Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce sunt plățile instant?

26 septembrie 2016 (ultima actualizare: 1 februarie 2020)

Trăim într-o lume a mesajelor instant, dar finalizarea unei plăți electronice poate încă dura o întreagă zi lucrătoare. Iar dacă plata electronică se efectuează în weekend sau într-o zi de sărbătoare legală, este posibil ca aceasta să nu poată porni către destinatar decât în următoarea zi lucrătoare.

Cu ajutorul plăților instant, banii ajung în contul destinatarului în doar câteva secunde, 24 de ore din 24, 365 de zile pe an. În unele țări, acest lucru este deja posibil. Dar ar trebui ca acest serviciu să poată fi oferit în orice țară europeană, nu numai pentru plățile în euro pe care le efectuați către persoane sau firme din aceeași țară cu dumneavoastră, ci și către cele din alte țări europene. Pentru ca acest lucru să devină realitate, furnizorii europeni de servicii de plată au convenit asupra unui set comun de reguli și standarde pentru plățile instant, denumit „schema de transfer credit SEPA instant”.

„SEPA” vine de la „Single Euro Payments Area” (zona unică de plăți în euro), obiectivul acesteia fiind de a permite efectuarea de plăți în euro către orice persoană aflată oriunde în Europa la fel de simplu, sigur și eficient ca în interiorul propriei țări, indiferent de instrumentul utilizat: debitare directă, card de debit sau transfer bancar.

Care sunt avantajele plăților instant?

Cu ajutorul plăților instant, puteți trimite și primi plăți electronice în euro oricând și oriunde. În unele țări, se pot deja efectua plăți instant pe telefonul mobil, care sunt la fel de rapide și comode precum cele în numerar, de exemplu atunci când se împarte nota de plată pentru o cină la restaurant cu colegii sau când se împrumută niște bani unui prieten sau unei rude.

În comerțul electronic, plățile instant elimină pentru comercianții online riscul de a nu primi plata cuvenită, întrucât autorizarea livrării bunurilor și serviciilor poate fi ușor sincronizată cu plata. În ceea ce privește plățile între firme, plățile instant îmbunătățesc fluxul de numerar, facilitează gestionarea fondurilor, reduc întârzierile la plată și accelerează plata facturilor.

Plățile instant pot reprezenta, de asemenea, un vehicul de incluziune financiară. În conformitate cu legislația UE, toți cetățenii europeni au dreptul de a deschide un cont de plăți cu servicii de bază, indiferent de situația lor financiară sau de locul de reședință. Posibilitatea de a trimite sau de a primi plăți instant de pe un telefon mobil poate încuraja cetățenii fie să acceseze servicii financiare pentru prima dată, fie să le utilizeze mai des.

Când pot fi utilizate plățile instant?

Furnizorii de servicii de plată nu au obligația de a oferi plăți instant clienților lor. BCE a încurajat furnizorii de servicii de plată să pună la dispoziția clienților lor soluții de plată instant în euro începând cu luna noiembrie 2017. Unii s-au conformat, alții intenționează să le introducă ulterior. Experiența țărilor care utilizează deja plăți instant, precum Danemarca și Suedia, demonstrează că acestea devin rapid foarte populare.

Care este rolul BCE?

BCE este interesată de plățile instant, întrucât este responsabilă de siguranța și eficiența plăților electronice în euro.

În scopul promovării inovației în domeniul plăților, colaborăm cu sectorul financiar pentru a conveni asupra unor reguli și standarde comune și a elimina orice obstacole încă existente în calea plăților între țările din UE. BCE prezidează, de asemenea, un grup – denumit Consiliul privind plățile de mică valoare în euro – ce reunește reprezentanți ai furnizorilor și utilizatorilor de servicii de plată, care colaborează în vederea realizării unei piețe a plăților mai integrată, inovatoare și competitivă în UE. Consiliul privind plățile de mică valoare în euro a coordonat activitatea privind plățile instant paneuropene și monitorizează progresele înregistrate, pe măsură ce utilizarea acestora se generalizează.

Pentru a facilita oferirea de plăți instant de către un număr mai mare de furnizori de servicii de plată, BCE elaborează un serviciu nou care le va permite acestora decontarea imediată a plăților în condiții de siguranță și în orice moment. Serviciul de decontare a plăților instant prin intermediul TARGET (TARGET instant payment settlement – TIPS) va fi lansat în luna noiembrie 2018 și ar trebui să ofere un stimul suplimentar furnizorilor de servicii de plată pentru punerea la dispoziție de plăți instant, întrucât le va facilita acestora accesul la clienții altor furnizori de servicii de plată din întreaga Europă la un cost scăzut. Prin urmare, plățile instant ar trebui să se generalizeze în curând la nivelul întregii Europe. Urmăriți aici evoluțiile viitoare!

Mai multe informații despre acest proiect: TARGET instant payment settlement (TIPS)