Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter
PRESSMEDDELANDE

ECB installerar nytt konstverk framför huvudbyggnaden

4 september 2015
  • Ett konstverk av den italienske konstnären Giuseppe Penone ska installeras den 4 september 2015
  • ”Tyngd och Tillväxt ” är ett träd, huvudsakligen i brons och granit, som är över 17 meter högt.
  • Det är ett av tre projekt som valdes ut av juryn efter en internationell tävling som anordnades 2014.

En skulptur av Giuseppe Penone, en av de främsta företrädarna för ”Arte Povera”-rörelsen, kommer att installeras utanför huvudentrén till ECB:s huvudbyggnad den 4 september 2015. Verket har titeln ”Tyngd och Tillväxt” och är ett 17,5 meter högt träd i brons och granit med förgyllda löv.

”Giuseppe Penones träd förmedlar en känsla av stabilitet och tillväxt och är på ett mycket vackert sätt rotat i de europeiska humanistiska värderingarna”, säger Benoît Cœré, ledamot av ECB:s direktion och ordförande i den jury som valt ut konstverket.

ECB utlyste en internationell konsttävling 2014 för att hitta tre konstverk för olika platser i den nya huvudbyggnaden. Femtionio konstnärer från 28 EU-länder nominerades till tävlingen, som hade en budget på totalt 1,25 miljoner euro. De konstverk som till sist valdes ut eftersom de ansågs ”representera den europeiska konsten när den är som bäst” var en skulptur av den bulgariske konstnären Nedko Solakov, en installation av den brittiske konstnären Liam Gillick och Guiseppe Penonis träd. De första två konstverken kommer att placeras inne i huvudbyggnaden, medan Penones träd nu ska hamna på plats utanför byggnaden.

Frågor från media kan riktas till Alexandrine Bouilhet, tfn: +49 69 1344 8949

Anm.

ECB:s ordförande Mario Draghi ska inviga de tre konstverken den 6 oktober 2015.

KONTAKT

Europeiska centralbanken

Generaldirektorat Kommunikation och språktjänster

Texten får återges om källan anges.

Kontakt för media