Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

BCE dezvăluie publicului noua bancnotă de 50 EUR

5 iulie 2016

EMBARGO

Embargo până marţi, 5 iulie 2016, ora 14.15 (ora Europei Centrale)
  • Noua bancnotă de 50 EUR va intra în circulație la data de 4 aprilie 2017
  • Bancnota de 50 EUR este cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro
  • Introducerea unor bancnote noi și sigure evidențiază angajamentul Eurosistemului față de numerar

Banca Centrală Europeană (BCE) a dezvăluit astăzi publicului noua bancnotă de 50 EUR, care va fi pusă în circulație la data de 4 aprilie 2017. Introducerea noii bancnote marchează cea mai recentă etapă a procesului de asigurare a unor bancnote euro și mai sigure. După bancnotele de 5 EUR, 10 EUR și 20 EUR, aceasta este a patra cupiură din cea de-a doua serie de bancnote, cunoscută drept seria „Europa”.

„Introducerea noii bancnote de 50 EUR va spori și mai mult siguranța monedei noastre”, a declarat Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE. „Elementele sale de ultimă generație ne ajută să ne protejăm moneda. Acestea se înscriu în eforturile noastre continue de a menține stabilitatea euro, o monedă utilizată cotidian de 338 de milioane de cetățeni din întreaga zonă euro. Introducerea treptată a noilor bancnote, care conțin elemente de siguranță noi și optimizate, evidențiază, de asemenea, angajamentul Eurosistemului față de numerar ca mijloc de plată fiabil și eficient.”

Bancnota de 50 EUR este cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro, reprezentând 45% din totalul bancnotelor aflate în circulație. Volumul bancnotelor de 50 EUR în circulație depășește volumul cumulat al bancnotelor de 5 EUR, 10 EUR și 20 EUR. De asemenea, numărul de bancnote de 50 EUR în circulație este aproape identic cu totalul tuturor cupiurilor aflate în circulație la sfârșitul anului 2002 – anul în care bancnotele și monedele euro au fost puse în circulație.

Noua bancnotă de 50 EUR include o fereastră-portret, element de siguranță inovator utilizat pentru prima dată în cazul bancnotei de 20 EUR din seria „Europa”. Atunci când bancnota este îndreptată spre o sursă de lumină, o fereastră transparentă din apropierea marginii superioare a hologramei redă portretul Europei, personaj din mitologia greacă, care este vizibil pe ambele fețe ale bancnotei. Același portret apare și în filigran. Aversul bancnotei include un „număr verde-smarald”, respectiv un număr strălucitor care, la înclinarea bancnotei, își schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis și creează un efect luminos care se deplasează în sus și în jos. Aceste elemente de siguranță facilitează verificarea autenticității noii bancnote de 50 EUR prin utilizarea metodei „atinge, privește, înclină”.

Pentru a asigura că echipamentele de procesare a bancnotelor și dispozitivele de stabilire a autenticității din întreaga zonă euro sunt pregătite la timp să accepte noua bancnotă de 50 EUR, Eurosistemul a lansat un program de parteneriat. Acesta include mai mult de 500 de parteneri din sector la nivelul întregii Europe și oferă o multitudine de instrumente educative și alte resurse referitoare la noua bancnotă. De asemenea, pentru a-și evidenția angajamentul de a asigura introducerea fără sincope a noii bancnote, peste 50 de parteneri din sector au semnat, la data de 15 iunie 2016, un memorandum de înțelegere privind adaptarea echipamentelor de procesare a bancnotelor la noua bancnotă de 50 EUR.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Eva Taylor, tel.: +49 69 1344 7162.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media