Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
Christine Lagarde
The President of the European Central Bank
  • BLOG ECB

Zagotavljamo stabilnost cen

23. julij 2022

Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke

Zvišanje obrestnih mer je prelomen korak na poti proti nižji inflaciji.

Inflacija je previsoka. Ruska vojna proti Ukrajini je povzročila zvišanje energetskih stroškov in cen kmetijskih proizvodov. Cene navzgor potiska tudi pomanjkanje materiala, opreme in delavcev zaradi pandemije. Zaradi tega trpijo ljudje in podjetja povsod v euroobmočju, zlasti tisti z nizkimi dohodki.

Večino inflacije povzročajo dejavniki, ki jih centralni bančniki ne morejo kontrolirati. Vseeno pa lahko zagotovimo, da inflacija ne bo postala vztrajna. To bi se namreč lahko zgodilo, če bi se podražitve razširile povsod v gospodarstvu, ljudje pa bi začeli pričakovati, da bo inflacija v prihodnje višja. Tako bi se lahko soočili s plačno-cenovno spiralo, ki je v preteklosti že povzročila, da je inflacija ušla izpod nadzora.

Zato smo v četrtek moji kolegi in jaz v Svetu Evropske centralne banke sklenili, da zvišamo obrestne mere v euroobmočju za 50 odstotnih točk, s čimer se končuje osemletno obdobje negativnih obrestnih mer. Enotni smo v zavezi, da zagotovimo, da se inflacija v srednjeročnem obdobju vrne na 2-odstotno ciljno raven.

To je prvo zvišanje obrestnih mer v enajstih letih. Toda to je dejansko samo zadnji korak na poti, na kateri odpravljamo posebne ukrepe, ki smo jih morali sprejeti, da se spopademo s serijo kriz. Na to pot smo stopili lani decembra, ko smo izjavili, da bomo prenehali izvajati nakupe obveznic v okviru programa ob pandemiji, ki je euroobmočju pomagal, da se spopade z gospodarskim izpadom ob krizi zaradi COVID-19. Prejšnji mesec smo prekinili še en program kupovanja obveznic, uveden leta 2015, ko se je euroobmočje soočalo s tveganjem deflacije, ki je lahko enako pogubna kot visoka inflacija.

Inflacija se bo vrnila na 2-odstotno ciljno raven

S temi ukrepi pošiljamo jasno sporočilo podjetjem, delavcem in vlagateljem: inflacija se bo v srednjeročnem obdobju vrnila na 2-odstotno ciljno raven. Ti ukrepi že učinkujejo na obrestne mere v euroobmočju, kar bo prispevalo k temu, da gospodarstvo usmerimo na pot, ki nas zopet vodi proti stabilnim cenam.

Euro je in bo še naprej ostal stabilna valuta. To je naša trdna zaveza. To je naša naloga, ki jo bomo tudi opravili.

Obrestne mere bomo še naprej zviševali tako dolgo, kot bo potrebno, da inflacijo približamo ciljni ravni v srednjeročnem obdobju. Obenem se zavedamo, da se Evropa sooča z veliko negotovostjo, med drugim zaradi vojne in cen energentov. Ko se bo gospodarstvo razvijalo in odzivalo na številne zunanje in notranje izzive, bo Svet ECB znova ocenil razmere in sprejel odločitev o ustrezni hitrosti naslednjih korakov, kar bo odvisno od najnovejših podatkov.

Transmisija denarne politike mora biti nemotena v celotnem euroobmočju

Denarno politiko izvajamo v denarni uniji, ki jo sestavlja 19 držav – kmalu bo to 20 držav. Zato transmisija denarne politike do gospodinjstev in podjetij poteka prek 19 različnih finančnih trgov. Če se hočemo z visoko inflacijo spoprijeti v celotnem euroobmočju, moramo zagotoviti, da transmisija denarne politike poteka urejeno v vseh državah v euroobmočju. Zato smo oblikovali nov instrument, ki se imenuje instrument za zaščito transmisije. Varoval bo enotnost denarne politike in nam tako pomagal zagotoviti, da cene ostanejo stabilne v srednjeročnem obdobju.

Euro združuje 340 milijonov prebivalcev. Je in bo še naprej ostal stabilna valuta. To je naša trdna zaveza. To je naša naloga, ki jo bomo tudi opravili.

Ta blog je bil kot mnenjski članek objavljen v različnih časopisih in na spletnih mestih po Evropi.