European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

ECB plaatst nieuw kunstwerk voor het hoofdgebouw

4 september 2015
  • Op 4 september 2015 zal een kunstwerk van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone worden geplaatst
  • "Zwaartekracht en groei" is een meer dan 17 meter hoge boom, gemaakt van voornamelijk brons en graniet
  • Het is één van de drie projecten die na een in 2014 gehouden internationale wedstrijd door een jury zijn gekozen

Op 4 september 2015 zal, buiten bij de hoofdingang van het hoofdgebouw van de Europese Centrale Bank (ECB), een beeldhouwwerk van Giuseppe Penone, een van de voornaamste vertegenwoordigers van de "Arte Povera"-beweging, worden geplaatst. Het beeldhouwwerk, dat de naam "Zwaartekracht en groei" draagt, is een 17,5 meter hoge boom die is gemaakt van brons en graniet, met een aantal vergulde bladeren.

"Giuseppe Penone's boom is de uitdrukking van een gevoel van stabiliteit en groei, en is op een prachtige manier geworteld in de humanistische waarden van Europa", aldus Benoît Cœuré, Lid van de Directie van de ECB en voorzitter van de kunstjury die het kunstwerk uitkoos.

In 2014 heeft de ECB een internationale kunstwedstrijd georganiseerd om drie kunstwerken uit te kiezen voor verschillende locaties in haar nieuwe hoofdgebouw. Rond 59 kunstenaars uit 28 landen van de EU werden voorgedragen om deel te nemen aan de wedstrijd, die een totaal budget had van € 1,25 miljoen. De werken die uiteindelijk werden uitgekozen als "representatief voor de Europese kunst op zijn best" waren een beeldhouwwerk van de Bulgaarse kunstenaar Nedko Solakov, een installatie van de Britse kunstenaar Liam Gillick en de boom van Giuseppe Penone; de eerste twee kunstwerken zullen binnen het hoofdgebouw een plaats krijgen. Penone's boom zal nu buiten zijn plaats krijgen.

De media kunnen met hun vragen terecht bij Alexandrine Bouilhet, tel.: +49 69 1344 8949.

Toelichting:

Het is de bedoeling dat Mario Draghi, President van de ECB, de drie kunstwerken op 6 oktober 2015 zal inwijden.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media