Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter
PRESSMEDDELANDE

Den nya 5-eurosedeln sätts i omlopp den 2 maj 2013

30 april 2013

Eurosystemet (Europeiska centralbanken och de nationella centralbankerna i euroområdet) ger ut den nya 5-eurosedeln, den första i Europaserien. Den nya sedeln sätts i omlopp genom de vanliga kanalerna, dvs. över disk och via bankautomater i euroområdet med start den 2 maj 2013. 5-eurosedelarna i den första serien kommer att funger parallellt med de nya, men dras in gradvis. När de upphör att gälla kommer att meddelas i god tid. De kommer ändå alltid att behålla sitt värde och kan växlas in på euroområdets nationella centralbanker.

Den nya 5-eurosedeln i Europaserien bygger på den senaste sedeltekniken, som inte fanns när den första serien introducerades för mer än tio år sedan. Den har vissa nya och förbättrade säkerhetsdetaljer. Vattenmärket och hologrammet visar ett porträtt av Europa, en gestalt från den grekiska mytologin, som gett namnet till den nya sedelserien. En detalj som syns tydligt är valörsiffran som skiftar färg från smaragdgrönt till mörkblått. I den ses även effekterna av när ljuset rör sig upp och ner. Det finns korta relieflinjer på vänster och höger sida som gör det lättare, särskilt för synskadade, att identifiera sedlarna. Alla dessa säkerhetsdetaljer finns på den nya sedelns framsida och kan lätt kontrolleras med ”känn-titta-luta”-metoden De kommer att finnas på alla sedlar i Europaserien.

För att allmänheten ska lära känna den nya sedeln har en video: Euron: Vår valuta producerats. Den och annan allmän information om eurosedlar finns på Europeiska unionens 22 språk på ECB:s webbplats och webbplatsen euronsnyaansikte.

KONTAKT

Europeiska centralbanken

Generaldirektorat Kommunikation och språktjänster

Texten får återges om källan anges.

Kontakt för media