European Central Bank - eurosystem
Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
Christine Lagarde
The President of the European Central Bank
  • БЛОГ НА ЕЦБ

Осигуряване на ценова стабилност

23 юли 2022 г.

Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка

Повишаването на лихвените проценти е преломен момент по пътя към понижаване на инфлацията

Инфлацията е твърде висока. Руската война в Украйна доведе до поскъпване на енергоносителите и селскостопанските стоки. Цените растат и заради недостиг на материали, оборудване и работна ръка вследствие на пандемията. Това вреди на гражданите и фирмите в цялата еврозона, особено на тези с по-ниски доходи.

До голяма степен тази инфлация е обусловена от фактори, които са извън контрола на централните банки. Онова, което можем да направим, обаче, е да се погрижим инфлацията да не се задържи трайно. Това би се случило, ако покачването на цените обхване цялата икономика и хората започнат да очакват по-висока инфлация за в бъдеще. Тогава ще наблюдаваме спирали заплати–цени, които преди са водили до неконтролируема инфлация.

Ето защо, заедно с колегите ми в Управителния съвет на Европейската централна банка, в четвъртък решихме да повишим лихвените проценти за еврозоната с 0,5 процентни пункта, слагайки край на осемгодишен период на отрицателни лихви. Ние сме единни в решимостта си да осигурим връщане на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план.

Това е първото повишение на лихвените проценти от 11 години насам. Но всъщност то е само поредната ни стъпка към прекратяване на специалните мерки, които трябваше да предприемем, за да противодействаме на поредица от кризи. Поставихме началото на този процес миналия декември, когато заявихме, че ще преустановим програмата за закупуване на облигации във връзка с пандемията, която помогна на еврозоната да се справи с икономическите последици от кризата с COVID-19. Миналия месец спряхме друга програма за закупуване на облигации от 2015 г., когато еврозоната бе изправена пред риск от дефлация – а тя може да нанесе не по-малко поражения от инфлацията.

Инфлацията ще се върне на целевото равнище от 2%

С тези действия изпращаме ясно послание към фирмите, работниците и инвеститорите: инфлацията ще се върне на целевото равнище от 2% в средносрочен план. А тези действия вече оказват влияние върху лихвените проценти в цялата еврозона и това ще спомогне икономиката да поеме ход, който ни връща към стабилни цени.

Еврото е и ще продължи да бъде стабилна парична единица. Това е целта, на която сме се посветили. Това е задачата ни и ние ще я изпълним.

Ще продължим да повишаваме лихвените проценти толкова дълго, колкото е необходимо, за да спадне инфлацията до целевото ниво в средносрочен план. Същевременно си даваме сметка, че Европа е изправена пред голяма несигурност, не на последно място заради войната и заради енергийните цени. Според развитието на икономиката и нейната реакция на многобройните външни и вътрешни предизвикателства Управителният съвет ще преразглежда условията и ще взема решения за правилния темп на следващите стъпки в зависимост от постъпващите данни.

Паричната политика трябва да се предава стройно в цялата еврозона

Провеждаме паричната политика в паричен съюз от 19 – не след дълго 20 – държави. Ето защо тя се предава към домакинствата и предприятията през 19 различни финансови пазари. За да се справим с високата инфлация в цялата еврозона, трябва да се уверим, че трансмисионният механизъм на паричната политика действа стройно във всички държави в нея. Затова създадохме и нов инструмент, наречен Инструмент за защита на трансмисионния механизъм (TPI). Той ще запазва единния характер на паричната ни политика и така ще ни помага да осигуряваме стабилност на цените в средносрочен план.

Еврото обединява 340 милиона души. То е и ще продължи да бъде стабилна парична единица. Това е целта, на която сме се посветили. Това е задачата ни и ние ще я изпълним.

Тази статия в блога на ЕЦБ е публикувана като коментарна статия в редица вестници и уебсайтове в цяла Европа.