Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Mitä ovat pikamaksut?

26.9.2016 (päivitetty 1.2.2020)

Viestit kulkevat nykymaailmassa reaaliaikaisesti, mutta sähköisen maksun perillemeno voi vieläkin kestää kokonaisen pankkipäivän. Jos sähköisen maksun suorittaa viikonloppuna tai yleisenä vapaapäivänä, se ei ehkä edes lähde matkaan ennen seuraavaa pankkipäivää.

Pikamaksun avulla rahaa voi siirtää vastaanottajan tilille muutamassa sekunnissa vuoden jokaisena päivänä ja mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Joissakin maissa pikamaksaminen on jo mahdollista, mutta euromääräisiä pikamaksuja tulisi voida suorittaa kaikkialla euromaksualueella riippumatta siitä, onko vastaanottaja samassa vai eri maassa kuin maksaja. Siksi eurooppalaiset maksupalveluntarjoajat ovat luoneet SEPA-pikatilisiirtojärjestelmän, joka sisältää pikamaksuja koskevat yhteiset säännöt ja standardit.

Yhteisen euromaksualueen (Single Euro Payments Area, SEPA) tavoitteena on, että jokainen voi suorittaa euromääräisiä maksuja suoraveloituksena, korttimaksuna tai tilisiirtona mihin tahansa euromaksualueen maahan yhtä helposti, turvallisesti ja tehokkaasti kuin kotimaahansa.

Mitä hyötyä pikamaksuista on?

Pikamaksujen ansiosta euromääräisiä maksuja voi lähettää ja vastaanottaa sähköisesti missä ja milloin tahansa euromaksualueella. Joissakin maissa pikamaksuja voi jo lähettää matkapuhelimella, jolloin työkaverille voi maksaa osan yhteisestä ravintolalaskusta tai ystävälle voi lainata rahaa pikamaksuna yhtä nopeasti ja kätevästi kuin käteisellä.

Verkkokaupassa pikamaksut poistavat riskin siitä, ettei kauppias saa rahojaan, koska maksu on ostettujen tavaroiden tai palvelujen luovutushetkellä jo perillä. Yritysten välisessä maksuliikenteessä pikamaksut parantavat kassavirtaa, helpottavat varainhoitoa, vähentävät maksuviivästyksiä ja nopeuttavat laskujen maksua.

Pikamaksut voivat myös parantaa rahoituspalvelujen saatavuutta. EU:n lainsäädännön mukaan kaikilla EU:n kansalaisilla on oikeus avata perusmaksutili taloudellisesta tilanteestaan tai asuinpaikastaan riippumatta. Mahdollisuus suorittaa pikamaksuja matkapuhelimella voi kannustaa ihmisiä aloittamaan maksupalvelujen käytön tai käyttämään niitä useammin.

Milloin pikamaksuja voi käyttää?

Maksupalveluntarjoajien ei ole pakko tarjota asiakkailleen euromääräisiä pikamaksuja, mutta EKP on marraskuusta 2017 lähtien kannustanut niitä siihen. Joissakin maissa pikamaksuratkaisut ovat jo käytössä – toisissa ne aiotaan ottaa käyttöön myöhemmin. Pikamaksuista on jo tullut hyvin suosittuja esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa.

Mikä on EKP:n rooli?

Pikamaksut kiinnostavat EKP:tä, sillä se vastaa sähköisten euromääräisten maksujen turvallisuudesta ja tehokkuudesta.

Maksualan innovaatioita edistääkseen EKP tekee yhteistyötä rahoitusalan toimijoiden kanssa yhteisten sääntöjen ja standardien hyväksymiseksi sekä maiden rajat ylittävien maksujen viimeisteinkin esteiden poistamiseksi EU:ssa. EKP on puheenjohtajana euromaksualueen vähittäismaksuneuvostossa, joka toimii maksupalvelujen tarjoajien ja käyttäjien yhteistyöelimenä ja pyrkii tekemään EU:n maksuliikennemarkkinoista yhtenäisemmät, innovatiivisemmat ja kilpailukykyisemmät. Euromaksualueen vähittäismaksuneuvosto on ohjannut yleiseurooppalaisten pikamaksujen valmistelutyötä, ja se seuraa pikamaksujen kehitystä niiden käytön laajentuessa.

Jotta pikamaksujen tarjonta helpottuisi, EKP:ssä on kehitetty uusi TARGET-pikamaksupalvelu (TIPS), jonka avulla maksupalveluntarjoajat voivat selvittää maksuja välittömästi ja turvallisesti ympäri vuorokauden. Marraskuussa 2018 käyttöön otettavalla palvelulla kannustetaan maksupalveluntarjoajia lisäämään pikamaksujen tarjontaa. Palvelu nimittäin tuo maksupalveluntarjoajien ulottuville helposti ja edullisesti muiden maksupalveluntarjoajien asiakkaat eri puolilla Eurooppaa. Pikamaksuista muodostuneekin pian osa eurooppalaista arkipäivää.

Lisätietoa TARGET-pikamaksupalvelusta (TIPS) (englanniksi)