Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi az azonnali fizetés?

2016. szeptember 26. (frissítve 2020. február 1.)

Az azonnali üzenetek világában élünk, mégis előfordulhat, hogy egy elektronikus fizetés átfutására egy egész munkanapot kell várnunk. Ha pedig hétvégén vagy banki szünnapon indítunk fizetési tranzakciót, lehet, hogy csak a következő munkanapon indul el a pénz a kedvezményezett felé.

Ezzel ellentétben az azonnali fizetés esetén a pénz másodperceken belül landol a kedvezményezett számláján a nap 24 órájában, az év 365 napján. Néhány országban ez már ma is így van, de a rendszert minden európai országban elérhetővé kell tenni, tehát nem csak akkor, ha velünk azonos országban levő magánszemélynek vagy vállalkozásnak utalunk euróban, hanem akkor is, ha más európai országba kezdeményezünk átutalást. Ennek érdekében az európai pénzforgalmi szolgáltatók lefektették az azonnali pénzforgalom közös szabályait és standardjait, a SEPA azonnali átutalási rendszert.

A SEPA az egységes euro-pénzforgalmi övezet kifejezés angol rövidítése, és célja, hogy ugyanolyan könnyen, biztonságosan és hatékonyan fizethessünk euróban bárkinek és bárhol Európán belül, mint a saját országunkban, akár a beszedési megbízást, a betéti kártyát vagy a banki átutalást választjuk.

Melyek az azonnali fizetés előnyei?

Az azonnali fizetéssel bárhol és bármikor indíthatunk és fogadhatunk €-alapú elektronikus átutalást. Néhány országban már ma is indíthatunk azonnali fizetést mobiltelefonon, ami sebességben és kényelemben vetekszik a készpénzzel. Ilyen helyzetek például, amikor a kollégáinkkal megosztjuk az éttermi számlát, vagy amikor egy barátunknak vagy rokonunknak pénzt kölcsönzünk.

Az elektronikus kereskedelemben az azonnali fizetés révén az online kereskedők számára megszűnik az a kockázat, hogy nem kapják meg a pénzüket, hiszen a termékek és szolgáltatások átadása könnyen összehangolható a fizetéssel. A vállalkozások közötti fizetésforgalom terén az azonnali fizetés javítja a cash flow-t, megkönnyíti a pénzeszközök kezelését, csökkenti a késedelmes fizetést és felgyorsítja a számlák teljesítését.

Az azonnali fizetés a pénzügyi rendszert is könnyebben hozzáférhetővé teszi. Az EU-s jogszabályok értelmében az Európai Unió valamennyi polgárának jogában áll anyagi helyzetétől vagy állandó lakhelyétől függetlenül alapszintű fizetési számlát nyitnia. Az azonnali fizetés mobiltelefonról történő indításának és fogadásának lehetősége ösztönözheti az embereket, hogy elkezdjék használni vagy gyakrabban vegyék igénybe a pénzügyi szolgáltatásokat.

Mikortól vehető igénybe az azonnali fizetés?

A pénzforgalmi szolgáltatók nem kötelesek azonnali fizetési szolgáltatást kínálni ügyfeleiknek. Az EKB azonban szorgalmazta, hogy 2017 novemberétől tegyék elérhetővé ügyfeleiknek az euróban alkalmazható azonnali fizetési megoldásokat. Néhányan ennek már eleget is tettek, mások későbbre tervezik a szolgáltatás bevezetését. Az azonnali fizetést már alkalmazó országok – például Dánia és Svédország – tapasztalatai alapján ennek a fizetési módnak a népszerűsége rohamosan nő. 

Mi az EKB szerepe mindebben?

Az EKB azért érdeklődik az azonnali fizetési forma iránt, mert ő felel az elektronikus, euroalapú fizetésforgalom biztonságáért, hatékonyságáért.

A fizetési innovációk előmozdítása érdekében együttműködünk a pénzügyi ágazattal, hogy közös szabályokat és standardokat dolgozzunk ki, és eltávolítsuk az unión belül a határon átnyúló fizetésforgalom útjában álló akadályokat. Ezenkívül az EKB vezeti a Kisösszegű Euro-pénzforgalmi Tanácsot, ahol a pénzforgalmi szolgáltatók és a szolgáltatások felhasználóinak képviselői találkoznak, és tesznek közös erőfeszítéseket az integráltabb, innovatívabb és versenyképesebb uniós fizetési piac kialakításáért. A Kisösszegű Euro-pénzforgalmi Tanács élen jár a páneurópai azonnali pénzforgalom kereteinek kidolgozásában, és nyomon követi az egyre szélesebb körben használt rendszerrel megtett haladást.

Az EKB-ban jelenleg új rendszert fejlesztünk annak érdekében, hogy minél több pénzforgalmi szolgáltatónak megkönnyítsük az azonnali fizetési szolgáltatások nyújtását, és így a fizetési tranzakciók lebonyolítása gyorsan, biztonságosan, a nap 24 órájában végbemehessen. A TARGET fizetési műveletek azonnali kiegyenlítése (TIPS) elnevezésű szolgáltatás 2018 novemberében indul, és tovább ösztönözheti a pénzforgalmi szolgáltatókat az azonnali fizetési szolgáltatások irányában. Ennek köszönhetően kevés költséggel, könnyebben el tudják majd érni más európai pénzforgalmi szolgáltatók ügyfeleit. Így az azonnali fizetés rövidesen mindennapossá válhat Európaszerte. Kísérjük figyelemmel a fejleményeket.

Bővebben a projektről: TARGET fizetési műveletek azonnali kiegyenlítése (TIPS)