SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter
PRESSEMEDDELELSE

5-eurosedlen i Europa-serien udstedes fra og med 2. maj 2013

30. april 2013

Eurosystemet, der består af Den Europæiske Centralbank (ECB) og de nationale centralbanker i euroområdet, har afsluttet forberedelserne til indførelsen af en ny 5-euroseddel, den første seddel i Europa-serien. Den nye seddel vil blive udstedt via de normale kanaler, dvs. over bankernes skranker og via pengeautomater i hele euroområdet, fra og med 2. maj 2013. 5-eurosedlerne i den første euroseddelserie forsætter med at cirkulere parallelt med de nye sedler, men de vil lidt efter lidt blive taget ud af cirkulation. Datoen, hvor de ophører med at være lovligt betalingsmiddel, vil blive meddelt i god tid forinden. De bibeholder dog også deres værdi efter denne dato, idet de kan omveksles i euroområdets nationale centralbanker i et ubegrænset tidsrum.

Ved udarbejdelsen af den nye 5-euroseddel i Europa-serien er der taget højde for de teknologiske fremskridt, der er gjort på området, siden den første euroseddelserie blev indført for mere end 10 år siden. Den nye 5-euroseddel har således en række nye og forbedrede sikkerhedselementer. I vandmærket og hologrammet ses et portræt af Europa, en figur fra den græske mytologi, som har lagt navn til seddelserien. Det iøjnefaldende "smaragdgrønne tal" ændrer farve fra smaragdgrøn til dyb blå og viser en lyseffekt, som bevæger sig op og ned. Korte streger i relieftryk langs sedlens venstre og højre kant gør det lettere for især synshæmmede at genkende sedlen. Disse sikkerhedselementer findes alle på forsiden af den nye seddel, og de kan let tjekkes ved hjælp af føl-se-vip-metoden. Det er planen, at de skal være at finde på alle sedlerne i Europa-serien.

For at øge offentlighedens kendskab til den nye 5-euroseddel, er der udarbejdet en video med titlen "Euroen: Vores penge". Den findes på ECB's websted og webstedet euroensnyeansigt på 22 EU-sprog sammen med andre mere overordnede oplysninger om eurosedlerne.

KONTAKT

Den Europæiske Centralbank

Generaldirektoratet Kommunikation

Eftertryk tilladt med kildeangivelse.

Pressekontakt