Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

Toisen sarjan 5 euron seteli otetaan käyttöön 2.5.2013

30.4.2013

Eurojärjestelmä – eli Euroopan keskuspankki (EKP) ja euroalueen maiden kansalliset keskuspankit – on saanut päätökseen uuden 5 euron setelin käyttöönottovalmistelut. Uusi viiden euron seteli otetaan käyttöön ensimmäisenä toisen eurosetelisarjan setelinä. Uusia seteleitä saatetaan 2.5.2013 alkaen kiertoon pankkien ja käteisautomaattien välityksellä koko euroalueella. Liikkeessä on aluksi rinnakkain sekä ensimmäisen että toisen sarjan 5 euron seteleitä. Ensimmäisen sarjan setelit poistetaan kuitenkin vähitellen kierrosta, ja lopulta ne lakkaavat olemasta laillisia maksuvälineitä. Ajankohta ilmoitetaan hyvissä ajoin. Setelit eivät silloinkaan menetä arvoaan, vaan euroalueen kansalliset keskuspankit vaihtavat niitä uusiin seteleihin rajoittamattoman ajan.

Ensimmäisen eurosetelisarjan käyttöönotosta on kulunut yli kymmenen vuotta. Toisen sarjan 5 euron setelissä on hyödynnetty tuoreinta setelinvalmistustekniikkaa, joten siinä on aiempaa edistyneempiä turvatekijöitä. Vesileimassa ja hologrammissa on uutena piirteenä Kreikan tarustosta tutun Europa-neidon kasvokuva, minkä vuoksi setelisarjaa kutsutaan myös Europa-sarjaksi. Uutta on myös hohtavanvihreä numero, jonka sävy vaihtuu smaragdinvihreästä tummansiniseen, kun seteliä kallistellaan. Vaikutelmaa tehostaa valojuova, joka liikkuu ylös ja alas värien rajakohdassa. Setelin molemmissa päädyissä on lyhyitä kohoviivoja, joiden avulla etenkin näkövammaisten on helpompi tunnistaa uudet setelit. Kaikki nämä turvatekijät on helppo tarkastaa setelin etusivulta – riittää, kun seteliä tunnustelee, katsoo valoa vasten ja kallistelee. Samoja turvatekijöitä on tarkoitus käyttää kaikissa toisen sarjan euroseteleissä.

Osana uudesta setelistä kertovaa tiedotuskampanjaa on laadittu video ”Euro. Yhteinen rahamme”. Se on katsottavissa 22:lla Euroopan unionin kielellä EKP:n verkkosivuilla ja erityisillä eurosivuilla (www.euronuudetkasvot.eu), joilla kerrotaan euroseteleistä yleisemminkin.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle