Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

Uuden 50 euron setelin ulkoasu julkistettu

5.7.2016

EMBARGO

Julkaisuvapaa tiistaina 5.7.2016 klo 14.15 Keski-Euroopan aikaa
  • Uusi 50 euron seteli otetaan käyttöön 4.4.2017.
  • Kaikista euroseteleistä 50 euron seteli on yleisimmin käytetty.
  • Entistä turvallisempien eurosetelien kehittäminen osoittaa, että eurojärjestelmä on sitoutunut käteisrahaan maksuvälineenä.

Euroopan keskuspankki (EKP) julkisti tänään uuden 50 euron setelin ulkoasun. Uusi seteli otetaan käyttöön 4.4.2017. Uuden setelisarjan myötä euroseteleistä tulee entistä turvallisempia käyttää. Uusi 50 euron seteli on neljäs käyttöön otettava toisen sarjan euroseteli. Uudet 5, 10 ja 20 euron setelit ovat jo käytössä.

EKP:n johtokunnan jäsen Yves Mersch totesi, että uuden 50 euron setelin ja sen uusinta tekniikkaa edustavien turvatekijöiden ansiosta eurosetelit ovat entistä turvallisempia. Euroja käyttää 338 miljoonaa ihmistä eri puolilla euroaluetta, joten on tärkeää säilyttää euro vakaana ja luotettavana valuuttana. Uuden eurosetelisarjan käyttöönotto ja entistä parempien turvatekijöiden kehittäminen osoittavat, että eurojärjestelmä on sitoutunut ylläpitämään käteisrahaa tehokkaana ja luotettavana maksuvälineenä.

Kaikista euroseteleistä juuri 50 euron setelit ovat yleisimmin käytettyjä: niiden osuus kaikista liikkeessä olevista euroseteleistä on 45 %, ja niitä on liikkeessä enemmän kuin 5, 10 ja 20 euron seteleitä yhteensä. Liikkeessä olevien 50 euron setelien määrä on nyt lähes yhtä suuri kuin kaikkien eurosetelien kokonaismäärä vuonna 2002, jolloin eurosetelit ja ‑kolikot otettiin käyttöön.

Kuten jo uudessa 20 euron setelissä, myös 50 euron setelissä on uusi innovatiivinen turvatekijä – kasvokuvaikkuna. Kun seteliä katsoo valoa vasten, hologrammin yläosan läpikuultavassa ikkunassa näkyvät kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvot. Ne näkyvät setelin molemmilta puolilta. Myös vesileimassa on sama kasvokuva. Lisäksi setelin etusivulla on hohtavanvihreä numero, joka vaihtaa kallisteltaessa väriä smaragdinvihreästä tummansiniseen. Numerossa näkyy myös valojuova, joka liikkuu seteliä kallisteltaessa ylös ja alas. Näiden turvatekijöiden avulla myös uusien 50 euron setelien aitous on helppo tarkastaa tunnustele–katso–kallistele-testillä.

Eurojärjestelmä on käynnistänyt kumppanuusohjelman, jolla autetaan varmistamaan, että setelinkäsittelylaitteet ja aitouden tarkastuslaitteet kaikkialla euroalueella saadaan ajoissa päivitettyä uusia 50 euron seteleitä varten. Kumppanuusohjelmassa on mukana yli 500 rahankäsittelyalan toimijaa eri puolilta Eurooppaa. Niiden käyttöön on laadittu runsaasti uutta seteliä koskevaa tiedotus- ja koulutusmateriaalia. Yli 50 kumppania myös allekirjoitti 15.6.2016 yhteistyöpöytäkirjan, jonka myötä ne vahvistivat sitoutuvansa tekemään parhaansa, jotta setelinkäsittelylaitteet saadaan päivitettyä ajoissa ja uuden 50 euron setelin käyttöönotto sujuu ongelmitta.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Eva Taylor puhelinnumerossa +49 69 1344 7162.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle