Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Bankbiljet van €5 uit de Europa-serie uitgegeven vanaf 2 mei 2013

30 april 2013

Het Eurosysteem, dat bestaat uit de Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale centrale banken van landen in het eurogebied, heeft de voorbereidingen voor de invoering van het nieuwe €5-biljet, het eerste bankbiljet van de Europa-serie, voltooid. Het nieuwe biljet zal vanaf 2 mei 2013 in het gehele eurogebied worden uitgegeven via de traditionele kanalen, te weten bankkantoren en geldautomaten. De bankbiljetten van €5 van de eerste serie zullen naast de nieuwe bankbiljetten in omloop blijven maar zij zullen geleidelijk uit de circulatie worden genomen. De datum waarop zij ophouden wettig betaalmiddel te zijn, zal ruim van tevoren worden aangekondigd. Zelfs na die datum zullen zij voor onbeperkte tijd hun waarde behouden en zullen zij te allen tijde inwisselbaar zijn bij de nationale centrale banken van het eurogebied.

Het €5-bankbiljet van de Europa-serie heeft baat gehad bij de ontwikkelingen in de bankbiljettentechnologie sinds de eerste serie meer dan tien jaar geleden werd ingevoerd. Het heeft enkele nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken. Het watermerk en het hologram tonen een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie, vandaar de naam van deze serie bankbiljetten. Een opvallend smaragdgroen cijfer verandert van kleur, van groen naar donkerblauw, en vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt. Korte verhoogde lijntjes aan de linker- en rechterrand maken het gemakkelijker het bankbiljet te herkennen, met name voor mensen met een visuele beperking. Al deze echtheidskenmerken bevinden zich aan de voorkant van het nieuwe biljet en kunnen gemakkelijk worden gecontroleerd met de “voel, kijk en kantel”-methode. Naar verwachting zullen zij in alle bankbiljetten van de Europa-serie worden verwerkt.

Om het publiek bewust te maken van het nieuwe bankbiljet is er een video gemaakt getiteld “De euro. Ons geld”. Die staat, tezamen met andere meer algemene informatie over de eurobankbiljetten, in 22 talen van de Europese Unie op de website van de ECB en op de website nieuwgezichtvandeeuro.eu.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media