Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Банкнотата от 5 € от серия „Европа“ се въвежда в обращение от 2 май 2013 г.

30 април 2013 г.

Евросистемата, съставена от Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните централни банки на държавите от еврозоната, приключи подготовката за въвеждането на новата банкнота от 5 € – първата банкнота от серия „Европа“. Новата банкнота ще бъде пусната в обращение от 2 май 2013 г. по обичайните канали на разпространение, т.е. чрез банковите гишета и банкоматите в цялата еврозона. Банкнотите от 5 € от първата серия ще продължат да бъдат в обращение успоредно с новите банкноти, но постепенно ще бъдат изтегляни от обращение. Датата, от която те ще престанат да бъдат законно платежно средство, ще бъде оповестена далеч предварително. Дори и след тази дата банкнотите ще запазят стойността си за неограничено време и ще могат да се обменят в националните централни банки от еврозоната по всяко време.

Банкнотата от 5 € от серия „Европа“ отразява напредъка в банкнотната технология след въвеждането на първата серия преди повече от десет години. Тя включва няколко нови усъвършенствани защитни елемента. На водния знак и холограмата се вижда портрет на Европа – персонаж от древногръцката митология, на чието име е наречена тази серия банкноти. Смарагдовозеленото число, което привлича вниманието, променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин. На него се вижда ефектът на движещата се нагоре-надолу светлина. Късите релефни линии в левия и десния край на банкнотата улесняват разпознаването ѝ, особено от хора с увредено зрение. Всички тези защитни елементи са разположени на лицевата страна на новата банкнота и могат лесно да се проверят чрез метода „пипни, разгледай и наклони“. Предвижда се те да бъдат включени във всички банкноти от серия „Европа“.

За да се повиши осведомеността на обществеността за новата банкнота, е създаден видеоклип, наречен „Еврото – нашите пари“. Видеоклипът и друга по-обща информация за евробанкнотите могат да бъдат намерени на 22 езика от Европейския съюз на уебсайта на ЕЦБ и на уебсайта „Новото лице на еврото“ .

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите