European Central Bank - eurosystem
Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Vad är bitcoin?

13 februari 2018 (uppdaterad den 24 juni 2021)

Bitcoin har ibland kallats en kryptotillgång. Men vad är den egentligen och vad är följden för reala valutor?

I sak är den en digital token som möjliggör elektroniskt utbyte. Den finns inte i fysisk form. Bitcoin skapas och spåras genom ett nätverk av datorer som använder komplicerade matematiska formler och den övervakas inte av en enskild myndighet eller organisation.

Ja, den är alltså virtuell, men en valuta – nej. Varför inte det?

Ingen ansvarar för den.

Bitcoin ges inte ut av någon central myndighet. Du kan inte ha samma förtroende för den som för en officiell valuta som euron, som backas upp av centralbankerna i euroområdet. Som eurons väktare arbetar vi för att se till att du kan betala med euro och att dess värde bevaras.

Den är inget allmänt accepterat betalningsmedel.

Om bitcoin vore en valuta kunde du förvänta dig att den skulle ha ett brett användningsområde. I själva verket är det så att det finns få platser där du kan betala med bitcoin. Och där det är möjligt är transaktionerna långsamma och dyra.

Användarna har inget skydd.

Hackare kan stjäla bitcoin. Och om det händer har du inget lagligt skydd.

Den är alltför volatil.

En valuta är en tillförlitlig värdebevarare så att du ska vara säker på att du med de pengar du har kan köpa mer eller mindre samma mängd varor idag som imorgon eller om ett år. Bitcoin saknar stabilitet. Dess värde har både skjutit i höjden och rasat dramatiskt under loppet av ett par dagar.

Om den inte är en valuta, vad är den då?

Bitcoin är en spekulativ tillgång. Den är med andra ord något du kan spela med för att göra en vinst men med risken att du kan förlora hela satsningen.

Är stablecoin samma sak som bitcoin?

Stablecoin är tänkt att vara en stabilare form av kryptotillgångar än bitcoin. Emittenter kopplar den till en betrodd typ av värde, t.ex. företagstillgångar eller guld. Men värdet på en stablecoin är egentligen bara ett löfte från ett privat företag. Till skillnad från officiella valutor finns det ingen offentlig institution som backar upp stablecoin.

Vem utövar tillsyn över kryptotillgångar?

Det går inte att kontrollera om internationella stablecoin-emittenter kan hålla sitt löfte om ett ”stabilt värde” eller om de ger ut mer stablecoin än de kan betala tillbaka. För att åtgärda det här problemet har Europeiska kommissionen kommit med nya lagförslag som syftar till att skydda stablecoin-användare i EU.

Kommer ECB att förbjuda bitcoin?

Det är inte ECB:s ansvar att förbjuda eller reglera bitcoin eller någon annan kryptotillgång eftersom de inte är ett lagligt betalningsmedel. I avsaknad av konsumentskydd är det dock viktigt att mana till försiktighet.

SE ÄVEN

Läs annat relaterat innehåll

Läs mer om en digital euro

En digital euro skulle vara ett snabbt, enkelt och säkert instrument för dina dagliga betalningar.

Om digital euro

Pengar i framtiden

Läs Christine Lagardes artikel om pengar och betalningar i tidsskriften L’ENA hors les murs.

The future of money – innovating while retaining trust