European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Mikä on bitcoin?

13.2.2018 (päivitetty 24.6.2021)

Bitcoinit ovat kryptovaroja. Mikä se oikein on, ja miten se eroaa virallisista valuutoista?

Periaatteessa bitcoin on digitaalinen rahake, jota voidaan käyttää sähköisenä maksuvälineenä. Bitcoinit ovat olemassa vain digitaalisessa muodossa. Bitcoinit luodaan ja niitä säilytetään tietokoneiden muodostaman vertaisverkon tietokannassa käyttämällä monimutkaisia matemaattisia kaavoja. Bitcoineja ei siis hallinnoi mikään yksittäinen viranomainen tai organisaatio.

Bitcoin on siis kyllä digitaalinen, mutta valuutta se ei ole. Miksi?

Mikään taho ei hallinnoi bitcoinia

Bitcoineja ei laske liikkeeseen mikään julkinen viranomainen. Niihin ei siis voi luottaa samalla tavoin kuin esimerkiksi euroon, jonka arvon takaavat euroalueen keskuspankit. Me keskuspankeissa teemme yhteistyötä sen eteen, että euron arvo säilyy ja sitä voi käyttää maksuvälineenä jatkossakin.

Bitcoin ei ole yleisesti hyväksytty maksuväline

Jos bitcoin olisi valuutta, sitä voitaisiin käyttää laajalti. Bitcoinit kuitenkin käyvät maksuksi vain harvoin, ja silloinkin maksutapahtumat ovat hitaita ja kalliita.

Bitcoinin käyttäjillä ei ole suojaa

Jos hakkerit varastavat bitcoinit, käyttäjillä ei ole mitään oikeusturvaa.

Bitcoinin arvo vaihtelee suuresti

Normaalit valuutat ovat luotettavia arvon säilyttäjiä, joiden käyttäjät voivat olla varmoja, että rahalla saa suurin piirtein saman verran tavaroita tai palveluja tänään, huomenna tai samaan aikaan ensi vuonna. Bitcoin ei ole vakaa. Sen arvo voi muutaman päivän aikana nousta taivaisiin ja laskea yhtä nopeasti.

Jos bitcoin ei ole valuutta, mikä se on?

Bitcoin on spekulatiivinen omaisuuserä. Toisin sanoen sillä voidaan keinotella ja tavoitella voittoa, mutta riski sijoituksen menettämisestä on suuri.

Onko bitcoin stablecoin-valuutta?

Ei ole. Stablecoin-valuuttojen on tarkoitus olla vakaampia kryptovaroja. Liikkeeseenlaskijat sitovat niiden arvon esimerkiksi kullan hintaan tai yrityksensä varallisuuteen. Stablecoin-valuutan arvo perustuu silti ainoastaan yksityisyrityksen antamaan lupaukseen. Toisin kuin virallisten valuuttojen kohdalla, sen taustalla ei ole mikään julkinen taho.

Kuka kryptovaroja valvoo?

Ei ole mitään tapaa tarkastaa, pystyvätkö kansainväliset stablecoin-valuuttojen liikkeeseenlaskijat todella pitämään lupauksena valuuttansa vakaudesta vai laskevatko ne valuuttaansa liikkeeseen enemmän kuin mihin niillä olisi varaa. Euroopan komissio on laatinut uuden lakiehdotuksen, jolla pyritään puuttumaan ongelmaan ja suojelemaan stablecoin-valuuttojen käyttäjiä EU:ssa.

Kieltääkö EKP bitcoinin?

EKP:n tehtävänä ei ole kieltää eikä säännellä bitcoinia tai muita kryptovaroja – ne eivät ole laillisia maksuvälineitä. Se kuitenkin kehottaa harkitsemaan tarkasti, kannattaako digitaalisia valuuttoja käyttää, sillä niihin liittyy suuri riski.

KATSO MYÖS

Aiheeseen liittyvää sisältöä

Digitaalinen euro

Digitaalisella eurolla arjen maksuliikenne hoituisi nopeasti, helposti ja turvallisesti.

Lue lisää digitaalisesta eurosta

Rahan tulevaisuus

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde on käsitellyt rahaa ja maksutapoja kirjoituksessaan L’ENA hors les murs ‑aikakausilehdessä.

The future of money – innovating while retaining trust