Delorsov odbor (od 1988. do 1989.)

Odbor za proučavanje ekonomske i monetarne unije, bolje poznat kao Delorsov odbor, osnovan je u lipnju 1988. Njegov osnutak bio je rezultat zadaće Europskog vijeća da prouči i predloži konkretne korake s ciljem uspostave europske ekonomske i monetarne unije. Odborom je predsjedao Jacques Delors, koji je u to doba bio predsjednik Europske komisije. Odbor se sastojao od guvernera središnjih banaka država članica Europske ekonomske zajednice i nekoliko drugih članova. Među njima bio je i Alexandre Lamfalussy, tadašnji glavni direktor Banke za međunarodne namire u Baselu, koji je poslije postao prvi predsjednik Europskog monetarnog instituta.

Delorsov odbor ispunio je svoju zadaću objavivši u travnju 1989. izvješće o »ekonomskoj i monetarnoj uniji u Europskoj zajednici«, koje je među ostalim sadržavalo prijedlog uspostave ekonomske i monetarne unije u tri faze te je pridonijelo razvoju procesa monetarnog i ekonomskog ujedinjenja.

Dokumentacija Delorsova odbora u papirnatom je obliku i sastoji se od 12 kutija s dokumentima koji se odnose na sastanke održane od rujna 1988. do travnja 1989. te na pripremu i dovršenje Delorsova izvješća. Dokumenti su uglavnom na engleskom i francuskom jeziku.