Menu
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ЕЦБ поставя ново произведение на изкуството пред своята главна сграда

4 септември 2015 г.
  • Творба на италианския автор Джузепе Пеноне ще бъде поставена на 4 септември 2015 г.
  • „Тежест и растеж“ („Gravity and Growth“) е 17-метрово дърво, изработено главно от бронз и гранит.
  • То е един от трите проекта, избрани от жури след международен конкурс, проведен през 2014 г.

Скулптура на Джузепе Пеноне, един от водещите представители на движението „арте повера“ (ит., бедно изкуство), ще бъде поставена до централния вход на главната сграда на Европейската централна банка (ЕЦБ) на 4 септември 2015 г. Скулптурата, наречена „Тежест и растеж“, е висока 17,5 м и представлява дърво, изработено от бронз и гранит, с позлатени листа.

„Дървото на Джузепе Пеноне внушава стабилност и растеж, то се корени в хуманистичните ценности на Европа по най-прекрасния начин“, заяви Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и председател на журито за изобразително изкуство, избрало творбата.

През 2014 г. ЕЦБ организира международен художествен конкурс в търсене на три произведения за различни пространства в своята нова главна сграда. За участие в конкурса с общ бюджет от 1,25 млн. евро бяха предложени 59 творци от 28 държави от ЕС. Накрая като „представители на най-доброто от европейското изкуство“ бяха избрани: скулптура на българския автор Недко Солаков, инсталация на британеца Лиъм Гилик и дървото на Джузепе Пеноне; първите две произведения се помещават в главната сграда. Сега дървото на Пеноне ще заеме своето място пред нея.

За въпроси журналистите могат да се свържат с Александрин Буйе на телефон +49 69 1344 8949.

Бележка:

Председателят на ЕЦБ Марио Драги ще открие трите творби на 6 октомври 2015 г.

Данни за контакт за медиите