Menu

Yleiskuvaus

EKP:n uudet tilat

EKP päätti rakennuttaa omat toimitilat Euroopan tilintarkastustuomioistuimen suositeltua kaikille Euroopan unionin toimielimille omistustilojen hankkimista siksi, että se tulee pitkällä aikavälillä edullisemmaksi kuin toimistotilan vuokraaminen. EKP:n uudet toimitilat rakennettiin Frankfurtin vanhan tukkukaupparakennuksen Grossmarkthallen tontille. Ne on suunnitellut wieniläinen arkkitehtitoimisto COOP HIMMELB(L)AU, joka voitti uusista toimitiloista järjestetyn kansainvälisen arkkitehti- ja kaupunkisuunnittelukilpailun vuonna 2004.

Toimistotornin korkeus 185 metriä
lue lisää

Tontin pinta-ala 120 000 m²
lue lisää

Grossmarkthallen pituus 250 metriä
lue lisää

Sijainnin valinta

Maastrichtin sopimuksen solmimisen (1992) yhteydessä EKP päätettiin sijoittaa Frankfurt am Mainiin. EKP aloitti toimintansa vuokratiloissa Eurotower-rakennuksessa vuonna 1998. Samalla ryhdyttiin etsimään Frankfurtista sopivaa tonttia EKP:n toimitiloille. Käytyään läpi 35 mahdollista tonttia eri puolilla kaupunkia EKP valitsi Grossmarkthallen tontin ja päätti, että aiemmin tukkukaupan käytössä ollut hallirakennus tulisi osaksi uusia toimitiloja.

Toteutettavuustutkimus osoitti, että ratkaisu oli taloudellisesti kestävin, infrastruktuurin kannalta hyvien yhteyksien päässä, riittävän tilava sekä keskuspankin edellyttämien turvajärjestelyjen kannalta ihanteellinen. Tontilla olisi myös tarvittaessa mahdollisuus tilojen laajentamiseen tai lisärakentamiseen.

Suurin osa rahapolitiikan parissa työskentelevistä asiantuntijoista on nyt saman katon alla Ostendin kaupunginosassa. Uusia toimitiloja suunniteltaessa ei kuitenkaan vielä kaavailtu, että EKP:lle annettaisiin kokonaisvastuu pankkivalvonnasta euroalueella, joten EKP päätti marraskuussa 2013, että vanhan päärakennuksen Eurotowerin vuokrasopimusta jatketaan ja pankkivalvontahenkilöstö sijoitetaan sinne. Yhteisten palvelujen asiantuntijoita on molemmissa rakennuksissa.

Tiiliseinissä 73 km entisöityä saumaa
lue lisää

4 300 tonnia terästä
lue lisää

3 500 ovea
lue lisää

Toimivat ja muunneltavat tilat

Kilpailuohjeissa, tuomariston päätöksenteossa ja myöhemmässä suunnittelussa korostettiin toimivuuden ja kestävyyden merkitystä, ja myös toimitilojen käytössä halutaan noudattaa samaa linjaa. Rakenne- ja tilaratkaisuilla on luotu työympäristö, joka täyttää erilaisia toiminnallisia vaatimuksia ja helpottaa avointa kommunikointia edistäen siten ryhmätyötä ja vuorovaikutusta joka tasolla. Lisäksi tilat voidaan muunneltavien ratkaisujen ansiosta mukauttaa vaivattomasti kulloisiinkin vaatimuksiin.

6 000 julkisivuelementtiä
lue lisää

Yli 700 puuta
lue lisää

14 teräskannatinta
lue lisää

Näkyvä osa kaupunkikuvaa

Hankkeen valmisteluissa kiinnitettiin erityistä huomiota kaupunkisuunnitteluun, jonka lähtökohtana oli rakennuskokonaisuuden suhde Frankfurtin kaupungin keskustaan. Grossmarkthallen tontille nousi näyttävä toimistotorni, joka täydentää Frankfurtin kaupunkikuvaa idässä. Tukkukaupan hallina toiminut historiallinen Grossmarkthalle ja uusi toimistotorni muodostavat ainutlaatuisen maamerkin Ostendin kaupunginosassa.