Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB predstavlja novu novčanicu od 50 €

5. srpnja 2016.

EMBARGO

Zabrana objave do 14.15 po srednjoeuropskom vremenu u utorak, 5. srpnja 2016.
  • Nova novčanica od 50 € bit će puštena u optjecaj 4. travnja 2017.
  • Novčanica od 50 € apoen je euronovčanica koji se najčešće upotrebljava.
  • Nove zaštićene novčanice pokazuju koliku važnost Eurosustav pridaje gotovini.

Europska središnja banka (ESB) predstavila je danas novu novčanicu od 50 €, koja će biti puštena u optjecaj 4. travnja 2017. Uvođenje nove novčanice novi je korak u jačanju zaštite euronovčanica. Nakon novčanica od 5 €, 10 € i 20 € novčanica od 50 € četvrti je apoen iz druge serije euronovčanica, poznate kao serija Europa.

»Uvođenjem nove novčanice od 50 € naša će valuta postati još sigurnija«, rekao je član Izvršnog odbora ESB-a Yves Mersch. »Njezina najsuvremenija zaštitna obilježja pridonijet će zaštiti našeg novca. To je korak u našim stalnim nastojanjima da očuvamo pouzdanost eura, valute koju svakodnevno upotrebljava 338 milijuna ljudi širom europodručja. Osim toga, postupno uvođenje novih euronovčanica s novim i pojačanim zaštitnim obilježjima pokazuje važnost koju Eurosustav pridaje gotovini kao pouzdanom i učinkovitom sredstvu plaćanja.«

Novčanica od 50 € najčešće je upotrebljavan apoen i čini 45 % euronovčanica u optjecaju. Broj novčanica od 50 € u optjecaju veći je od ukupnog broja novčanica od 5 €, 10 € i 20 € u optjecaju. Osim toga, broj novčanica od 50 € u optjecaju gotovo je jednak ukupnom broju svih apoena u optjecaju na kraju 2002., godine u kojoj su euronovčanice i eurokovanice prvi put puštene u optjecaj.

Na novoj je novčanici od 50 € prozor s portretom, novo i inovativno zaštitno obilježje koje je prvi put upotrijebljeno na novčanici od 20 € iz serije Europa. Kada pogledate kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti, na prozirnom prozoru u gornjem dijelu holograma pokazat će se portret Europe, lika iz grčke mitologije, vidljiv na objema stranama novčanice. Portret je vidljiv i u vodenom znaku. Na licu novčanice nalazi se »smaragdna brojka«, sjajna brojka koja, kada se novčanica nakreće, mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu, i na kojoj se vidi svjetlosni efekt, odnosno svjetlost koja se miče gore-dolje. Zahvaljujući tim zaštitnim obilježjima autentičnost nove novčanice od 50 € može se lako provjeriti metodom »osjeti, pogledaj i nakreći«.

Eurosustav je pokrenuo Partnerski program kao pomoć u pravodobnoj pripremi uređaja za obradu novčanica i uređaja za provjeru njihove autentičnosti za novu novčanicu od 50 € u cijelom europodručju. Program pruža široku lepezu edukativnih alata i drugih sadržaja povezanih s novom novčanicom, a u njemu sudjeluje više od 500 sektorskih partnera iz cijele Europe. Više od 50 sektorskih partnera potpisalo je 15. lipnja 2016. memorandum o razumijevanju povezan s prilagodbom opreme za novčanice novim novčanicama od 50 €, kojim su se obvezali zalagati za nesmetano uvođenje nove novčanice.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Evi Taylor, tel. +49 69 1344 7162.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije