Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Vad är ögonblicksbetalningar?

26 september 2016 (uppdaterad den 1 februari 2020)

Trots att vi lever i en värld med direktmeddelanden kan det ta upp till en bankdag för att göra en e-betalning. Görs e-betalningen dessutom under ett veckoslut eller en helgdag, kanske den inte ens börjar sin resa till mottagaren förrän nästa bankdag.

Med ögonblicksbetalningar når pengarna mottagarkontot på ett par sekunder, dygnet och året runt. I vissa länder är detta redan möjligt. Men det borde vara möjligt i alla länder i Europa – inte bara för eurobetalningar till en person eller ett företag i samma land, utan även till andra europeiska länder. För att detta ska bli verklighet har europeiska leverantörer av betalningstjänster kommit överens om gemensamma regler och standarder för ögonblicksbetalningar, det så kallade Sepa-systemet för direktbetalningar.

Sepa är det gemensamma eurobetalningsområdet. Målet med Sepa är att vi ska kunna genomföra eurobetalningar till vem som helst, var som helst i Europa, lika smidigt, säkert och effektivt som när vi överför pengar inom det egna landet, oavsett om det sker via autogiro, betalkort eller banköverföring.

Vilka är fördelarna med ögonblicksbetalningar?

Med ögonblicksbetalningar kan du göra och ta emot e-betalningar i euro när och var som helst. I vissa länder går det redan nu att göra ögonblicksbetalningar via smartphone, lika snabbt och smidigt som att betala kontant. Det är bra när man t.ex. vill dela restaurangnotan med sina kollegor eller låna ut pengar till en vän eller släkting.

Inom e-handeln innebär ögonblicksbetalningar att internethandlarna slipper ta risken att inte få betalt, eftersom överföringen av varor eller tjänster enkelt kan synkroniseras med betalningen. När det gäller betalningar mellan företag ger ögonblicksbetalningar ett bättre kassaflöde och gör det lättare att hantera pengar, få betalt i tid och se till så att fakturor betalas snabbare.

Ögonblicksbetalningar kan dessutom bidra till finansiell inkludering. Enligt EU-lagstiftningen har alla EU-medborgare rätt att öppna ett grundläggande betalkonto oavsett var de bor eller hur deras ekonomiska situation ser ut. Möjligheten att göra och ta emot ögonblicksbetalningar från en mobiltelefon kan bli ett incitament för människor att testa olika finansiella tjänster för första gången eller att börja använda dem oftare.

När kan jag använda ögonblicksbetalningar?

Det finns inget krav att leverantörer av betalningstjänster ska erbjuda ögonblicksbetalningar till sina kunder. ECB har uppmuntrat leverantörer av betalningstjänster att erbjuda sina kunder lösningar för ögonblicksbetalningar i euro från november 2017. Vissa erbjuder nu den här tjänsten, medan andra planerar att göra det i framtiden. I länder som redan använder ögonblicksbetalningar, t.ex. Danmark och Sverige, har de snabbt blivit mycket populära.

Vilken roll har ECB?

Vi på ECB har ett intresse av ögonblicksbetalningar eftersom vi ansvarar för att e-betalningar i euro är säkra och effektiva.

För att främja innovativa betalningssätt arbetar vi med den finansiella sektorn för att komma överens om gemensamma regler och standarder och se till så att det inte finns några hinder för betalningar mellan EU-länderna. ECB är dessutom ordförande i gruppen Euro Retail Payments Board som för samman företrädare för leverantörer och användare av betalningstjänster. De arbetar tillsammans för att göra betalningsmarknaden i EU mer integrerad, innovativ och konkurrenskraftig. Euro Retail Payments Board har drivit arbetet med alleuropeiska ögonblicksbetalningar och följer utvecklingen för dessa betalningar som blir allt vanligare.

För att fler leverantörer av betalningstjänster ska kunna erbjuda ögonblicksbetalningar håller ECB på att ta fram en ny tjänst som gör det möjligt att avveckla betalningar direkt, säkert och dygnet runt. Tjänsten för ögonblicksbetalningar, TARGET instant payment settlement (förkortat Tips) kommer att införas i november 2018. Den ska ge leverantörerna av betalningstjänster ännu ett incitament att erbjuda ögonblicksbetalningar, eftersom den gör det lättare att nå andra leverantörers kunder runt om i Europa, och dessutom till en låg kostnad. Som resultat bör ögonblicksbetalningar snart bli vanligare överallt i Europa. Håll utkik här för mer info.

Läs mer om detta projekt: TARGET instant payment settlement (Tips)