Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

ECB onthult het nieuwe bankbiljet van €50

5 juli 2016

EMBARGO

Persembargo tot 14:15 uur Midden-Europese tijd op dinsdag 5 juli 2016
  • Het nieuwe bankbiljet van €50 komt op 4 april 2017 in omloop
  • Het €50-biljet is het meestgebruikte eurobankbiljet
  • De nieuwe veilige bankbiljetten onderstrepen de grote waarde die het Eurosysteem hecht aan contant geld

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag het nieuwe bankbiljet van €50, dat op 4 april 2017 in omloop zal komen, onthuld. De invoering van het nieuwe biljet vormt de meest recente stap in het nóg veiliger maken van de eurobankbiljetten. Na de biljetten van €5, €10 en €20 is het biljet van €50 de vierde coupure in de tweede serie eurobankbiljetten, die bekend staat als de "Europa-serie".

"De invoering van het nieuwe €50-biljet maakt onze munteenheid nóg veiliger", aldus Yves Mersch, lid van de Directie van de ECB. "De zeer geavanceerde echtheidskenmerken ervan helpen ons geld te beschermen. Dit alles vormt deel van onze niet aflatende inspanningen om de euro een stabiele munteenheid te laten zijn, een munteenheid waarop 338 miljoen mensen in het gehele eurogebied iedere dag weer vertrouwen. De geleidelijke invoering van de nieuwe eurobankbiljetten met nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken onderstreept tevens de grote waarde die het Eurosysteem hecht aan contant geld als een betrouwbaar en efficiënt betaalmiddel."

Het €50-biljet is het meestgebruikte eurobankbiljet, en is goed voor 45% van alle bankbiljetten in omloop. Er zijn meer €50-bankbiljetten in omloop dan €5-, €10- en €20-biljetten samen. Het aantal €50-bankbiljetten in omloop is ook bijna hetzelfde als het totale aantal van alle coupures die eind 2002 in omloop waren, het jaar waarin de eurobankbiljetten en euromunten voor het eerst in omloop kwamen.

Het nieuwe bankbiljet van €50 bevat een portretraampje – een nieuw en innovatief kenmerk, dat voor het eerst is gebruikt bij het €20-biljet van de Europa-serie. Wanneer het bankbiljet tegen het licht wordt gehouden, toont een doorzichtig raampje boven in het hologram een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie, dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is. Hetzelfde portret is ook te zien in het watermerk. De voorzijde van het bankbiljet draagt een "smaragdgroen cijfer", een glanzend cijfer dat bij kanteling van kleur verandert (van smaragdgroen naar diepblauw) en dat een lichteffect toont dat op en neer beweegt. Deze echtheidskenmerken maken het gemakkelijk het nieuwe €50-biljet te controleren op echtheid, met behulp van de "voel, kijk en kantel"-methode.

Om ervoor te helpen zorgen dat bankbiljettensorteermachines en detectieapparaten in het gehele eurogebied op tijd klaar zijn voor het nieuwe €50-bankbiljet, is het Eurosysteem van start gegaan met een partnership-programma. Dit omvat meer dan 500 branchepartners in heel Europa en biedt een breed scala van educatieve hulpmiddelen en ander materiaal met betrekking tot het nieuwe bankbiljet. Meer dan 50 partners uit de branche hebben tevens op 15 juni 2016 hun handtekening gezet onder een memorandum van overeenstemming inzake de aanpassing van bankbiljettenapparatuur aan het nieuwe €50-bankbiljet, ter benadrukking van hun streven te zorgen voor een soepele invoering van het nieuwe bankbiljet.

De media kunnen met hun vragen terecht bij Eva Taylor, tel.: +49 69 1344 7162.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media