Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Új műalkotás kerül az EKB főépülete elé

2015. szeptember 4.
  • 2015. szeptember 4-én állítják fel az olasz Giuseppe Penone alkotását.
  • A mintegy 17 méteres fát ábrázoló, főként bronzból és gránitból készült szobor a „Gravitáció és fejlődés” címet viseli.
  • Ez az alkotás a 2014-ben kiírt nemzetközi pályázat három nyertesének egyike.

Az „arte povera” mozgalom egyik vezéregyénisége, Giuseppe Penone által készített szobrot 2015. szeptember 4-én állítják fel az Európai Központi Bank (EKB) székházának főbejárata előtt. A „Gravitáció és fejlődés” című, 17,5 méter magas fát formázó alkotás bronz és gránit felhasználásával készült, és aranyozott levelek díszítik.

„Giuseppe Penone alkotása a stabilitást és a fejlődést jelképezi, és a szó legnemesebb értelmében Európa humanista értékeiben gyökerezik”, mondta Benoit Cœuré, az EKB igazgatósági tagja, a műalkotásokat elbíráló bizottság elnöke.

Az EKB 2014-ben írt ki nemzetközi művészeti pályázatot, amelynek keretében az új székház különböző helyszíneire kerestek három műalkotást. Az 1,25 millió eurós költségvetésű pályázatra 28 uniós országból 59 pályamű érkezett. Az „európai művészetet legmagasabb fokon bemutató” pályaművek közé Nedko Solakov bolgár művész szobrát, a brit Liam Gillick installációját és Giuseppe Penone fáját választották. Míg az első két alkotás a főépületen belül kap helyet, a fát ábrázoló szobor a székház előtt lesz majd látható.

A média képviselői további tájékoztatásért szíveskedjenek Alexandrine Bouilhet-hez fordulni a +49 69 1344 8949-es telefonszámon.

Megjegyzés:

Mario Draghi, az EKB elnöke 2015. október 6-án avatja fel a három alkotást.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok