European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB postavlja novo umjetničko djelo ispred glavne zgrade

4. rujna 2015.
  • Djelo talijanskog umjetnika Giuseppea Penonea postavit će se 4. rujna 2015.
  • »Gravitacija i rast« stablo je izrađeno uglavnom od bronce i granita, visoko više od 17 metara.
  • Jedno je od tri rješenja koja je odabrao žiri međunarodnog natjecanja održanog 2014. godine.

Skulptura Guiseppea Penonea, jednog od vodećih predstavnika umjetničkog smjera koji se naziva siromašna umjetnost (tal.: arte povera), postavit će se ispred glavnog ulaza u glavnu zgradu Europske središnje banke (ESB) 4. rujna 2015. Zove se »Gravitacija i rast«, visoka je 17,5 m i stablo je izrađeno od bronce i granita s pozlaćenim lišćem.

»Prekrasno je kako ovo stablo Giuseppea Penonea, koje stvara dojam stabilnosti i rasta, vuče korijenje iz europskih humanističkih vrijednosti«, rekao je Benoît Cœuré, član Izvršnog odbora ESB-a i predsjednik umjetničkog žirija koji je odabrao to djelo.

ESB je 2014. otvorio međunarodno umjetničko natjecanje radi odabira tri umjetnička djela za različite lokacije u novoj glavnoj zgradi. Za sudjelovanje u natjecanju, za koje su odvojena sredstva u visini 1,25 mil. EUR, imenovano je 59 umjetnika iz 28 zemalja članica EU-a. Na kraju su, kao »primjerci najbolje europske umjetnosti«, odabrani skulptura bugarskog umjetnika Nedka Solakova i instalacija britanskog umjetnika Liama Gillicka, koji će biti unutar glavne zgrade, te stablo Guiseppea Penonea. Stablo će biti postavljeno ispred zgrade.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Alexandrine Bouilhet, tel. +49 69 1344 8949.

Napomena:

Predsjednik ESB-a Mario Draghi svečano će otkriti ta tri umjetnička djela 6. listopada 2105.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije