Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kaj so takojšnja plačila

26. september 2016 (nazadnje posodobljeno: 1. februar 2020)

Živimo v svetu takojšnjih sporočil, po drugi strani pa lahko traja cel delovni dan, da se zaključi elektronsko plačilo. In če elektronsko plačilo izvedemo ob koncu tedna ali na praznik, bo k prejemniku morda začelo potovati šele naslednji delovni dan.

S takojšnjimi plačili je denar na računu prejemnika v nekaj sekundah, 24 ur na dan, 365 dni na leto. V nekaterih državah je to že mogoče. Vendar bi moralo biti mogoče v vseh evropskih državah in to ne samo za plačila v eurih, namenjena osebi ali podjetju znotraj posamezne države, ampak tudi tistim v drugih evropskih državah. Da bi to postalo realnost, so se evropski ponudniki plačilnih storitev dogovorili o enotnem sklopu pravil in standardov za takojšnja plačila, ki se imenuje shema takojšnjih kreditnih plačil SEPA.

Kratica SEPA pomeni Single Euro Payments Area oziroma enotno območje plačil v eurih: cilj območja SEPA je, da nam omogoči plačevati v eurih komurkoli, ki se nahaja kjerkoli v Evropi, in sicer tako preprosto, varno in učinkovito kot v naši domači državi – pa naj plačujemo z direktno obremenitvijo, debetno kartico ali bančnim nakazilom.

Kakšne so prednosti takojšnjih plačil?

S takojšnjimi plačili lahko elektronska plačila v eurih pošiljate in prejemate kadarkoli in kjerkoli. V nekaterih državah takojšnja plačila že lahko pošiljate z mobilnim telefonom, kar je enako hitro in priročno, kot če bi plačevali v gotovini, na primer ko si s sodelavci razdelite račun za večerjo ali posodite denar prijatelju ali sorodniku.

V okviru e-poslovanja takojšnja plačila odpravljajo tveganje, da spletni trgovci ne bi dobili plačila, saj je izdajo blaga in storitev mogoče zlahka uskladiti s plačilom. Pri plačilih med podjetji takojšnja plačila izboljšujejo denarni tok, olajšujejo upravljanje finančnih sredstev, zmanjšujejo število zakasnelih plačil in pospešujejo plačevanje računov.

Takojšnja plačila so lahko tudi orodje za finančno vključenost. Kot določa zakonodaja EU, imajo vsi državljani EU pravico odpreti osnovni plačilni račun ne glede na svoje finančno stanje in prebivališče. Možnost pošiljanja in prejemanja takojšnjih plačil z mobilnim telefonom lahko spodbudi ljudi, da finančne storitve sploh začnejo uporabljati ali jih uporabljajo pogosteje.

Kdaj lahko uporabljam takojšnja plačila?

Ponudniki plačilnih storitev komitentom niso dolžni nuditi takojšnjih plačil. ECB je ponudnike plačilnih storitev spodbujala, naj rešitve za takojšnja plačila v eurih komitentom omogočajo od novembra 2017. Nekateri so to naredili, nekateri pa to nameravajo narediti pozneje. Izkušnje iz držav, ki takojšnja plačila že uporabljajo, kot sta Danska in Švedska, kažejo, da hitro postanejo zelo priljubljena.

Kakšna je vloga ECB?

ECB se za takojšnja plačila zanima, ker smo odgovorni za varnost in učinkovitost elektronskih plačil v eurih.

V podporo inovacijam na področju plačil sodelujemo s finančnim sektorjem, da bi se dogovorili o skupnih pravilih in standardih ter premostili še preostale ovire za plačila med državami znotraj EU. ECB predseduje tudi skupini – imenovani Odbor za plačila malih vrednosti v eurih – ki združuje predstavnike ponudnikov in uporabnikov plačilnih storitev, ki si skupaj prizadevajo, da bi bil trg plačil v EU bolj integriran, inovativen in konkurenčen. Odbor za plačila malih vrednosti v eurih je gonilo prizadevanj za vseevropska takojšnja plačila in spremlja napredek, ko ta postajajo vse bolj razširjena.

Da bi še več ponudnikov plačilnih storitev lažje nudilo takojšnja plačila, ECB razvija novo storitev, ki bo ponudnikom omogočala, da plačila poravnajo nemudoma, varno in kadarkoli. Storitev poravnava takojšnjih plačil v sistemu TARGET (TIPS) bo začela delovati novembra 2018 in naj bi še dodatno spodbudila ponudnike plačilnih storitev, da nudijo takojšnja plačila, ker bodo z njo lažje dosegli komitente drugih ponudnikov plačilnih storitev po Evropi in to z nizkimi stroški. Zato naj bi takojšnja plačila po vsej Evropi kmalu postala nekaj vsakdanjega. Spremljajte razvoj tega področja.

Več o tem projektu lahko izveste tukaj: TARGET instant payment settlement (TIPS)