Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
Christine Lagarde
The President of the European Central Bank
  • ESB‑OV BLOG

Održavanje stabilnosti cijena

23. srpnja 2022.

predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde

Povećanje kamatnih stopa ključan je korak na putu prema nižoj inflaciji.

Inflacija je pretjerano visoka. Rat koji Rusija vodi u Ukrajini pridonosi povećanju troškova energije i poljoprivrednih proizvoda. Cijene rastu i zbog manjkova materijala, opreme i radnika prouzročenih pandemijom. To pogađa i građane i poduzeća u cijelom europodručju, osobito one s malim prihodima.

Velik dio inflacije potiču čimbenici na koje središnje banke ne mogu utjecati. No možemo spriječiti da inflacija postane trajna. To bi se moglo dogoditi kada bi se u gospodarstvu proširio rast cijena, zbog čega bi ljudi počeli očekivati višu inflaciju u budućnosti. Tada bi mogla nastati spirala rasta plaća i cijena kakva je u prošlosti dovodila do neobuzdana rasta inflacije.

Stoga smo u četvrtak u Upravnom vijeću Europske središnje banke odlučili povećati ključne kamatne stope za europodručje za 0,5 postotnih bodova te time okončati osmogodišnje razdoblje negativnih stopa. Složni smo u odlučnom vraćanju inflacije na ciljnu razinu od 2 % u srednjoročnom razdoblju.

To je prvo povećanje stopa u posljednjih 11 godina, no zapravo je samo najnoviji korak u ukidanju posebnih mjera koje smo morali donositi kao odgovor na niz kriznih situacija. S ukidanjem posebnih mjera započeli smo prošlog prosinca, kada smo najavili prekid programa kupnje obveznica zbog pandemije, kojim smo pomogli europodručju da se lakše nosi s posljedicama za gospodarstvo proizašlima iz krize izazvane bolešću COVID‑19. Prošli mjesec obustavili smo kupnje u programu kupnje obveznica koji je počeo 2015., kada je europodručju prijetio rizik deflacije, koja može biti jednako štetna kao visoka inflacija.

Inflacija će se vratiti na ciljnu razinu od 2 %

Koracima koje poduzimamo šaljemo jasnu poruku poduzećima, radnicima i ulagačima: inflacija će se vratiti na ciljnu razinu od 2 % u srednjoročnom razdoblju. Njima već utječemo na kamatne stope u cijelom europodručju, a one će utjecati na gospodarstvo na način koji će pridonijeti obnovi cjenovne stabilnosti.

Euro je od uvođenja stabilna valuta i to se neće promijeniti. Obvezali smo se održati njegovu stabilnost. To je naša zadaća i mi ćemo je ispuniti.

Nastavit ćemo povećavati kamatne stope onoliko dugo koliko to bude potrebno za vraćanje inflacije na našu ciljnu razinu u srednjoročnom razdoblju. Istodobno smo svjesni velike neizvjesnosti s kojom se Europa suočava, u prvom redu zbog rata i cijena energije. Kako se gospodarstvo bude razvijalo i kako bude odgovaralo na brojne unutarnje i vanjske izazove, Upravno vijeće preispitivat će situaciju i, na osnovi novih podataka, odlučivati o pravoj dinamici sljedećih koraka.

Potrebna je nesmetana transmisija monetarne politike u cijelom europodručju

Provodimo monetarnu politiku u monetarnoj uniji 19 država, kojima će se uskoro pridružiti i 20. država: Hrvatska. U skladu s tim, naša se politika prenosi na kućanstva i poduzeća na 19 različitih financijskih tržišta. Kako bismo uspješno odgovorili na visoku inflaciju u cijelom europodručju, moramo se pobrinuti za njezinu nesmetanu transmisiju u svim državama europodručja. Zato smo oblikovali nov instrument: instrument zaštite transmisije (engl. Transmission Protection Instrument, TPI). Njime štitimo jedinstvenost svoje monetarne politike, čime pridonosimo stabilnosti cijena u srednjoročnom razdoblju.

Euro ujedinjuje 340 milijuna građana. Od uvođenja je stabilna valuta i to se neće promijeniti. Obvezali smo se održati njegovu stabilnost. To je naša zadaća i mi ćemo je ispuniti.

Ovaj je tekst ESB‑ova bloga objavljen kao kolumna u različitim novinama i na mrežnim stranicama širom Europe.