Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ЕЦБ представя новата банкнота от 50 €

5 юли 2016 г.

EMBARGO

Забранено за публикуване преди 14:15 ч. централноевропейско време във вторник, 5 юли 2016 г.
  • Новата банкнота от 50 € ще влезе в обращение на 4 април 2017 г.
  • 50 € е най-използваната купюра сред евробанкнотите.
  • Новите, добре защитени банкноти подчертават ангажимента на Евросистемата към парите в брой.

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) представи новата банкнота от 50 €, която ще влезе в обращение на 4 април 2017 г. Въвеждането в обращение на новата банкнота е поредната стъпка в осигуряването на още по-добра защита на евробанкнотите. След като бяха въведени банкнотите от 5 €, 10 € и 20 €, банкнотата от 50 € е четвъртата купюра от втората серия евробанкноти, известна като серия „Европа“.

„Въвеждането на новата банкнота от 50 € ще осигури още по-добра защита на нашата парична единица“, заяви Ив Мерш, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ. „Нейните най-съвременни защитни елементи спомагат за защитата на нашите пари. Това е част от нашия последователен стремеж за запазване на еврото като стабилна парична единица, на която ежедневно разчитат 338 млн. души в цялата еврозона. Постепенното въвеждане на новите евробанкноти с нови и усъвършенствани защитни елементи също така подчертава ангажимента на Евросистемата към парите в брой като надеждно и ефикасно платежно средство.“

50 € е най-широко използваната купюра сред евробанкнотите с дял от 45% от всички банкноти в обращение. В обращение се намират повече банкноти от 50 €, отколкото от 5 €, 10 € и 20 €, взети заедно. Освен това броят на банкнотите от 50 € в обращение е почти равен на общия брой на банкнотите от всички купюри в обращение в края на 2002 г. – годината, в която влизат в обращение евробанкнотите и монетите.

Новата банкнота от 50 € включва прозорче с портрет – нов и иновативен защитен елемент, използван за първи път в банкнотата от 20 € от серия „Европа“. Когато погледнете банкнотата срещу светлина, в прозрачното прозорче в горната част на холограмата се появява портрет на Европа (героиня от древногръцката митология), който се вижда и от двете страни на банкнотата. Същият портрет се вижда и във водния знак. На лицевата страна на банкнотата е включено „смарагдовозелено число“ – блестящо число, което при накланяне променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин. На него се вижда ефектът на движещата се нагоре-надолу светлина. Благодарение на тези защитни елементи проверката на новите 50 € за истинност е лесна, като се използва методът „пипни, разгледай и наклони“.

За да спомогне за осигуряването на своевременна подготвеност на банкнотообработващите машини и устройствата за проверка за истинност навсякъде в еврозоната за новата банкнота от 50 €, Евросистемата стартира програма за партньорство. В програмата участват над 500 партньори от сектора в цяла Европа. Тя предоставя широк набор от образователни инструменти и други материали, свързани с новата банкнота. Освен това на 15 юни 2016 г. над 50 партньори от сектора подписаха меморандум за разбирателство относно приспособяването на банкнотообработващото оборудване за новата банкнота от 50 €, за да подчертаят ангажимента си за осигуряване на безпрепятствено въвеждане на новата банкнота.

За въпроси журналистите могат да се свържат с Ева Тейлър на телефон +49 69 1344 7162.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите