пеноне ще заеме своето място пред нея.

За въпроси журналистите могат да се свържат с Александрин Буйе на телефон +49 69 1344 8949.

Бележка:

Председателят на ЕЦБ Марио Драги ще открие трите творби на 6 октомври 2015 г.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите