Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Bankovec za 5 € serije Evropa bo izdan 2. maja 2013

30. april 2013

Eurosistem, ki ga sestavljajo Evropska centralna banka (ECB) in nacionalne centralne banke držav euroobmočja, je zaključil priprave za uvedbo novega bankovca za 5 €, ki je prvi bankovec iz serije Evropa. Novi petaki bodo povsod v euroobmočju v obtok izdani prek običajnih kanalov (bančnih okenc in bankomatov) od 2. maja 2013 dalje. Bankovci za 5 € iz prve serije se bodo še naprej uporabljali vzporedno z novimi bankovci, vendar jih bodo centralne banke postopno umikale iz obtoka. Datum, ko bodo prenehali veljati kot zakonito plačilno sredstvo, bo objavljen daleč vnaprej. Vseeno bodo tudi po tem datumu ohranili svojo vrednost, saj jih bo mogoče neomejeno dolgo zamenjati v nacionalnih centralnih bankah euroobmočja.

Novi bankovec za 5 € iz serije Evropa izkorišča napredek, ki ga je tehnologija bankovcev dosegla od uvedbe prve serije pred več kot desetimi leti. Vključuje nekatere nove in izboljšane zaščitne elemente. V vodnem znaku in na hologramu je portret Evrope, ki je oseba iz grške mitologije, po kateri je nova serija bankovcev dobila ime. Izstopajoča »smaragdno zelena številka« spreminja barvo iz smaragdno zelene v temno modro, na njej pa se pojavi tudi svetlobni val, ki potuje navzgor in navzdol. Vrsta kratkih reliefnih črtic ob levem in desnem robu bankovca zlasti slabovidnim ljudem olajša prepoznavanje bankovca. Vsi ti zaščitni elementi so na sprednji strani novega bankovca in jih je mogoče brez težav preveriti z metodo »otip-pogled-nagib«. Predvideno je, da bodo vključeni na vseh bankovcih serije Evropa.

Za boljšo seznanjenost javnosti z novim bankovcem je bil pripravljen video z naslovom »Euro: naš denar«. Video je skupaj s splošnimi informacijami o eurobankovcih v 22 jezikih Evropske unije na voljo na spletni strani ECB in na strani noviobrazeura.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije