Menu

Áttekintés

Az EKB új otthona

Az Európai Számvevőszék uniós intézményeknek szóló ajánlása alapján, miszerint hosszú távon jóval gazdaságosabb, ha ezek az intézmények saját tulajdonú ingatlanban, nem pedig bérelt irodákban működnek, az EKB új székházat építtetett magának a Großmarkthalle (Frankfurt egykori nagybani piaca) telkén. Az épületegyüttest a bécsi COOP HIMMELB(LAU) építésziroda, a 2004-ben kiírt nemzetközi várostervezési és építészeti pályázat első díjazottja tervezte.

A 185 m magas irodaház
Bővebben

A teljes 120 000 m²-es telek
Bővebben

A 250 m hosszú Großmarkthalle
Bővebben

A telek kiválasztása

Az 1992-ben aláírt Maastrichti Szerződés a németországi Frankfurt am Maint jelölte ki az EKB székhelyéül. A bank 1998-ban a Eurotower épületében, bérelt irodákban kezdte meg működését, és az illetékesek már ekkor elkezdtek alkalmas helyet keresni a saját székház számára. Harmincöt lehetséges helyszín megtekintése után végül a Großmarkthalle telkére esett a választás, továbbá arról is döntés született, hogy a meglevő épületet belekomponálják az új épületegyüttesbe.

Az elkészült megvalósíthatósági tanulmány megállapítása szerint: (i) a megtekintett helyszínek közül ez ígérkezik a leggazdaságosabbnak; (ii) ez rendelkezik a legjobb infrastrukturális kapcsolatokkal; (iii) kielégíti a bank helyigényét; (iv) a központi bank támasztotta biztonsági intézkedések szempontjából is optimális; (v) elegendő hely van rajta további építkezéshez és bővítéshez.

A monetáris politikai feladatokat ellátó dolgozók nagy része immár egy fedél alatt, Frankfurt keleti városrészében tevékenykedik. Mivel azonban az új épület tervei abban az időben készültek, amikor még nem lehetett tudni, hogy egyszer majd az EKB hatáskörébe kerül a bankfelügyeleti feladatkör, 2013 novemberében az EKB úgy döntött, hogy tovább bérli az Eurotower épületét, és itt helyezi el a bankfelügyelet munkatársait. A közös szolgáltatásokat nyújtó dolgozók egy része az egyik, más része a másik épületbe került.

73 km felújított fugázat
Bővebben

4300 t acél
Bővebben

3500 ajtó
Bővebben

Funkcionális és alakítható

A pályázati kiírásban, a bírálóbizottság végső döntésében, majd az ezt követő tervezési szakaszokban a funkcionális és fenntarthatósági szempontokat állították előtérbe, és ezek az épülethasználat során is továbbra is fontos szerepet játszanak. Az épületkomplexum szerkezeti és térbeli elrendezése olyan munkakörnyezetet teremt, amely a különféle funkcionális követelmények kielégítése mellett elősegíti a nyílt kommunikációt, ezáltal pedig minden szinten a csapatmunkát és az együttműködést. A térszerkezet kialakítása ugyanakkor rendkívül rugalmas, így igény szerint kis erőfeszítéssel átalakítható.

6000 homlokzatelem
Bővebben

Több mint 700 fa
Bővebben

14 átlósan elhelyezett, acél áthidaló gerenda
Bővebben

Frankfurt egyik színfoltja

Az épületegyüttest egy Frankfurt központját kiindulópontnak tekintő és ahhoz igazodó várostervezési koncepcióval összhangban tervezték. Az eredmény a Großmartkhalle telkén felépített, feltűnő és egyedi épületegyüttes, amelynek irodatornya kelet felé tágítja a város felhőkarcolók uralta sziluettjét. Frankfurt egykori nagybani piacának átalakítása és a tervkoncepcióba illesztése révén a város történelme mintegy az intézmény részévé vált, még jobban kiemelve a keleti városrész e színfoltjának egyediségét.