Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB bemutatja az új 50 €-s bankjegyet

2016. július 5.

EMBARGO

Nem továbbítható 2016. július 5., kedd, közép-európai idő szerint 14.15 óráig
  • Az új 50 eurós 2017. április 4-én kerül forgalomba
  • Az 50 €-s a legszélesebb körben használt bankjegy
  • Az új biztonságos bankjegyek az eurorendszer készpénz iránti elkötelezettségét jelzik

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon tárta a nyilvánosság elé az új 50 eurós bankjegyet, amely 2017. április 4-én kerül a készpénzforgalomba. Az új bankjegy bevezetése annak a folyamatos törekvésnek a legfrissebb állomása, amelynek köszönhetően még biztonságosabban fizethetünk az eurobankjegyekkel. Az 50 eurós az Európé-sorozat néven ismert második eurobankjegy-sorozat negyedik címlete, amely az 5, a 10 és a 20 euróst követi.

„Az új 50 eurós még biztonságosabbá teszi a pénzünket”, nyilatkozta Yves Mersch, az EKB Igazgatóságának tagja. „Közös pénzünk védelmét a beleépített legmodernebb biztonsági elemek támogatják. Az új bankjegy bevezetése annak a folyamatos erőfeszítésnek a része, amelynek célja az euro stabilitásának megőrzése, hiszen az euroövezetben 388 millióan hagyatkoznak rá nap mint nap. Az újabb és egyre fejlettebb biztonsági elemekkel ellátott eurobankjegyek fokozatos bevezetése is az eurorendszer elkötelezettségét jelzi a készpénz mint megbízható és hatékony fizetőeszköz mellett.”

Az 50 eurós a legszélesebb körben használt bankjegy, amely a forgalomban lévő teljes bankjegyállomány 45%-át teszi ki. Ebből a címletből több forog, mint az 5, a 10 és a 20 eurósból együttvéve. Más megközelítésben: a forgalomban lévő 50 eurósok száma közel ugyanannyi, mint a 2002 végén, vagyis az eurobankjegyek és -érmék bevezetésének évében forgalomban lévő teljes bankjegyállomány.

Az új 50 euróson arcképes ablak található, amely új, innovatív biztonsági elem, és amellyel a nagyközönség először az Európé-sorozat 20 eurósán találkozhatott. Amikor a bankjegyet a fény felé tartjuk, a hologram felső részén elhelyezett átlátszó ablakban megjelenik a görög mitológiából ismert Európé képmása, amely a bankjegy mindkét oldalán látható. Ugyanez az arckép jelenik meg a vízjelen is. A bankjegy előoldalán egy fényes, „smaragdzöld számot” találunk. A bankjegy mozgatásával a szám smaragdzöldről mélykékre változtatja a színét, ezenkívül fel- és lefelé mozgó fényeffektus figyelhető meg rajta. A biztonsági elemeknek köszönhetően a „tapintás–szemügyre vétel–mozgatás” módszerével könnyen ellenőrizhető az 50 eurós bankjegyek valódisága.

Az eurorendszer partnerségi programot indított útjára, amivel arról kívánt gondoskodni, hogy a bankjegykezelő gépek és a valódiságvizsgáló berendezések készen álljanak az új 50 eurós fogadására. Európa különböző részeiről több mint 500 készpénzágazati partner csatlakozott a programhoz, amelynek keretében számos oktatási eszközt és egyéb forrásanyagot bocsátanak a rendelkezésükre. 2016. június 15-én több mint 50 ágazati partner egyetértési megállapodást írt alá a bankjegyfeldolgozó berendezéseknek az új 50 eurós bankjegyre való átállításáról, amellyel a felek az új bankjegy zökkenőmentes bevezetése iránti elkötelezettségüket kívánták rögzíteni.

A média képviselői további tájékoztatásért Eva Taylorhoz fordulhatnak a +49 69 1344 7162 telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok