Menu

Pregled

Novi dom Europske središnje banke (ESB)

Na preporuku Europskog revizorskog suda upućenu svim europskim institucijama da je dugoročno ekonomičnije imati zgradu u svojem vlasništvu nego unajmiti uredski prostor, ESB je izgradio svoju zgradu na lokaciji bivše veleprodajne tržnice (Grossmarkthalle) u Frankfurtu. Projektirali su je bečki arhitekti COOP HIMMELB(L)AU, koji su 2004. osvojili prvu nagradu na međunarodnom natječaju za urbanističko i arhitektonsko rješenje nove zgrade ESB‑a.

Poslovni toranj visok 185 m
više

Zemljište ukupne površine 120 000 m
više

Zgrada Grossmarkthalle duga 250 m
više

Odabir lokacije

Kada je 1992. potpisan Ugovor iz Maastrichta, odlučeno je da će ESB biti smješten u Frankfurtu na Majni. Potraga za prikladnom lokacijom za vlastitu zgradu u Frankfurtu trajala je od 1998., kada je ESB započeo s radom u unajmljenim uredskim prostorijama u zgradi Eurotower. Nakon obilaska 35 mogućih lokacija u cijelom gradu naposljetku je odabran prostor bivše veleprodajne tržnice i odlučeno je da će se postojeća zgrada uklopiti u projekt novog sjedišta ESB‑a.

Studija izvedivosti pokazala je da je to ekonomski najisplativija lokacija, dobro povezana u smislu infrastrukture, da može udovoljiti prostornim zahtjevima te da je optimalna za provedbu sigurnosnih mjera nužnih za središnju banku. Osim toga, pruža dovoljno prostora za dodatnu gradnju i proširivanje.

Veći dio zaposlenika koji se bave monetarnom politikom sada radi pod istim krovom u frankfurtskoj četvrti Ostend. Međutim, kako je nova zgrada projektirana u doba kada se još nije znalo da će ESB preuzeti odgovornost za nadzor banaka u europodručju, u studenome 2013. odlučeno je da će ESB zadržati u najmu zgradu Eurotower, u kojoj će se smjestiti osoblje zaduženo za nadzor banaka. Osoblje zaposleno u zajedničkim službama smješteno je u objema zgradama.

73 km obnovljenih sljubnica
više

4300 t čelika
više

3500 vrata
više

Funkcionalnost i fleksibilnost

Uvjeti natječaja, konačna odluka ocjenjivačkog suda i sljedeće faze planiranja bili su usredotočeni na funkcionalnost i održivost nove zgrade, a ta ključna obilježja i dalje igraju važnu ulogu u načinu njezina korištenja. Projektom strukturnog i prostornog rješenja nove zgrade stvara se radno okruženje koje udovoljava različitim funkcionalnim zahtjevima i olakšava otvorenu komunikaciju, čime se promiče timski rad i interakcija na svim razinama. Taj je projekt istodobno toliko fleksibilan da ga se može lako prilagoditi promjenjivim zahtjevima.

6000 elemenata pročelja
više

Više od 700 stabala
više

14 dijagonalnih čeličnih rešetki
više

Zaštitni znak grada

Sklop nove zgrade ESB-a razvio se u procesu urbanističkog oblikovanja koji je usklađen s gradskim središtem Frankfurta kao polazištem. Rezultat je jasno vidljiv zaštitni znak grada na lokaciji Grossmarkthallea, s poslovnim tornjem kojim se zona frankfurtskih nebodera proširuje prema istoku grada. Nekadašnja gradska veletržnica prenamijenjena je i uklopljena u projekt, čime je u ESB ugrađen djelić povijesti, što taj zaštitni znak frankfurtskog Ostenda čini još posebnijim.