Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Wat zijn directe betalingen?

26 september 2016 (geactualiseerd op 1 februari 2020)

We leven in een wereld van directe berichten, maar het kost soms nog een hele werkdag om een elektronische betaling af te ronden. En als we een elektronische betaling verrichten in het weekend of op een feestdag, kan het zelfs zo zijn dat die pas de volgende werkdag naar de ontvanger wordt gestuurd.

Met directe betalingen is het geld binnen seconden beschikbaar op de rekening van de ontvanger, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. In sommige landen is dit al mogelijk. Maar het moet in elk Europees land mogelijk zijn, niet alleen voor de betalingen in euro die u maakt naar een persoon of bedrijf in hetzelfde land als u, maar ook naar mensen en bedrijven in een ander Europees land. Om dit te verwezenlijken zijn de Europese aanbieders van betalingsdiensten een gemeenschappelijke set regels en normen voor directe betalingen overeengekomen: het zogeheten SEPA-kader voor directe overboekingen.

SEPA staat voor 'Single European Payments Area': het Gemeenschappelijk Eurobetalingsgebied. Het doel van SEPA is het voor ons allemaal mogelijk te maken net zo gemakkelijk, veilig en efficiënt als in ons eigen land betalingen in euro te versturen aan iedereen overal in Europa – of dat nu is via een automatische incasso, een debetkaart of een bankoverboeking.

Wat zijn de voordelen van directe betalingen?

Met directe betalingen kunt u elektronische betalingen in euro altijd en overal verzenden en ontvangen. In sommige landen kunt u al directe betalingen versturen via de mobiele telefoon, met dezelfde snelheid en hetzelfde gemak als met contant geld, bijvoorbeeld wanneer u met collega's uit eten bent geweest en de rekening deelt of wanneer u wat geld leent aan een vriend of familielid.

In de e-commercie elimineren directe betalingen voor online verkopers het risico van wanbetaling, aangezien het vrijgeven van goederen en diensten gemakkelijk kan worden gesynchroniseerd met de betaling. Voor betalingen tussen bedrijven verbeteren directe betalingen de kasstroom, en maken het gemakkelijker om geld te beheren, late betalingen te verminderen en de betaling van rekeningen te versnellen.

Directe betalingen kunnen ook helpen de financiële dienstverlening toegankelijker te maken. Volgens EU-wetgeving hebben alle EU-burgers het recht een basisbetaalrekening te openen, ongeacht hun financiële situatie of woonplaats. De mogelijkheid om directe betalingen te versturen en te ontvangen via de mobiele telefoon kan voor mensen een prikkel vormen om voor de eerste keer toegang te zoeken tot financiële dienstverlening of om deze vaker te gebruiken.

Wanneer kan ik van directe betalingen gebruik maken?

Aanbieders van betalingsdiensten zijn niet verplicht hun klanten directe betalingen aan te bieden. De ECB heeft aanbieders van betalingsdiensten aangemoedigd om hun klanten vanaf november 2017 de mogelijkheid te geven directe betalingen in euro te verrichten. Sommige hebben dat gedaan, voor anderen staat dit later op het programma. De ervaring uit landen die al gebruik maken van directe betalingen (bijv. Denemarken en Zweden) leert dat deze snel populair worden.

Wat is de rol van de ECB?

De ECB is geïnteresseerd in directe betalingen, omdat wij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en efficiëntie van het elektronisch betalingsverkeer in euro's.

Om innovatie op het terrein van betalingen te bevorderen, werken wij samen met de financiële sector om te komen tot gemeenschappelijke regels en normen en om eventuele resterende belemmeringen voor betalingen tussen de landen binnen de EU weg te nemen. De ECB is ook voorzitter van een groep – de Euro Retail Payments Board (Raad voor retailbetalingen in euro) – die bestaat uit vertegenwoordigers van aanbieders en gebruikers van betalingsdiensten, die samenwerken om de markt voor betalingen in de EU geïntegreerder, innovatiever en concurrerender te maken. De Euro Retail Payments Board heeft leiding gegeven aan het werk aan pan-Europese directe betalingen en volgt de voortgang naarmate deze meer gebruikt gaan worden op de voet.

Om het voor meer aanbieders van betalingsdiensten gemakkelijker te maken directe betalingen aan te bieden, werkt de ECB aan de ontwikkeling van een nieuwe dienst die hen in staat zal stellen betalingen onmiddellijk af te wikkelen, veilig en 24 uur per dag. De afwikkeling in TARGET van directe betalingen (TARGET instant payment settlement of TIPS) gaat in november 2018 van start en zou voor aanbieders van betalingsdiensten een extra stimulans moeten vormen om directe betalingen aan te bieden, omdat deze het voor hen gemakkelijker zal maken om de klanten van andere aanbieders van betalingsdiensten in heel Europa te bereiken, en dit tegen lage kosten. Zo zouden directe betalingen snel heel gewoon moeten worden in Europa. Blijf het een en ander hier volgen.

Kom meer over dit project te weten: TARGET instant payment settlement (TIPS)